Overbalance Price Action

Overbalance Price Action este o strategie care utilizează definiția clasică a trendului, susținută de setup-uri ale acțiunii prețului. În continuare găsiți prezentarea exactă a strategiei, însoțită de grafice.

Determinarea trendului

Strategia se referă la definiția clasică a trendului care presupune că, în timpul unui trend bullish, minimele și maximele sunt în creștere, iar în timpul unui trend bearish, acestea sunt în scădere. De asemenea, susține că un trend se menține atâta timp cât cea mai mare corecție a trendului nu se retrage (retraced). Putem împărți graficul în părți mai mici, micșorând intervalele de timp pentru a obține grafice specifice.

Overbalance Price Action - Strategie bazată pe trend 1

Cea mai bună metodă pentru a stabili trendul este prin observarea minimelor și maximelor. Aceasta se poate realiza, de exemplu, cu indicele ZigZag. Totuși, prefer să îl determin singur, cu ajutorul dreptei de trend. În acest fel este mai ușor “să descoperi sentimentele” din piață.

Overbalance Price Action - Strategie bazată pe trend 2

Apoi, însemnăm minimele și maximele pentru a înțelege în ce trend ne aflăm.

Overbalance Price Action - Strategie bazată pe trend 3

HH (higher high) – maxim mai mare decât cel anterior

HL (higher low) – minim mai mare decât cel precedent

LH (lower high) – maxim mai mic decât maximul anterior

LL (lower low) – minim mai mic decât minimul precedent

Supra-echilibru

După ce am marcat nivelurile, putem recurge la metode de supra-echilibru, care susțin că trendul durează atâta timp cât cea mai mare corecție a acestuia nu se retrage.

Overbalance Price Action - Strategie bazată pe trend 4

Exemplul de mai jos surprinde un trend bearish. Luăm în considerare faptul că trebuie să descoperim cea mai amplă corecție pentru a determina punctul potențial de terminare a trendului. Pentru a se schimba trendul, prețul trebuie să depășească cea mai mare corecție, altfel, se presupune că trendul rămâne.

Overbalance Price Action - Strategie bazată pe trend 5

Accesarea poziției

Există două metode: în cazul în care cea mai mare corecție nu este depășită și în cazul în care este. În primul caz deschidem poziția dacă, în zona celei mai mari corecții, se va observa orice fel de model al acțiunii prețului. Setăm SL deasupra zonei de corecție, iar TP la începutul acesteia. În acest fel RR este foarte eficient pentru trader.

Overbalance Price Action - Strategie bazată pe trend 6

În al doilea caz, accesăm poziția în momentul în care cea mai mare corecție este depășită.

Overbalance Price Action - Strategie bazată pe trend 7

Overbalance Price Action - Strategie bazată pe trend 8

În această situație setăm SL deasupra/dedesubtul maximului/minimului, în ambele cazuri modificarea așteptată fiind de câteva ori mai mare decât SL.

Managementul Capitalului

Această strategie presupune utilizarea clasică, respectăm regula care spune să nu deschidem o poziție cu mai mult de 1-2% din capitalul deținut.