Într-un articol anterior denumit “Suportul și rezistența sunt cruciale în “citirea piețelor”, în care am descriam cum să setezi niveluri și zone de influență ale prețului, am menționat teoria cutiei și am primit numeroase întrebări despre reperarea adecvată și utilizarea ”cutiilor”.

Ce reprezintă cutiile în tranzacționare?

O cutie este o corecție în timp. În tranzacționare putem descrie câteva tipuri de corecții, care sunt restrânse în două categorii:

  • Corecții de preț. Acest lucru se întâmplă când prețul se mișcă în direcție opusă față de trendul curent. Indică descreșteri ale trendului bullish și creșteri pentru cel bearish. Poate conține câteva impulsuri mici și corecții. În acest caz observăm formațiuni de valuri ale corecției.
  • Corecții de timp. Reprezintă o consolidare sau o mișcare laterală. Este o corecție a unui impuls bearish sau bullish timpuriu. Nu prezintă o formațiune de valuri, iar corecțiile nu sunt foarte vizibile.

Așa cum am menționat, cutiile reprezintă o consolidare. Dacă luăm în considerare dimensiunea lor și impulsurile, putem observa că acestea reprezintă corecții ale trendurilor pentru intervale de timp actuale sau de lungă durată. Avantajul major al cutiilor este faptul că te îndrumă să investești atât în direcția trendului, cât și împotriva lui.

Mai jos poți vedea ce reprezintă cutiile:

După cum observi, fiecare impuls este urmat de o corecție. Unele sunt mai scurte, altele mai lungi, dar toate reprezintă cutii. În timpul unui impuls, prețul se mișcă de la o cutie la următoarea.

Proporțiile cutiilor

Din punct de vedere tehnic, cutiile se suprapun sau sunt foarte aproape una de cealaltă.

Pentru a stabili un nivel de breakout, este necesar să mutăm intervalul către impulsul actual.

Aceasta este una dintre teoriile Acțiunii Prețului și poate fi utilizată pentru intervale scurte sau lungi de timp.

În funcție de orizont, dar și de instrument, cutiile pot avea variații mari de formă, de la câțiva pipși la sute de pipși.

Este util de menționat faptul că rata de 1:1 este doar o teorie, existând excepții. Experiența ne arată că, deseori, există cutii cu rata de 1:1 susținute de reflexii în oglindă. Poate suna bizar, dar pentru a înțelege analizează graficul:

Teoria cutiei în tranzacționare 2

Există o altă regulă cu probabilitate ridicată : Impulsurile, în mod normal, au o dimensiune de două cutii, iar corecțiile de o cutie, așadar putem observa 50 % din Fibonacci retracement. Reprezintă o oportunitate favorabilă de a deschide o poziție în concordanță cu momentumul.

Teoria cutiei în tranzacționare 3

Acțiunea Prețului & Fibonacci

Teoria cutiei în tranzacționare 1

Teoria cutiei în tranzacționare

Așa cum am menționat în primul articol cutiile reprezintă zone în care prețul se mișcă între impulsuri bullish sau bearish. O confirmare suplimentară a nivelurilor de suport și de rezistență poate reprezenta o linie de trend, care, în sine, reprezintă nivel de suport sau de rezistență.

Graficul de mai jos arată modul în care prețul respectă extremele cutiilor, dar și o linie de trend bearish. Sunt marcate două puncte potențiale pentru a deschide o poziție short.

Dacă adăugăm nivelurile Fibonacci vom primi o altă informație care ne confirmă decizia.

Mulțumită lor, putem obține o eficiență sporită a pozițiilor deținute. Cel mai important nivel Fibonacci este 50%, dar și 38,2%, 61,8% și 70,7% sunt importante, influențând deseori prețul.

Teoria cutiei în tranzacționare 2

În etapa constituirii unei strategii, putem utiliza un oscilator care ne indică nivelul, în procente, al vânzărilor și achizițiilor instrumentului. Putem alege unul dintre cei mai populari indicatori, de exemplu Stochastic, RSI sau MACD. Dacă există un dezacord al oscilatorului, indică un alt avantaj. Vom extinde explicațiile într-un articol viitor.

Graficul următor arată reacția prețului față de nivelul de rezistență, delimitat de linia superioară a cutiei, linia de trend bearish, nivelurile Fibonacci 61,8% și 70,7% și oscilatorul Stochastic. Nu este ceva obișnuit să întâlnim toți acești indicatori la un loc, dar îți oferă un avantaj important pe piață, probabilitatea unei tranzacții profitabile fiind ridicată.

Teoria cutiei în tranzacționare 3

În acest grafic putem observa că, deși pozițiile au fost deschise la începutul trendului, au fost foarte profitabile.

Teoria cutiei în tranzacționare 4

Formațiunea arată asemănător și în cazul unui trend bullish. Un punct în care este respins atât suportul, cât și linia de trend reprezintă un moment bun pentru a deschide o poziție long. În momentul în care aceste niveluri coincid cu Fibonacci 50% și 61,8% avem o altă confirmare.

Teoria cutiei în tranzacționare 5

În concluzie

Teoria cutiei reprezintă una dintre cele mai simple concepte care definesc direcția potențială a prețului și cel mai apropiat nivel țintă. Adăugând alți indicatori putem primi o confirmare suplimentară a semnalului, care determină creșterea gradului de certitudine.

  • Nivelurile de suport și de rezistență
  • Liniile de trend
  • Nivelurile Fibonacci(38,2%, 50%, 61,8%, 70,7%)
  • Dezacorduri în stochastic, RSI sau oscilatorul AMCD