Orice trader știe că trebuie să aibă încredere în sistemul lui dacă vrea să tranzacționeze profitabil. Să ai încredere într-un sistem pe care nu l-ai testat în întregime este o sarcină imposibilă. Este problema oului și a găinii din trading: dacă nu ai încredere, nu poți executa tranzacțiile corect, dacă nu tranzacționezi corect, nu poți căpăta încredere întrucât rezultatele nu vor fi consistente și profitabile.
Tranzacționarea când ești lipsit de încredere
Neîncrederea în propriul sistem este o dilemă majoră în trading, fiind una dintre cele mai mari probleme întâmpinate de noii traderi. Trebuie să tranzacționezi cu încredere, executând tranzacțiile lipsit de îndoială și ezitare. În caz contrar, tranzacționarea se transformă în joc de noroc.
Dacă te afli de ceva timp în domeniu, sunt sigur că ai întâmpinat problemele de mai jos, care descriu urmările neîncrederii în metoda de trading:
Problema oului și a găinii: cum poate sistemul tău să-ți câștige încrederea?
Am menționat: fără încredere, nu poți executa în mod corect tranzacțiile și să obții profit, dar nu poți căpăta mai multă încredere dacă pierzi. Care este calea și cum îți poți îmbunătăți metoda de tranzacționare dacă nu ai încredere și nici rezultate pozitive.
Click pentru a mări imaginea
Act de credință
Dacă sperai să primești un sfat secret, te voi dezamăgi. Nu există scurtături care să elimine brusc toate îndoielile.
Trebuie să conștientizezi că, la început, rezultatele tale nu vor fi cum ți le imaginezi. Cum evoluezi? Începi de jos, te implici total și devii mai bun în timp, dar trebuie să accepți, de la început, pierderile (potențial mari). Acest fapt nu se aplică doar acestui domeniu, ci în toate aspectele vieții, dar traderii tind să uite acest principiu.
În același timp, îți iei un angajament față de proces și te detașezi de rezultat – nu te interesează cât de mult câștigi sau pierzi, atâta timp cât evoluezi.
”Fiecare maestru a fost, odată, un dezastru.” – T Harv Eker
Teamă și incertitudine
Dacă folosești în tranzacționare un sistem pe care nu îl cunoști perfect, este normal să apară teama de necunoscut și incertitudinea. Trebuie să înțelegi că este un proces normal și că nu poți elimina teama prin luarea unei decizii conștiente.
Totuși, poți crea procese care să ajute la eliminarea incertitudinii și care să ofere îndrumare. În următorul paragraf vom discuta despre importanța regulilor și despre modul în care te pot ajuta în luarea următoarei decizii.
Acest aspect este și mai important dacă utilizezi o altă metodă de trading. Nu contează ce valoare are rata de câștig promisă, trebuie să capeți propria experiență în acumularea încrederii.
”Frica se trage din incertitudine; putem elimina teama interioară în momentul în care ne cunoaștem mai bine.” – Bruce Lee
Fii atent la procese și reguli
Sunt preocupat de reguli și de crearea unei abordări de tranzacționare deoarece am văzut diferența pe care o pot face regulile. Există două motive pentru care să folosești reguli:
- Un trader care respectă reguli și instrucțiuni este mai probabil să execute tranzacțiile în același mod (sau cel puțin prin metode similare).
- Analiza performanțelor din trecut devine eficientă deoarece poți analiza obiectiv (fără ”zgomotul” creat de tranzacțiile întâmplătoare) cum evoluează anumite lucruri și ce se potrivește
Pe de altă parte, dacă ești un trader care nu urmează o metodă standardizată și care nu urmează un set de reguli, te vei întreba întotdeauna care sunt cauzele eșecurilor tale.
Puterea unui checklist, a planurilor și a procedurilor
Avioanele reprezintă cel mai sigur mijloc de transport din două motive:
- Liniile aeriene vor să evolueze încet, dar consecvent
Liniile aeriene și producătorii de aeronave nu încearcă să experimenteze introducând schimbări radicale în modul de operare. Din contră, caută metode sigure de a aduce îmbunătățiri mici, dar constante proceselor și abordărilor actuale. Pe termen lung, știu că atâta timp cât aduc îmbunătățiri (nu contează cât de rapid), vor evolua.
