Este o metodă utilizată de cei care își doresc să își construiască o “aură” de cunoaștere și experiență pentru a încerca să impresioneze traderii începători cu succesul lor în tranzacționare, în special în momentele de stres.

În continuare sunt prezentate câteva mituri:

  1. “Am bătut piața”

Mândria și lăcomia sunt două dintre cele mai mari greșeli ale investitorilor/traderilor. ”A bate” piața pentru a obține un randament mai bun decât cel mediu este un lucru lăudabil, dar nu prin creșterea gradului de risc până la limita a ceea ce este o tranzacție reușită. Lăcomia sporește profilul de risc.

Amintește-ți că atunci când tranzacția ta atinge nivelul de take profit sau pe cel de stop loss, asta înseamnă că atunci este momentul potrivit pentru închiderea tranzacției. În caz contrar, crești gradul de risc sau devii lacom. Mândria începe atunci când se termină lăcomia și vine în anticiparea momentului în care le vei spune celorlalți traderi “Am bătut piața”.

  1. “Păstrează tranzacția și câștigă și mai mulți bani”

Piața de capital din SUA este acum de trei ori mai mare decât în anul 2009. Totuși, nu a fost un drum lin. Chiar și un investitor care a activat numai tranzacții de cumpărare ar fi putut suferi pierderi din cauza unei sincronizări deficitare.

O investiție aduce profit, apoi și următoarea și așa mai departe, acest lucru oferindu-i un sentiment de invincibilitate investitorului. Piața reacționează la știri și uneori scade brusc. Ce este de făcut? Profiturile din ultimele trei tranzacții sunt pierdute.

Întoarce-te la elementele de bază și gestionează următoarea investiție la fel ca pe prima.

Oricine va acționa în acest fel va trebui să își extindă orizontul de timp pentru a avea un profit decent. Ține cont de schimbări!

  1. Este “vina lor”

Nu contează cine sunt aceștia. Ar putea fi FOMC sau ar putea fi Kim Jong Un. Dar oricine ar fi, îți va afecta întotdeauna poziția. Un mixt bun între analiza tehnică și cea fundamentală, cunoștințe din domeniul economic și experiența vor acționa ca un scut protector, dar pana la urmă trebuie sa fii atent și la ”ei” și mai ales mereu pregătit!

  1. “Capitalul meu este în continuă creștere!”

Este cumva rezultatul faptului că aduci constant noi fonduri din economii? Acest lucru nu este atât de benefic, fiind determinat de mândrie. Nimeni nu poate câștiga de fiecare dată. Este greu să fii investitor. Acesta este motivul pentru care veniturile “gratuite” obținute prin plasamentele bancare sunt atât de mici.

Ai răbdare, încasează loviturile, descoperă de ce ai pierdut bani. Nu este niciodată vorba de noroc!

  1. “Am pierdut doar niște bucăți de hârtie.”

Cine nu și-a spus vreodată asta?

O pierdere este o pierdere. Prea puțin contează modul cum o prezinți. Dacă merge ca o rață și măcăie ca o rață, atunci este o rață!

O pierdere nu necesită să fie materializată ca să fie catalogată în acest fel. Îți afectează în mod concret abilitatea de a tranzacționa. Pe de altă parte, pierderile neconștientizate îți creează o impresie falsă asupra performanței tale.

  1. “Am făcut această achiziție pentru a-mi diversifica portofoliul”

Dacă perechea valutară EUR/USD nu este profitabilă, adaugă și GBP/JPY. NU!

Concentrează-te asupra tranzacției actuale. Ai deschis-o cu un motiv, fie el bun sau nu. Singura scuză pentru care poți să mai deschizi o tranzacție este că trendul nu a evoluat și mai ai timp pentru a lua în calcul și altă pereche valutară. Ar putea fi o posibilitate, dar ține cont de gradul de corelare dintre instrumente, altfel crești nivelul de risc al tranzacției inițiale.

  1. “Data viitoare voi cumpăra sau vinde la cel mai avantajos preț”

O tranzacție este eficientă sau nu. Nivelul de intrare în piață este chiar nivelul tău de intrare în piață. Poate o persoană a vândut la 20 de pips mai sus sau a cumpărat cu 20 de pips mai jos, atunci acesta a fost nivelul său de intrare în piață. Nu trebuie să aștepți ca prețul să se corecteze ca sa activezi o tranzacție, pentru că nu se va întâmpla niciodată. Întreabă persoana care a așteptat scăderea prețului bitcoin-ului la $10. Unde se situează acum? La peste $3000.