Vânarea semnalelor, căutarea unui cross pe Stochastic, așteptarea finalizării unei lumânări, așteptarea închiderii unui gap sau anticiparea menținerii suportului, toate aceste caracteristici reprezintă tradingul. Această gândire este greșită. Cauza eșecului multor traderi este tendința de a căuta, de fiecare dată, o nouă tranzacție, în timp ce ar trebui să găsească motive de a tranzacționa mai puțin.
Dacă nu ne crezi, așteaptă până la finalul articolului pentru a înțelege de ce un volum mai mic de tranzacții și cunoașterea momentelor în care nu trebuie să tranzacționezi reprezintă abilități pe care traderii profesioniști, de succes, au perfecționat-o.
”Banii se câștigă așteptând, nu tranzacționând” – Jesse Livermore
Atunci când ai rețineri
Cele mai bune tranzacții sunt cele evidente, care, după o mică analiză a graficului, îți oferă o metodă clară de abordare. Tradingul este cunoscut ca o activitate de recunoaștere a modelelor, traderii experimentați făcând diferența între un setup cu o probabilitate ridicată și unul care ”nu arată bine”.
Dacă trebuie să analizezi îndelung un potențial setup, este mai indicat să eviți acea tranzacție.
Când nu știi unde să plasezi SL
Dacă ai descoperit un setup cu potențial nu trebuie să te avânți pe piață. Dacă nu poți găsi un nivel bun de preț pentru stop loss sau trebuie să îl setezi prea departe, având o rată câștig : risc prea mică, nu tranzacționa.
Majoritatea amatorilor modifică nivelul SL până la nivelul potențial de profit pe care îl consideră suficient. Nu trebuie să ignorăm importanța setării unui nivel de SL, înainte de a căuta o zonă de take profit.
Dacă situația actuală a pieței nu se potrivește sistemului tău
Acest aspect lipsește din 99% din cărțile de trading, marcând lipsa conștiinței de sine. Pune-ți întrebarea ”ce face sistemul meu de trading?” Ai un sistem de urmărire a trendului pentru a căuta situații cu momentum intens? Tranzacționezi în timpul intervalelor, așteptând limite clare ale intervalului, care să nu prezinte momentum? Sau cauți semne de oboseală ale trendului și de scădere a momentumului?
Dacă poți răspunde acestor întrebări, cunoști mediul de piață unde ar trebui să îți aplici sistemul. Prin urmare, dacă mediul actual nu este compatibil sistemului tău, nu intra pe piață.
Când vrei să crești volumul
Ai închis de curând o poziție pierzătoare și ai găsit deja un setup nou? Vrei să suplimentezi poziția pentru a compensa pierderea cauzată de tranzacția anterioară? Dacă te afli într-un asemenea scenariu, trebuie să te oprești.
Chiar dacă setupul arată promițător, gândirea ta e afectată, fiind pe cale să iei o decizie de trading pe baza emoțiilor. Încercând să recuperezi pierderea prin suplimentarea poziției nu este o soluție, fiind mai probabil să ajungi la o pierdere mai mare.
Când crezi că piețele sunt ”prea sus (too high)” sau ”prea jos (too low)”
Folosești uneori termenii de ”prea sus (too high)” sau ”prea jos (too low)”? Aceștia sunt relativi, bazându-se pe analiză retrospectivă. Chiar și un lung trend ascendent poate fi de durată.
Această problemă este frecventă pentru traderii care folosesc oscilatori, luând decizii de trading pe baza condițiilor de supra-vândut (overbought) sau supra-cumpărat (oversold). De cele mai multe ori, supra-vânzarea semnalează un trend foarte intens, nu o inversare în viitorul apropiat.
Dacă prețul s-a depărtat del cel mai bun nivel de intrare
Uneori, ratăm tranzacții sau observăm setupurile după ce s-au format pe grafic. Greșeala majoră este să urmărești prețul, ocupând târziu o poziție. Urmărirea trendului (chasing the trend) se referă la plasarea unui ordin de stop prea departe sau la un nivel irațional. În plus, ordinul de take profit va fi prea aproape sau vei fi nevoit să recurgi la un nivel de take profit mai îndepărtat, care nu are sens.
Nu poți observa toate setupurile, dar este normal. Nu urmări tranzacțiile. Poți găsi oricând un setup nou, dar nu îți poți recupera banii după ce ai făcut o eroare.
Când nu ai derulat o analiză – când tranzacția nu este în planul tău
Fiecare tranzacție sau scenariu ar trebui să facă parte din planul tău înainte de a avea loc. Dacă nu face parte din planul tău de tranzacționare, probabil este mai bine să o eviți.
Traderii reacționari (reactionary traders) nu au un plan de tranzacționare, ajungând să schimbe intervalele de timp și piețele, în căutarea semnalelor. Cu toții știm cum se termină. Crearea unui plan înainte de a începe tranzacționarea ar trebui să fie o cerință obligatorie pentru traderii care iau în serios această activitate.
Când ceri o a doua părere
Traderii trebuie să ia decizii de tranzacționare în mod autonom. Au nevoie de stimă de sine și de încredere în abilitățile proprii, în același timp asumându-și responsabilitatea pierderilor.
Trebuie să iei propriile decizii și să le susții. Este singura soluție de a crește și de a evolua ca trader.
Când ai nevoie de o singură tranzacție bună pentru a încheia săptămână pozitiv
Cu toții ne-am aflat în situația în care aveai nevoie de o singură tranzacție profitabilă pentru a ajunge la pragul de rentabilitate, astfel ai fi terminat săptămâna pozitiv. Dar lucrurile au luat o întorsătură nefericită deoarece ai forțat o tranzacție, care a determinat o pierdere și mai însemnată.
Nu îți evalua performanța din perspectivă săptămânală, sau chiar lunară. Condițiile pieței se schimbă permanent, sistemul tău nu va reuși să obțină performanțe la fel de bune în orice condiții.
Când ai probleme personale, profesionale sau de sănătate
Tranzacționarea reprezintă o activitate de înaltă performanță, iar tranzacționarea în mod profesionist necesită întreaga ta atenție. Dacă nu te poți concentra în totalitate pe grafice, gândindu-te la probleme personale, rezultatele tranzacționării vor avea de suferit.
Vei găsi, de fiecare dată, o nouă tranzacție, dar nu îți poți recupera banii pierduți din cauza unor greșeli care puteau fi evitate.
Când nu ai motive pentru care să nu tranzacționezi.
Aceasta este singura situație în care ar trebui să tranzacționezi. Dacă găsești un setup care îndeplinește toate condițiile, ai un sentiment bun despre tranzacție, te afli într-o stare mentală și emoțională optimă, nu simți frustrare față de pierderea trecută, tranzacția se află în planul tău de trading, iar graficul îți oferă niveluri bune pentru ordinele de stop loss și take profit, trebuie să ocupi poziția.
Gândește-te că ai posibilitatea de a face o singură tranzacție pe săptămână, cum ai aborda tranzacționarea? Acest concept este puternic, iar tranzacțiile care nu îți oferă siguranță totală îți vor transforma graficul de capital.
Gândește-te la toate tranzacțiile pe care le-ai accesat, deși ai simțit că ar fi mai bine să stai deoparte. Este foarte ușor de presupus că majoritatea traderilor și-ar îmbunătăți performanța dacă ar tranzacționa mai puțin.
Va apărea un nou setup promițător, dar nu îți vor fi rambursați banii pierduți în cadrul unei tranzacții pe care știi că trebuia să o eviți.
Acest articol a fost compilat mul?umită colaborării dintre Comparic.pl ?i Tradeciety.com – un website creat de doi traderi – Rolf ?i Moritz, care împărtă?esc cuno?tin?ele lor despre trading prin intermediul diferitelor articole, podcasturi ?i înregistrări video. Textul original poate fi găsit la: Tradeciety.com