În ciuda faptului că este o generalizare, este probabil ca fiecare trader, indiferent de nivelul de cunoaștere sau de experiență, să sufere de prejudecăți de cunoaștere. Acest fenomen se manifestă prin modelarea realității în interesul propriilor scopuri.

Prejudecăți de cunoaștere – la ce se referă?

Această atitudine pătrunde în toate aspectele vieții: comportament, emoții, opinii și analize.

Prejudecățile apar, cel mai des, în timp ce ești nesigur, reprezentând, o intuiție sigură. Cu cât posibilitatea existenței unei decizii greșite este mai mare, cu atât este mai probabil să luăm una.

Analizarea acestor fenomene ar trebui să ne ajute să le evităm.

Lista greșelilor cognitive este lungă, în acest articol ne vom concentra pe câteva care sunt direct conectate cu specularea:

  • Loss Aversion
  • Recency effect
  • Sunk cost fallacy
  • Anchoring
  • Outcome bias
  • Confirmation bias
  • Conjunction fallacy
  • Bandwagon effect
  • Disposition effect

De ce ar trebui să mă îngrijoreze?

Este necesar să fii conștient. Nu există intenția de a aștepta studierea unui nou domeniu, în încercarea de a-l înțelege pe deplin. Aceste probleme sunt foarte uzuale, iar dându-le un nume te ajută să le identifici.

  1. Răspunsul principal în rezolvarea acestor probleme este deținerea și utilizarea constantă a unei strategii. Desigur, strategia trebuie să aibă rezultate pozitive și să fie potrivită personalității traderului.
  2. Conștiința. În loc de a petrece ore examinând o problemă folosind emoții și nevoi, încearcă să îți apreciezi situația. Oferă-ți tot timpul necesar. Deciziile pripite nu sunt, de cele mai multe ori, alegerile corecte.
  3. O soluție bună pentru rezolvarea multor probleme sunt întrebările. “Sunt acțiunile mele raționale? Sau sunt doar o consecință a nevoilor mele emoționale?”. Această metodă îți arată, uneori, că gândirea ta nu este rațională.
  4. Ține un jurnal de tranzacționare, analizând tranzacțiile după ce le-ai închis. Este de preferat să alegi un set de tranzacții din ultima lună, trimestru, etc., repetând procesul după încheierea perioadei alese. Atunci când analizezi o poziție închisă, nu mai ești implicat emoțional, astfel oferindu-ți posibilitatea de a identifica mai bine motivele pentru care ai ales-o. Dacă au existat prejudecăți cognitive în timpul tranzacționării, vei primi un feedback bun, care te va ajuta pe viitor.

Aversiunea la risc

Pe scurt, aversiunea la risc se manifestă prin depunerea unui efort mai mare pentru evitarea pierderii, decât pentru obținerea profitului. Conform studiilor, traderii care fac greșeli resimt de două ori mai multă neliniște psihică în cazul unei pierderi, decât situația ratării unei tranzacții profitabile, chiar dacă cele două au valori apropiate.

Un trader care pierde 1000 de dolari din cauza unei greșeli va suferi la fel de mult ca cel care a pierdut ocazia de a câștiga 2000 de dolari din cauza unei erori. Dacă privim situația în mod rațional, atât profitul potențial, cât și pierderea ar trebui tratate la fel. Acest fenomen apare, de obicei, atunci când traderul face o mișcare neconcordantă cu strategia lui.

Recency effect

Acest fenomen se referă la o situație în care acorzi mai multă importanță evenimentelor/știrilor/datelor recente.

Informațiile mai vechi nu te interesează sau sunt mai puțin relevante. În cazul tranzacționării, se referă la situația în care te concentrezi mai mult pe tranzacțiile recente decât pe cele mai vechi. În momentul în care resimți acest efect, ai tendința să te axezi pe seriile pierzătoare din trecutul apropiat, ignorând perioadele profitabile.

Acest efect poate duce la incertitudine față de strategia adoptată. În cel mai rău caz, traderul poate renunța la strategia câștigătoare, începând să caute una nouă. Trebuie să ai tot timpul în vedere perspectiva mai largă de tranzacționare și observarea rezultatelor strategiei pe o perioadă mai lungă.

Prejudecăți ale rezultatului

Reprezintă tendința de a judeca deciziile de tranzacționare în funcție de rezultat, nu de informațiile disponibile în momentul deschiderii poziției. Așa cum am menționat mai devreme, tranzacționarea este o activitate ce are loc într-un mediu incert. Bazându-ne pe asta, nu există posibilitatea de a prezice dacă decizia ta va fi profitabilă sau nu. Chiar dacă gândirea ta din momentul deschiderii poziției era rațională, poți suferi pierderi.

Așadar, cel mai important este să analizăm calitatea deciziei și nu efectul său. Traderii care resimt acest efect acționează în mod contrar. De cele mai multe ori duce la pierderea încrederii și la defectarea procesului decizional, sau chiar a întregii strategii. Concentrează-te asupra celei mai bune analize și celui mai bun mod de a aplica strategia ta. Fii conștient că nu poți prezice rezultatul, nu te gândi la acesta.

Sunk cost fallacy

Această greșeală este întâlnită la majoritatea persoanelor.

De cele mai multe ori suntem dispuși să menținem o decizie chiar dacă consecințele sunt nefavorabile.Un alt motiv este că efortul și costul unei decizii neinspirate pot fi mari.

În tranzacționare poți întâlni acest tip de eroare de multe ori. Una dintre cele mai simple greșeli este de a menține prea mult o poziție care îți aduce pierdere, în speranța ca se va redresa și va deveni profitabilă.

