Când se apropie prețul de o inversare și când nu este divergența un semnal exact?

Dubla divergență

Poate părea greu de găsit un momentum și de stabilit un trend, dar vrem să-ți prezentăm un concept important din trading: eficacitatea divergențelor și modul de a spori acuratețea în utilizarea acestora.

O scurtă recapitulare. După cum am menționat, o divergență pe histograma MACD indică scăderea intensității momentumului. Screenshot-ul de mai jos indică un minim în scădere al prețului, dar în cazul histogramei MACD nu regăsim aceeași situație. Tragem concluzia că acțiunea prețului dinaintea primului minim a fost mult mai intensă, iar momentumul mai puternic (lumânări mai ample bearish). Acțiunea prețului dinaintea celui de-al doilea minim nu indică același momentum bearish. Nu este obligatoriu să folosești MACD pentru a indica un momentum mai slab, dar ajută la vizualizare.

Dubla divergență - Un concept important al tradingului 1

Dubla divergență

Conceptul prezentat în acest articol poartă denumirea de ”dubla divergență”. Nu sunt sigur dacă acest termen a mai fost folosit, dar este un concept pe care îl utilizez de ani pentru a crește acuratețea informației de preț, dar în același timp reprezintă și un mecanism de filtrare.

Orice trader care a tranzacționat pe baza divergențelor știe că valoarea prognozată nu este ridicată, în special în timpul stabilirii unui trend. Divergențele nu reprezintă, de obicei, un semnal al unei inversări de preț, ci al unei pauze sau al unei perioade de consolidare. În acest moment intervine dubla divergență.

Dubla divergență apare în momentul în care există o serie de multiple maxime în creștere (sau minime în scădere), în timp ce pe MACD apar maxime în scădere. Acest termen indică, mult mai intens decât o divergență normală, apropierea momentului de încheiere a trendului. Screenshot-ul următor surprinde o dublă divergență în timpul unui trend descendent. Chiar dacă scăderea intensității și a momentumului trendului este evidentă, dubla divergență de pe MACD confirmă acest lucru, oferind informații cuantificabile.

Dubla divergență - Un concept important al tradingului 2

Screenshot-ul de mai jos prezintă un alt exemplu al acestei formațiuni. La început, observăm o divergență simplă, dar prețul nu s-a inversat, continuându-și scăderea. Apoi, MACD a confirmat trendul descendent, dezvoltând minime în scădere (liniile verzi). Înainte ca prețul să se inverseze, confirmând astfel trendul de scădere, s-a dezvoltat o divergență dublă, semnalând slăbirea momentumului negativ. Este probabil ca prima divergență să fi determinat o pierdere, prețul scăzând. După a doua divergență, prețul nu a putut susține trendul descendent, iar cumpărătorii au devenit majoritari.

Dubla divergență - Un concept important al tradingului 3

Următorul screenshot surprinde slăbirea momentumului din timpul unui trend. De această dată, trendul nu a dezvoltat mișcări clare între noi minime, prețul scăzând încet. În acest timp, pe MACD s-au dezvoltat minime în creștere, semnalând pierderea momentumului.

Dubla divergență - Un concept important al tradingului 4

Trebuie să înțelegi că nu este indicat să tranzacționezi doar pe baza acestui concept, ci, trebuie utilizat pentru a obține informații suplimentare despre acțiunea prețului. Este un model foarte puternic pe care l-am prezentat multor traderi, care au beneficiat de pe urma utilizării MACD în contextul potrivit.


Acest articol a fost compilat mul?umită colaborării dintre Comparic.pl ?i Tradeciety.com – un website creat de doi traderi – Rolf ?i Moritz, care împărtă?esc cuno?tin?ele lor despre trading prin intermediul diferitelor articole, podcasturi ?i înregistrări video. Textul original poate fi găsit la: Tradeciety.com

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici