În opinia mea, reprezintă una din cele mai importante instrumente pentru trading.
Ce este pe grafic
Avem câteva linii orizontale:
Linia de pivot – aceasta este linia de mijloc
R1, R2, R3… – linii de rezistență, deasupra liniei pivot
S1, S2, S3… – linii de suport, sub linia pivot
Putem calcula niveluri și mai mari, precum S4, R4 și așa mai departe, dar în practică vei avea nevoie doar de nivelurile 1, 2 și 3.
Aceste linii sunt calculate în baza perioadei anterioare (pentru a discuta concret, în formulă putem găsi maximele, minimele și valoarea la închidere). Din acest motiv, avem:
Puncte pivot la 1 oră – calculate în baza maximelor, minimelor și închiderii din ora anterioară
Puncte pivot la 4 ore – calculate în baza maximelor, minimelor și închiderii din ultimele 4 ore
Puncte pivot zilnice – calculate în baza maximelor, minimelor și închiderii din ziua anterioară
Puncte pivot săptămânale – calculate în baza maximelor, minimelor și închiderii din săptămâna anterioară
Puncte pivot lunare – calculate în baza maximelor, minimelor și închiderii din luna anterioară
Puncte pivot anuale – calculate în baza maximelor, minimelor și închiderii din anul anterior
Așa cum vă așteptați, liniile R funcționează ca rezistență pentru preț, liniile S ca suport. Idea aici este că prețul tinde să se miște în jurul liniei pivot. Chiar și într-un trend ascendent, după ce se întâmpină o rezistență, ne putem aștepta la o corecție în jos, către linia pivot.
Cum este situația în exemplul de mai jos. Prețul se mișca în jurul liniei pivot (linia neagră). Apoi am văzut o mișcare puternică în jos, în aria S2. Apoi o revenire și din nou o mișcare în jurul liniei pivot. Atunci când nu este un trend clar, putem vedea comportamente de acest fel, în care linia pivot este centrul acțiunii prețului.
Care linii pivot sunt cele mai bune pentru tine?
Acum știm că există puncte pivot zilnice, săptămânale, lunare … Care dintre acestea este cea mai bună variantă pentru tine? Depinde de intervalul tău de timp principal și de stilul de trading. Cele mai populare sunt, desigur, punctele pivot zilnice. Trebuie să testezi singur care punct pivot funcționează cel mai bine pentru modul tău de trading. Ca să venim în ajutor, putem încerca să le separăm astfel:
Puncte pivot la 1h, 4h – sunt potrivite pentru cele mai mici intervale de timp (TF)
Punctele pivot zilnice – sunt potrivite pentru intervale de la 1m la 1h
Punctele pivot săptămânale – sunt potrivite pentru intervale de 4h, zilnice
Lunare – pentru intervale de 4h, zilnice, săptămânale
Anuale – potrivite pentru intervale săptămânale, lunare
Strategia în baza punctelor pivot
Poți să îți construiești principala strategie de trading în baza punctelor pivot sau poți să le folosești ca o componentă suplimentară a unei alte strategii.
Câteva note importante despre puncte pivot.
Atunci când prețul se află sub linia pivot, această linie poate acționa ca ceva ce opune rezistență. Aceeași situație este cu prețul deasupra pivotului, aceasta va funcționa ca suport.
Cele mai importante sunt liniile secundare. Așadar, în alte cuvinte, este o șansă mare ca ținta principală pentru mișcarea curentă să fie S2 sau R2. Acestea sunt niveluri la care traderului îi place să marcheze profit. Din acest motiv, te poți aștepta la o mișcare de corecție de la aceste linii.
R3, S3. Acestea sunt momentele în care trendul este foarte puternic și prețul se ridică până la linia R3 sau coboară până la linia S3. În acest caz, ar trebui să marchezi profit la S3 sau R3. Nu spera că mișcarea va continua. În majoritatea cazurilor se va termina la S3 sau R3. Desigur, poți să îți închizi poziția la a treia linie și să lași restul să ruleze. Totuși, din experiență pot să spun că este ceva neobișnuit ca prețul că se ducă mai sus de linia R3 sau mai jos de linia S3.
Puncte pivot din intervale mai mari de timp. Sunt momente în care este bine să verifici situația pentru perioade mai mari de timp. Mie îmi place să deschid un grafic separat pentru acest scop. Sunt situații în care liniile a două puncte pivot diferite sunt foarte apropiate. Punctele sunt aproape unul lângă celălalt. Spre exemplu, putem avea R2 zilnic aproape de R1 săptămânal. Această informație este foarte importantă pentru noi, deoarece știm unde este cel mai puternic suport și unde ar trebui să marcăm profit.
Exemple de tranzacții cu puncte pivot
USD/JPY H1, puncte pivot săptămânale
Acesta este un grafic pe ore al USD/JPY cu puncte pivot săptămânale. Trendul este ascendent. Prețul este peste linia pivot. După o serie de mișcări a fost o creștere peste linia trendului și se poate vedea o mișcare puternică de creștere. A sfârșit exact la nivelul R3. Este o situație rară. În majoritatea cazurilor vei vedea că prețul respectă liniile de rezistență la R1 și R2. Uneori apar știri sau alte motive care justifică acest tip de mișcare puternică.
GBP/JPY 5m linii pivot zilnice
Rezistență dictată de la medie
Suport de la linia pivot care ulterior a eșuat
Scădere la linia S2 apoi revenire
În graficul de mai sus avem GBP/JPY, 5m, cu linii pivot zilnice. Este o situație interesantă. În prima parte a zilei prețul a fost deasupra liniei pivot, care a funcționat ca suport.
Ulterior, situația s-a schimbat. Pivotul a încetat să mai lucreze ca suport, de asemenea media mobilă a opus rezistență. Deodată, GBP/JPY a scăzut drastic. Putem vedea că s-a dus direct la linia S2.
Acel grafic arată de ce este important să setăm ordine de preia profit. A fost un singur moment în care prețul era la linia S2 și apoi a avut loc o revenire puternică. Nu ai putea să închizi acea poziție manual.
EUR/USD, 4h puncte pivot lunare
linia pivot ca rezistență
mișcare la R2
Ultimul exemplu este EUR/USD, 4h cu puncte pivot lunare. Este ceva rar să verifici liniile pivot lunare , dar, după cum se poate vedea, ele funcționează. În acest caz, linia pivot a acționat ca rezistență, iar apoi a sfârșit la linia R2 lunară.