De cele mai multe ori, traderii scad nivelul ordinului de stop loss sau nu îl folosesc deoarece “piața trebuie să își schimbe direcția la un moment dat, iar deja am pierdut mai mult decât ar trebui”.

Nu este un secret faptul că acest tip de gândire aduce pierderi mari sau chiar pierderea întregului cont. Dacă utilizezi SL trebuie să încerci, în mod consecvent, eliminarea acestei probleme. Este imposibil să îți controlezi contul în alt mod.

Un alt exemplu este menținerea unei strategii care nu ți se potrivește. Poate fi extenuantă din punct de vedere emoțional, poate fi destinată altor piețe sau să nu funcționeze.

Nu ții cont de aceste probleme și o folosești pentru că ai irosit foarte mult timp și o sumă mare de bani, fiind dificil să renunți. Ar trebui să știi că nu mai contează costurile din trecut, acele sume nu pot fi recuperate.

Anchoring

Atunci când te afli într-o situație de incertitudine, luând decizii pe baza informațiilor disponibile, există o o probabilitate mare să suferi de ”ancorare”.

Cum funcționează?

Vei lua decizia în funcție de informația pe care o deții. Traderii își formulează deciziile în funcție de, să zicem, prețul recent. Acesta devine un fel de ”ancoră” care le afectează în mod negativ discernământul. După o creștere uriașă care a creat noi maxime, o cădere abruptă face prețurile să pară prea mici.

Adesea, ”ancora” poate fi o informație pe baza căreia iei o decizie de investiție. De cele mai multe ori, concluziile acestei informații sunt mult simplificate și adaptate deciziei tale.

Traderii afectați de acest fenomen pot lua decizii pripite, care se bazează doar pe acea informație. Activitatea lor va fi influențată, în totalitate, de acest fenomen.

Confirmation bias

În timp ce activai pe Forex, probabil ai remarcat această eroare.

Oamenii tind să caute informații care să le confirme așteptările și ipotezele. Nu se concentrează asupra, de cele mai multe ori chiar respingând, informației care nu se potrivește convingerilor pe care le au. În special în cazul presupunerilor cu un mare impact emoțional.

Traderii tind să considere mai valoroase informațiile care sunt în concordanță cu cercetările lor și să le ignore pe cele contrare. Traderii buni ar trebui să conștientizeze în permanență posibilitatea de a se înșela. Este foarte dificil să poți fi flexibil, dar merită să încerci.

Conjunction fallacy

Acest defect este cunoscut și ca ”eroarea pariorului”. Se bazează pe ipoteza că evenimentele independente sunt dependente între ele, luând o decizie în baza unui mic număr de încercări.

Persoanele care sunt afectate de acesta au probleme în a evalua eficacitatea propriului sistem de tranzacționare.

De cele mai multe ori trag concluzii pe baza câtorva tranzacții, aceasta nefiind o metodă de încredere, fiind necesar, în mod normal, un eșantion mai larg. Ca urmare, renunță la strategii bune din cauza unui șir de tranzacții pierzătoare. Este greu de crezut că rezultatele obținute pe un eșantion restrâns vor reflecta situația, în cazul unei populații mai mari.

În plus, fiecare tranzacție reprezintă un eveniment independent, de aceea nu te poți aștepta ca, după o serie pierzătoare, următoarea tranzacție să fie sau nu profitabilă. Să presupunem că strategia are o eficiență de 50%, însemnând că jumătate din numărul tranzacțiilor vor fi câștigătoare iar cealaltă jumătate nu.

Nu te poți aștepta ca să arate așa : câștig – pierdere – câștig – pierdere…. Aceeași logică se aplică și în cazul ipotezei că, după o serie pierzătoare, va veni câștigul. Totul este aleator, doar un eșantion destul de însemnat va oferi date statistice pentru strategia ta.

Bandwagon effect

Reprezintă un fenomen foarte comun care poate fi observat în perioadele de euforie sau în care teama pătrunde pe piață.

În acest caz, prețurile scad sau cresc foarte rapid, multe persoane pătrunzând pe piață, influențați de “efectul de turmă”. Care este rezultatul? Foarte des, persoanele se aventurează și deschid poziții cu o rată de risc/câștig nefavorabilă.

În plus, urmarea mulțimii nu duce către nimic bun, acest tip de comportament nu dezvoltă o abordare profesionistă a tranzacționării.

Descoperirea motivelor te poate proteja de acest tip de greșeală. Presupun că planul tău de tranzacționare nu include regula “cumpărăm pentru că toți cumpără”. Respectarea unui plan te va împiedica să ocupi poziții, doar pentru că asta fac ceilalți. Reține, tot timpul va exista o oportunitate de investire, nu trebuie ”să urmezi valul”.

Strategia ta poate să îți dea un semnal care să cauzeze euforia, dar necesită confirmare, iar faptul că asta fac toți nu este o confirmare!

Disposition effect

Acest efect are loc atunci când închizi poziții repede, încasând profitul și pierzând tranzacțiile pe termen prea lung. Este direct corelată cu dorința de a nu pierde. În cazul pozițiilor profitabile, traderul se teme că o inversare poate avea loc, pierzând tot profitul. În cazul unei poziții pierzătoare, traderul speră mai mult decât se așteaptă ca prețul se va modifica, până la urmă, în direcția profitabilă.

Cea mai bună soluție este o strategie cu reguli clare ale ordinelor de take profit și stop loss.

Trebuie să o menții și să fii răbdător, poziția necesită timp pentru a se închide la unul din acele niveluri (TP sau SL). Nu este necesar să încalci regulile auto-impuse. De asemenea, trebuie să îți amintești că riscul pe care ți-l asumi trebuie să se încadreze în zona ta de confort, în caz contrar, vei resimți o apăsare emoțională, dar și dorința de a manipula setările de tranzacționare.