În această parte a ghidului, ne vom uita la diverse instrumente și strategii de tranzacționare diferite. Desigur, ce urmează este doar o privire de ansamblu, dat fiind că subiectul în sine este extrem de variat. Vreau să vedeți faptul că este vorba de o alegere.
Ce instrument de trading este cel mai bun pentru tine?
Sunt multe instrumente, precum oscilatoarele, mediile și altele. Greșeala clasică printre traderii debutanți este să amestece totul. Ei se simt mult mai confortabili atunci când au multe instrumente pe grafic. Astfel, este dificil să înveți cu un instrument specific. Pentru că ai atât de multe instrumente pe grafic, încât vei acționa la semnale diferite.
Da, anumiți indicatori lucrează foarte bine împreună, dar ar trebui să știi ce cauți. Acest aspect se poate dovedi a fi foarte derutant. Rezultatele sunt mereu aceleași – 0 progres.
Încearcă să începi cu câteva medii și un oscilator (dacă ai în plan să folosești acel instrument). Tranzacționează în această configurație o perioadă – cel puțin câteva săptămâni. Încearcă să optimizezi parametri.
Încă un aspect, citește despre instrumentele de trading. Care este formula din spate, cum funcționează. Uneori poți vedea un ecran cu 2 sau 3 oscilatoare care sunt, în esență, similare. Nu are niciun sens. Încearcă să înțelegi cum funcționează indicatorul tău.
Care strategie este bună pentru tine?
Sunt multe abordări aici. Unii traderi preferă să urmeze trendul pe intervale mai mari de timp. Altora le place să deschidă poziții mai des – fac trading de tip swing. Adăugăm în acest context posibilitatea de a tranzacționa în baza analizei fundamentale, de a îți scrie propriul robot de trading sau de a face naked trading.
Acesta este un aspect bun. Dar cum rămâne cu cea mai bună strategie pentru traderii debutanți? Aș spune că aceasta ar trebui să fie o strategie care îți permite să tranzacționezi pe intervale mai mari de timp și să profiți pe mișcări mai lungi. Nu trebuie să fie o strategie care urmărește trendurile, poate de asemenea să fie o strategie de tip swing trading.
Am mai scris despre acest aspect, dar îl menționez din nou. Majoritatea traderilor noi cred că trebuie să tranzacționeze pe intervale mai mici de timp pentru a face bani. Pentru ei, aceste intervale reduse de timp sunt pentru ei cum sunt pentru scufundători apele adânci și periculoase. Acesta este un loc unde uneori mai mult de jumătate din tranzacții sunt făcute de roboți. Avem de asemenea și conceptul de Trading frecvent (High Frequency Trading). Și cel mai mare risc dintre toate – riscul de a supra-tranzacționa.
Când avem un interval mai mare de timp, există mai mult timp pentru a analiza situația actuală, de a verifica și alte intervale. Atunci când prinzi o mișcare bună, poți face uneori un profit foarte mare. Pentru a face bani pe un interval mai scurt, trebuie să investești în baza unui efect de levier considerabil. Și pentru traderii debutanți, levierul mare este ucigător.
Ce setări sunt cele mai bune pentru stocastic/macd/rsi/altele pe eurusd/gbpjpy/altele?
Vă rog, nu puneți această întrebare. Există atât de multe configurații diferite. Fiecare valută are propriile caracteristici. Fiecare interval este diferit.
Folosește doar istoricul prețului. Cu ajutorul acestuia poți alege cea mai bună setare pentru instrumentele tale.
Cea mai frecventă greșeală – acțiunea invizibilă a prețului
Cel mai important aspect de reținut este că totul se bazează pe preț. Dacă adaugi prea mulți indicatori, medii și alte instrumente, atunci este posibil să pierzi acțiuni importante ale prețului. Datorită acestui aspect, vei fi mult mai conștient de mișcările prețului.