ATR este un indicator foarte popular, dar, deseori, acesta este folosit sau interpretat eronat. Acest ghid are scopul de a explica clar acest concept și de a-ți arăta în ce fel te poate ajuta în tranzacționare.

Calcularea ATR

Nu voi pune accentul pe formule matematice, ci îți voi arăta modul de calcul al ATR pe baza unor exemple de lumânări. Consider că este necesar pentru un trader să cunoască modul de creare al indicatorilor pentru a putea lua deciziile corecte de trading. Este destul de simplu, după cum urmează să descoperi.

ATR este prescurtarea de la Average True Range, determinând cât de mult se modifică prețul, în medie. Cele trei exemple de mai jos explică modul de calcul al ATR în diferite situații.

În timpul unei mișcări ascendente, ATR evaluează distanța dintre nivelul anterior de închidere și nivelul maxim actual al lumânării. (imaginea din stânga)

În timpul unei mișcări de scădere, indicatorul analizează nivelul anterior de închidere și minimul următoarei lumânări. (imaginea din mijloc)

În cazul în care distanța dintre nivelul anterior de închidere și maximul sau minimul actual este redusă, se va lua în calcul maximul și minimul lumânării. (imaginea din dreapta)

Cum să utilizezi indicatorul ATR - Instrumentul universal de trading

Este o perspectivă simplistă a ATR, existând mai multe aspecte din punct de vedere matematic, dar reprezintă un punct de plecare bun.

Momentum vs volatilitate

Indicatorul ATR evaluează volatilitatea. Traderii asociază, în mod eronat, conceptul de volatilitate cu situațiile bullish sau bearish. Volatilitatea nu oferă nicio informație despre intensitatea sau despre direcția trendului, dar îți indică gradul de fluctuație al prețului. După cum am observat în exemplele anterioare, ATR evaluează cât de mult oscilează prețul și cât de mult se modifică într-o anumită direcție.

Volatilitate = gradul de fluctuație al prețului în comparație cu prețul mediu. Într-un mediu înalt volatil, lumânările de preț tind să dezvolte umbre ample, există un mix între lumânările bullish și cele bearish, iar corpul are o dimensiune redusă în comparație cu umbrele.

Momentum = reprezintă opusul volatilității. Conceptul descrie intensitatea trendului într-o anumită direcție. Într-un mediu cu momentum ridicat, observi, în mod normal, lumânări de o singură culoare (foarte puține se dezvoltă împotriva trendului) și cu umbre reduse.

Screenshot-ul următor prezintă deosebirile. ATR evaluează volatilitatea, în timp ce RSI momentumul:

Prima situație (1) este reprezentată de o volatilitate ridicată și de momentum mediu, numeroase umbre și oscilații, dar prețul scade lent → ATR ridicat și RSI scăzut/mediu

În a doua imagine (2), majoritatea lumânărilor sunt albe, lipsite de umbre. Este o situație ușor volatilă și cu momentum mediu → ATR scăzut și RSI ridicat

În punctul 3, lumânările roșii sunt aproape exclusive, majoritatea fiind lipsite de umbre. Este o fază cu volatilitate scăzută, dar cu momentum ridicat → ATR scăzut și RSI foarte scăzut

Cum să utilizezi indicatorul ATR - Instrumentul universal de trading 1

Utilizarea ATR alături de RSI îți poate oferi foarte multe informații despre piață. Abilitatea de a determina ce tip de piață există în acest moment ajută sistemul decizional.

Volatilitatea în timpul trendurilor ascendente și descendente

Înțelegerea conceptului de volatilitate este importantă în luare unor decizii corecte, dar și în modul în care volatilitatea se modifică în funcție de contextul pieței.

Screenshot-ul de mai jos surprinde modurile diferite în care volatilitate se modifică în timpul situațiilor pieței. Volatilitatea scade în timpul trendurilor ascendente (când prețul se află deasupra mediei mobile), iar, în cazul scăderii prețului, volatilitatea se apreciază (atunci când prețul se află dedesubtul mediei mobile).

Cum să utilizezi indicatorul ATR - Instrumentul universal de trading 2

Acest comportament al pieței este specific și piețelor bursiere, screenshot-ul de mai jos prezintă indicele DAX. Volatilitatea a crescut în momentul în care prețul a intrat pe un trend negativ, scăzând sub nivelul mediei mobile. În timpul trendurilor pozitive, volatilitatea este redusă. Modificarea nivelului de volatilitate și o spargere a prețului deasupra/dedesubtul mediei mobile, pot fi semnale importante ale unui trend nou. De obicei, modificarea volatilității poate indica o schimbare de trend și semnala punctul de început al unui nou trend.

Cum să utilizezi indicatorul ATR - Instrumentul universal de trading 3

ATR + DATR

Este evident de ce este util să cunoaștem direcția globală a pieței și statusul unei perspective pe un interval mare de timp. Majoritatea traderilor folosesc intervale mici de timp și uită, rapid, rezultatele obținute de analiza intervalelor multiple de timp. Indicatorul DATR (Daily Average True Range) evaluează volatilitatea de pe intervalul de timp daily.

Screenshot-ul de mai jos surprinde scăderea continuă a DATR, în timp ce ATR a evoluat în valuri pe un interval mai mic de timp. Totuși, toate spike-urile de volatilitate ale ATR, de pe intervale mici de timp, au avut durată redusă. Această situație indică importanța cunoașterii stării generale a unui interval mai amplu de timp, pentru a descoperi scenariile posibile de pe intervalele mici de timp. Un DATR scăzut duce la volatilitate redusă pe intervalele mici, iar spike-urile de volatilitate nu sunt sustenabile.

Cum să utilizezi indicatorul ATR - Instrumentul universal de trading 4

Cum să folosești ATR

Indicatorul ATR nu oferă doar informații despre starea curentă a pieței, dar reprezintă și un instrument în procesul decizional de trading. ATR poate fi foarte utilă, în special pentru setarea ordinelor de SL, de take profit sau pentru a închide o tranzacție.

SL – Volatility Stop

Cea mai întâlnită metodă utilizare a ATR este cea de instrument pentru a seta SL. Pe scurt, când ATR are o valoare ridicată, traderul așteaptă mișcări ample de preț, și, prin urmare, va seta ordinul de SL mai departe, pentru a nu fi declanșat prematur. Pe de altă parte, va folosi un SL mai mic în timpul unei perioade cu volatilitate scăzută.

Screenshot-ul de mai jos prezintă un grafic pe care s-a aplicat indicatorul volatilty stop (punctele verzi din jurul prețului). Volatility stop este echivalent cu strategia de setarea a SL pe baza ATR. Acest indicator ajustează nivelul ordinului în funcție de volatilitatea prețului. Te menține pe piață în timpul fazelor trendului și te scoate în timpul retragerilor ample. Într-o perioadă de consolidare, volatility stop nu are același randament.

Cum să utilizezi indicatorul ATR - Instrumentul universal de trading 5

Adăugarea unei medii mobile este o modalitate de a interpreta datele despre preț. Indicatorul te menține în piață atâta timp cât media mobilă nu a fost depășită într-un mod semnificativ.

Cum să utilizezi indicatorul ATR - Instrumentul universal de trading 6

Potențialul de tranzacționare și potențialul de profit

ATR te ajută să descoperi potențialul de profit al tranzacțiilor tale. Setarea la un nivel mai apropiat al SL într-un mediu cu o volatilitate redusă sau la un nivel mai îndepărtat în cazul unei perioade înalt volatile, îți poate îmbunătăți activitatea.

După cum am observat, când volatilitatea este ridicată, volatility stop ar indica o distanță sporită a SL. Pentru a echilibra situația, ATR îți sugerează să optezi pentru un nivel de take profit mai ridicat. Prin urmare, un trader nu își reduce rata câștig-risc doar prin ajustarea SL.

Indicatorul ATR, instrumentul tău universal de piață

ATR este un instrument foarte util în situațiile în care vrei să te adaptezi condițiilor din piață, dar, poate fi util și în determinarea inversărilor pieței, în momentul în care apare o modificare importantă a volatilității.

Numeroși traderi obțin rezultate inconsistente, cauzate de abordări rigide de trading. Indicatorul volatility stop și ajustarea plasării ordinului de take profit te pot ajuta să combați aceste probleme. Alături de comportamentul volatilității intervalelor ample de timp și diferențele dintre trendurile ascendente și descendente, formează caracterul universal al ATR.

 


Acest articol a fost compilat mul?umită colaborării dintre Comparic.pl ?i Tradeciety.com – un website creat de doi traderi – Rolf ?i Moritz, care împărtă?esc cuno?tin?ele lor despre trading prin intermediul diferitelor articole, podcasturi ?i înregistrări video. Textul original poate fi găsit la: Tradeciety.com

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici