În orice moment al zilei, există mii de piețe disponibile, sute de mii de grafice se modifică 24 de ore pe zi, 5 zile pe săptămână, iar fiecare modificare reprezintă o oportunitate de câștig.
FOMO – Fear of missing out
A face față presiunii tranzacțiilor ratate poate fi o adevărată provocare pentru traderi, iar în fiecare zi trebuie să accepți sumele care nu ajuns în contul tău de trading. Vizualizarea sumelor pe care le-ai fi putut câștiga creează, de obicei, probleme serioase stării mentale și poate determina greșeli majore.
8 lucruri spuse de un trader FOMO
Dacă te regăsești în următoarele situații, tranzacționarea de tipul FOMO are un rol important în rutina ta zilnică:
- ”Știam eu!” – traderul care urmărește un setup, dar nu tranzacționează
- ”Nu de această dată.” – traderul care intră prea devreme după ce a ratat o tranzacție
- ”Aș fi putut câștiga atât de mult astăzi.” – traderul care se ”îmbată cu apă rece”
- ”Am așteptat atât de mult timp această tranzacție” – traderul prea anxios care urmărește un setup, fiind pregătit să acceseze poziția
- ”Are loc să se aprecieze” – traderul care intră târziu, fiind prea speriat să intri de la început
- ”Am o presimțire….” – traderul care își argumentează accesarea unei tranzacții care nu îndeplinea toate criteriile de intrare
- ”O singură dată.” – traderul care deține o tranzacție speculativă, sperând să aibă noroc
- ”Deschid doar o poziție mică.” – traderul care își justifică nerespectarea propriilor reguli
Ce determină tranzacționarea FOMO (Fear of missing out)?
Tranzacționarea nu reprezintă o activitate cu un moment clar de început sau de sfârșit. Odată ce ai pornit computerul, te afli în mijlocul unui joc, care nu se termină niciodată. În cadrul unei activități fără sfârșit, poți lua decizii în orice moment și poți accesa o tranzacție, potențial, profitabilă care să îți aducă bani.
Un joc de fotbal, o învârtire a ruletei sau un joc de blackjack au începuturi și sfârșituri definite. Știi când începi, iar, odată ce s-a încheiat, nu mai poți schimba nimic. Trebuie să accepți rezultatul. Nu există cale de interpretare, ai pierdut sau ai câștigat.
În trading, ”jocul” nu începe și nu se termină. Rezultatul nu este final până când nu închizi tranzacția. Chiar și atunci poți reveni și deschide o altă poziție. După fiecare mișcare vezi profitul potențial al pieței, iar tu te afli la un click distanță de a accesa o posibilă tranzacție care să îți aducă sume impresionante. Ratarea unei tranzacții pare că lași banii pe masă.
Să analizăm trei scenarii ale tranzacționării de tipul FOMO.
-
Intri devreme pentru că nu vrei să ratezi tranzacția
Cât de des ți s-a întâmplat? Ai creat un plan, ai așteptat ca toate criteriile să fie respectate și apoi, înainte de completarea setup-ului și de atingerea nivelului de intrare, prețul începe să se aprecieze și pare că vei rata tranzacția.
Nu poți rata această tranzacție, corect? Așa că alegi să intri mai devreme, încălcându-ți regulile de trading. Intrarea prea devreme duce la creșterea nivelului de risc, ordinul de SL fiind mult mai departe decât în situația planificată. În plus, suplimentezi poziția (pierzătoare) în momentul în care atinge nivelul inițial de intrare, crescând nivelul de risc? Aceste două aspecte arată clar că, accesând prea devreme o poziție, îți anulezi strategiile de dimensionare a pozițiilor și de management al riscului.
Ce se întâmplă după? Ajungi să deții o tranzacție neprofitabilă, deoarece nu au fost îndeplinite toate criteriile de intrare, iar tu ai accesat o poziție care nu ar fi trebuit deschisă.
-
Aștepți ca prețul să dezvolte setup-ul perfect, dar ratezi tranzacția
Ratarea unei tranzacții din cauză că semnalul a apărut mai devreme și nu a confirmat toate criteriile este frustrantă. Traderii a căror stare mentală este afectată de ratarea unei tranzacții tind să urmărească prețul și să acceseze următoarea tranzacție mai devreme. Am văzut mai sus de ce este o idee neinspirată.
Traderii care ratează o tranzacție interpretează evenimentul total greșit. De fapt, nu a fost un setup bazat pe regulile tale, iar tu ți-ai setat regulile cu un scop. Desigur, uneori poți câștiga chiar dacă nu ți-ai respectat regulile, dar, pe termen lung, acestea te protejează, atât pe tine cât și capitalul tău.
Amintește-ți: un scenariu poate fi o tranzacție acceptabilă pe baza regulilor altui trader, dar nu și pentru tine! Oportunități profitabile vor apărea tot timpul, dar tu nu le vei accesa pe toate. Regulile tale îți vor permite să accesezi doar o parte din milioanele de oportunități zilnice!
-
Aștepți apariția setup-ului perfect
Acesta este scenariul ideal. Există modalități de a obține starea mentală optimă pentru ca descoperirea unor tranzacții bune să nu mai reprezinte o sarcină atât de dificilă, devenind o rutină.
Un plan de trading și un checklist sunt cele două instrumente obligatorii ale unui trader. În cadrul planului de trading trasezi posibile scenarii pentru ca, odată ce a început sesiunea, să aștepți doar confirmarea criteriilor. Un checklist te menține responsabil și te ajută să vizualizezi progresul tranzacției. Încălcarea regulilor de trading devine mai puțin probabilă în momentul în care planul și checklist-ul îți spun că ar trebui să eviți acea tranzacție.
”Revizuiesc checklist-ul. Este o coală de hârtie, scrisă de mână și laminată, pe care am lipit-o în colțul din dreapta al biroului pentru a fi vizibilă în orice situație.” – Marty Schwartz
Acest articol a fost compilat mul?umită colaborării dintre Comparic.pl ?i Tradeciety.com – un website creat de doi traderi – Rolf ?i Moritz, care împărtă?esc cuno?tin?ele lor despre trading prin intermediul diferitelor articole, podcasturi ?i înregistrări video. Textul original poate fi găsit la: Tradeciety.com