În trading, trebuie să încetezi să cauți un sistem ideal care să îți dubleze valoarea contului, anual. În schimb, concentrează-te pe modificări mici, dar constante și pe eliminarea, pe rând, a defectelor.
Majoritatea traderilor cred că este necesar să-și schimbe metoda și sistemul în mod continuu. Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o poți face, fiind garantat că vei eșua de fiecare dată dacă îți schimbi radical abordarea.
2) Ei cred în importanța unui checklist
Când vine vorba despre liniile aeriene și aeronave, există o procedură standard și un checklist pentru fiecare acțiune. Poate scădea nivelul de flexibilitate, dar reduce în mod semnificativ potențialul apariției erorilor.
Acesta este un exemplu dintr-o conferință de presă a unui producător de aeronave, care subliniază importanța acestora:
”Raționamentul din spatele unui checklist nu este o problemă de aptitudini, ci realizarea faptului că activitățile complexe pot fi copleșitoare. Profesioniștii care au abilități, cunoștințe și experiență fac greșeli, în ciuda expertizei…
Un checklist bun este precis și conține doar pașii importanți, într-un mod concis, ….
Trebuie să fie ușor de folosit chiar și în situații dificile și stresante.”1
Într-un alt studiu făcut în spitale din diferite părți ale globului, cercetătorii au descoperit că numărul complicațiilor majore apărute la pacienții care au avut o intervenție chirurgicală a scăzut cu 36% după introducerea checklist-ului. Decesele au scăzut cu 47%.2
De ce se cred traderii superiori, considerând că nu au nevoie de lucrurile care îi pot ajuta să evolueze? Există multe aspecte care pot fi standardizate și optimizate, iar utilizarea unui checklist este, probabil, cea mai ușoară metodă de a-ți îmbunătăți tradingul. În plus, va elimina un mare procent al rezultatelor inconsistente, astfel, vei putea alege mai ușor metoda optimă de abordare.
Chiar și ”magicianul pieței”, Marty Schwartz, a declarat că folosește un checklist fizic înainte de a ocupa o poziție. Crezi cu adevărat că ești atât de bun încât să te descurci fără să folosești unul?
O simplă performanță care elimină incertitudinea
De fiecare dată când traderii începători mă întreabă cum pot elimina teama și incertitudinea, le ofer un singur sfat: adună câte 3 screenshot-uri pentru fiecare tranzacție:
- La intrare
Ai ales tranzacții pe baza regulilor tale?
2) La ieșire
O ieșire pe baza emoțiilor vs o ieșire rațională?
3) La câteva ore (la câteva zile dacă tranzacționezi swing) după ieșire
Există un potențial mai mare de profit? Retragi profiturile prea devreme sau prea târziu?
În acest fel vei putea evalua, într-un mod rapid, managementul personal al tranzacțiilor, cât de inspirat ești în alegerea punctelor de ieșire și dacă ar trebui sau nu să oferi timp tranzacțiilor tale. Este cea mai facilă și eficientă metodă de reducere a incertitudinii, dar și de aprofundare a propriului sistem de trading și al comportamentului.
Nu trebuie să te complici la început, când singurul obiectiv ar trebui să fie înțelegerea metodei tale de trading, dar și autocunoașterea ca trader. Cu timpul și experiența, poți opta pentru metode mai avansate de înregistrare a tranzacțiilor.
Verifică-te și întreabă-te cât de problematică este pentru tine lipsa încrederii în activitatea de trading. Majoritatea traderilor vor observa rapid că o mare parte a greșelilor se trage din lipsa încrederii.
Referințe:
1) http://www.boeing.com/news/frontiers/archive/2010/october/i_bca05.pdf
2)http://www.nature.com/news/hospital-checklists-are-meant-to-save-lives-so-why-do-they-often-fail-1.18057
Acest articol a fost compilat mul?umită colaborării dintre Comparic.pl ?i Tradeciety.com – un website creat de doi traderi – Rolf ?i Moritz, care împărtă?esc cuno?tin?ele lor despre trading prin intermediul diferitelor articole, podcasturi ?i înregistrări video. Textul original poate fi găsit la: Tradeciety.com