“Breakout from the night channel” (Breakout dintr-un canal de noapte)

Unul dintre cele mai simple sisteme de tranzacționare este denumit “breakout from the night channel” (breakout dintr-un canal de noapte). Acesta funcționează bine pe piețele valutare și pe cele future. Acest sistem se bazează pe orele de noapte, în care prețul se modifică într-un interval redus. Aceste ore sunt în intervalul 23:00-8:00. După ora 8:00, există două posibilități, pentru a accesa o poziție long trebuie setat un buy stop, iar pentru una short un sell stop. Ordinul buy stop este setat la 1 pip deasupra maximului canalului, iar sell stop, la 1 pip sub minimul canalului. SL este poziționat la capătul opus al canalului sau în mijlocul acestuia, în funcție de TP. Nivelul minim de TP ar trebui să fie egal cu intervalul canalului de noapte.

Un exemplu al unei strategii simple de trading 1

Adesea, un breakout fals al canalului determină prețul să evolueze în direcția opusă. Așadar, preferabil este să setezi un ordin SL în mijlocul canalului, fapt care ar putea reduce potențialele pierderi. În funcție de piața pe care vrem să tranzacționăm, rămâne un semn de întrebare – ar trebui anulat ordinul de tip BUY STOP dacă se activează ordinul de tip SELL STOP? Sau este mai bine să avem și acest al doilea ordin activat?

Exemplu:

În exemplul de mai jos de pe EURGBP de la începutul lunii septembrie, primul pătrat albastru marchează intervalul modificării prețului din timpul nopții. Apoi, după ora 9:00 un ordin de sell stop a fost activat. A fost deschisă o poziție short pe piață. Mișcarea ce a urmat nu a atins 50%, așadar SL nu s-a activat. La punctul TP1 de pe grafic, a fost închisă jumătate din poziție, obținând profit. Această decizie a fost luată din cauza că traderul nu avea destulă încredere în poziția respectivă.

Cealaltă jumătate a rămas deschisă cu un nivel modificat al SL. Ordinul SL a fost mutat la punctul de intrare în poziție, după ce prețul de recul a scăzut, atingând punctul TP2.

În exemplul de sus, nivelul inițial de profit/risc era de 2:1. Dar, la final, pentru întreaga poziție a avut valoarea de 3:1(prima poziție 2:1, a doua 4:1).

Detaliile sistemului:

  • Alege o oră în care să trasezi canalul. Analizează moneda de care ești interesat, dacă se întâmplă ca primul breakout să fie fals, acele ore pot fi extinse, de exemplu 23:00-9:00.
  • Creează două ordine BUY STOP și SELL STOP, acestea pot fi setate utilizând opțiunea One Cancel Other. Acestea sunt pentru breakout, modul fiind util pentru a elimina un ordin în momentul în care celălalt se activează.
  • Dacă intervalul de modificare al prețului din timpul nopții a fost prea generos, ar trebui să refuzi o asemenea tranzacție deoarece nivelul de SL va fi la fel de îndepărtat, iar șansa ca tranzacția să fie profitabilă scade
Distribuie
Articolul precedentPrejudecăți cognitive în tranzacționare
Articolul următorInterpretarea și utilizarea indicatorului de analiză tehnică Bollinger Bands
Marcin Wenus: Redactor şef al site-ului Comparic.ro
Redactor şef al site-ului Comparic.com. Tranzacţionează din anul 2004, fiind profesional implicat in piaţa forex din anul 2006. Este fan al abordării tehnice a pieţelor, iar in acest moment se concentrează pe strategia Ichimoku Kinko Hyo si pe acţiunea preţului. In tranzactiile sale cauta cea mai buna rata risc/câștig (risk-reward ratio). Speaker la numeroase evenimente legate de investiţiile in pieţele de capital. Ca lector, lucrează cu cele mai mari firme de brokeraj din Polonia şi din lume. Este vicepreşedinte al Fundaţiei FxCuffs, în domeniul Educării si Dezvoltării Pieţelor Financiare.

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici