Indicatorul RSI (Relative Strength Index) este printre cei mai des utilizați de către traderi. RSI oferă informații despre intensitatea mișcărilor prețului pe grafic, de aici vine și denumirea. În acest articol vei învăța cum funcționează RSI, cum să interpretezi rezultatul și cum să îl utilizezi în tranzacționare.
RSI (Relative Strength Index)
Setarea standard a indicatorului RSI este de 14 perioade, adică analizează ultimele 14 lumânări sau intervale de timp.
RSI-ul compară câștigul mediu cu pierderea medie, analizând câte din ultimele 14 lumânări au fost bullish sau bearish, dar și dimensiunea fiecărei lumânări.
De exemplu, dacă toate cele 14 lumânări au fost bullish, valoarea RSI ar fi 100, iar în caz contrar ar fi 0 (sau în apropiere de 100 și 0). Un RSI de 50 subliniază un număr egal de lumânări bearish și bullish, iar câștigul a fost egal cu pierderea.
Exemplul 1
Screenshot-ul următor surprinde graficul EURUSD, zona evidențiată cu alb cuprinde cele 14 lumânări. Din cele 14, 13 au fost bullish și una bearish, rezultând un RSI de 85.
Exemplul 2
Screenshot-ul de mai jos arată un alt grafic al EURUSD, dar de data asta sunt trei zone de 14 lumânări, pentru a înțelege cum este calculat RSI.
Prima zonă surprinde o perioadă bearish, cu 9 lumânări de acest tip, 4 lumânări mici bullish și una Doji. Valoarea RSI a fost 15, semnalând o puternică fază bearish.
Al doilea exemplu este format din 9 lumânări bullish și 5 lumânări bearish (majoritatea mici). RSI pentru această perioadă este 70, indicând o mișcare relativ puternică bullish.
A treia zonă este alcătuită din 6 lumânări bullish, 8 bearish și una Doji, RSI-ul a înregistrat 34, fiind o perioadă moderată bearish.
Doar din analiza celor 14 lumânări poți descoperi cu acuratețe valoarea RSI pentru perioada respectivă. Totuși, utilizarea unui indicator pentru a determina valoarea exactă duce la reducerea timpului de procesare a datelor și la evitarea interpretărilor greșite ce pot apărea în timpul mișcărilor de pe piețe.
Supra-vândut și supra-cumpărat
Ideea de bază a RSI este că, în momentul în care înregistrează valori extreme (care depășesc 70 sau mai mici de 30), prețul este supra-vândut sau supra-cumpărat. Prima dată să recapitulăm ce am învățat. O valoarea ridicată a RSI sugerează că lumânările bullish au fost mai numeroase decât cele bearish. Deși prețul nu poate desena doar lumânări bullish, este riscant să te bazezi doar pe informația oferită de RSI pentru a determina maxime și minime.
Dacă 13 din cele 14 lumânări sunt bullish, iar valoarea RSI este cu mult peste 70, este probabil ca ”taurii (bulls)” să se întoarcă în curând, dar nu este indicat să te bazezi doar pe RSI. Screenshot-ul următor surprinde două perioade în care RSI a fost supra-vândut (sub 30) și și-a păstrat direcția pentru o perioadă lungă. În prima perioadă, prețul a continuat să scadă timp de 16 zile, până ca RSI să depășească 30. În cea de-a doua perioadă, prețul s-a depreciat pentru 8 zile.
RSI nu ar trebui utilizat doar pentru identificarea potențialelor puncte de inversare. Acesta semnalează fazele foarte puternice de trend, când activul este supra-vândut sau supra-cumpărat pentru o perioadă lungă.
Când suportul și rezistența sunt sparte
RSI identifică mișcări puternice ale prețului, în direcția trendului. RSI este un indicator util când vine vorba despre tranzacționarea pe baza suportului și rezistenței. Graficul EURUSD de mai jos surprinde nivelul de preț de 1,20, un cunoscut nivel de suport și rezistență.
Poți observa că prețul a revenit la nivelul de 1,20 de mai multe ori. Prima dată, RSI a înregistrat 63 și 57, deși mișcarea era bullish, nu era foarte intens. O rezistență puternică nu este spartă ușor, necesitând, de obicei, un trend puternic.
La a doua revenire, RSI-ul era de 71, indicând un trend bullish destul de puternic, dar rezistența s-a menținut. A treia testare a fost reușită, un RSI de 76 a reușit să depășească rezistența, prețul apreciindu-se până când indicatorul RSI a atins 85.
Indicatorul RSI poate fi un instrument util în determinarea numerică a intensității prețului. În special în cazul traderilor care se bazează pe date numerice, RSI este foarte util.
Digergența RSI
O altă metodă de utilizare a indicatorului RSI pentru a identifica puncte de inversare este prin găsirea divergențelor. Semnalează un dezacord între ceea ce îți arată prețul și dinamica de preț. Vom explica în detaliu.
Screenshot-ul de mai jos arată două minime în scădere. În timpul primei mișcări, RSI se afla la 26, mișcarea prețului includea 8 lumânări bearish, 3 bullish și 3 Doji, iar prețul a scăzut cu 1,45%. În timpul celei de-a doua modificare, valoarea RSI a fost mai mare, 28, mișcarea prețului fiind alcătuită din 7 lumânări bearish, 5 bullish și 2 Doji, în timp ce prețul a scăzut cu doar 0,96%.
Deși prețul a creat un minim în scădere, dinamica mișcării nu a fost atât de bearish, iar a doua mișcare nu a fost la fel de intensă, conform RSI. Al doilea minim a marcat un RSI superior (28, în comparație cu 26), deși prețul a arătat un minim în scădere, semnalând că ”urșii (bears)” își pierd puterea. Divergențele eșuează de cele mai multe ori. Am prezentat un tip de divergență mult mai sigur aici: dubla divergență.
Concluzie: Cunoaște cum acționează prețul
RSI este un indicator foarte util, deși poate fi foarte ușor de determinat, valoarea acestuia analizând doar ultimele 14 lumânări, trasarea acestuia pe grafic poate adăuga stabilitate modului tău de tranzacționare. Dacă poți determina numeric intensitatea prețului, poți lua decizii de trading mult mai eficiente, evitând interpretările subiective și presupunerile.
Fie că utilizezi RSI pentru a identifica intensitatea, punctele de inversare sau în calitate de trader de breakout, acest indicator este instrumentul universal. Dacă acest articol ți-a fost util, încearcă, în mod gratuit, Centrul nostru de Cunoaștere, unde prezentăm numeroși indicatori cunoscuți de trading.