Unde să cumperi, unde să vinzi?

Dacă te afli la prima tranzacție, atunci trebuie să fi auzit de termeni precum spread, bid sau ask. Este posibil să nu știi care este legătura cu piața bursieră, cu excepția cazului în care ești un trader experimentat.

Spread-ul, calculat din prețurile bid și ask, influențează prețul la care o tranzacție de vânzare sau de cumpărare este realizată. Influențează, de asemenea, și randamentul total al portofoliului unui investitor. Dacă vrei să te specializezi în piața de capital, atunci trebuie să înveți însemnătatea acestui concept.

Cererea și oferta

Înainte de a discuta despre spread este necesar să te familiarizezi cu concepte precum cererea și oferta. Cererea reflectă disponibilitatea unui investitor de a plăti o anumită sumă pentru un produs, iar oferta reflectă cantitatea/volumul din produsul respectiv – oferta sau stocul disponibile pentru vânzare.

Spread-ul Bid-Ask

Spread-ul reprezintă diferența dintre prețul cerut și cel oferit pentru un anumit instrument financiar care reflectă o valoare financiară.

Cererea și oferta determină prețul acțiunilor și mărimea spread-ului. Cu cât cererea din partea companiilor sau a investitorilor individuali este mai mare, cu atât va crește numărul de bid-uri, influențând vânzătorii să suplimenteze oferta (ask). Un lucru important de reținut este situația în care o companie setează un preț mare de ask sau bid și un ordin se declanșează, atunci ordinul trebuie respectat, la fel și în cazul prețurilor de vânzare.

Spread-ul bid ask este, pe scurt, o negociere în desfășurare și, ca urmare, dacă traderii doresc să își sporească șansele pentru tranzacțiile de succes, ar putea încerca să evite procesul pe care îl presupune formarea bid-ask și să folosească ordinele de tip limită. Prin executarea unei tranzacții fără grija formării spread-ului bid-ask și fără a avea o limită, traderii confirmă prețul bid al altei persoane fapt care, ulterior, creează un profit pentru acea persoană.

Distribuie
Articolul precedentȘapte mituri ale unui investitor “de succes”
Articolul următorValute – Noțiuni de bază
Fascinat de piaţa forex, acesta este implicat activ în investiții încă din anul 2013. Trader pe termen scurt, foloseşte tranzacţionare de tip swing si acţiunea preţului pentru a înţelege ce se întâmplă cu adevărat în pieţe. El se bazează pe simplicitate, gestionarea riscului si pe disciplină.

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici