Un grafic al unei perechi valutare reflectă valoarea unei monede în comparație cu cealaltă, la un anumit moment. Axa verticală arată valoarea în moneda cotată, iar axa orizontală reprezintă perioada de timp.

Utilizăm EUR/USD ca un exemplu. Pe axa verticală întâlnim valoarea în dolari americani (USD) a unui euro (EUR), pe o perioadă de timp determinată.

Spread

Graficul prestabilit reprezintă prețul bid (de cumpărare). Este prețul pe care îl vom primim dacă vindem un Euro. Mai mare decât prețul bid este cel ask sau prețul ofertei, reprezentând prețul, în USD, pe care trebuie să îl plătim pentru un euro. Diferența dintre prețul ask și cel bid se numește spread. Ar trebui să reții, dacă vrei să vinzi o faci la prețul mai mic(bid), iar la cumpărare utilizezi prețul mai ridicat(ask).

Tipuri de grafice

Graficele reprezintă bazele analizei tehnice. Există multe tipuri de grafice valutare. Cele mai populare 3 sunt:

  • Grafic tip linie
  • Grafic tip bară
  • Grafic tip lumânare

Graficele de tip linie oferă cea mai puțină informație. Oferă prețul de închidere pentru perechea valutară pentru intervalul de timp relativ. De exemplu, cinci minute.

Cele mai populare tipuri de grafice sunt cele de tip bară și cele lumânare. Conțin mult mai multă informație utilă. În cazul graficelor bară, regăsim prețul de deschidere, de închidere, punctul de minim și maxim al fiecărei perioade. Perioada este intervalul de timp ales pentru a fi analizat, de exemplu grafic de 5 minute (în cazul tranzacționării pe termen scurt) sau grafic zilnic (o perioadă mai lungă).

Majoritatea graficelor sunt de tip lumânare, care au origine japoneză și reprezintă una din primele forme de analiză tehnică. Mulțumită acestui tip de grafic, traderul poate interpreta mișcările de preț pe grafic într-un mod mai intuitiv. Această caracteristică se datorează desenării corpurilor lumânărilor. Corpul este un interval de preț al unei perioade date, de la deschidere până la închidere. Umbrele (liniile care ies în afara corpului lumânărilor) semnifică punctele de minim și de maxim.