Nu toată lumea știe că se poate închide o parte din tranzacții și se pot lăsa restul deschise în piață. Folosesc această abordare în Metatrader. Dacă folosești software de tranzacționare, recomand să folosești manualul acestuia.

Deci cum să închizi doar o parte din poziție? Este simplu. În primul rând dintre pozițiile deschise selectezi ordinul pe care dorești să îl modifici. Clic dreapta și selectezi Modifică sau Șterge Ordin (Modify or Delete Order):

Apoi poți vedea fereastra de opțiuni. Asigură-te că tipul tranzacției este setat la Executare la piață. În dreptul volumului selectezi mărimea poziției pe care dorești să o închizi. Poți vedea în exemplul dat că am 2.0 loturi deschise pe indicele german cash 30 și vreau să închid jumătate din acesta, astfel că am setat volumul la 1.0. Apoi, clic pe butonul galben de Închidere din partea de jos.

În acest fel poți închide o parte din ordin și lăsa restul deschis în piață.

De ce ar trebui să folosești închiderea parțială a unei poziții?

Fiecare trader cu experiență îți va spune că profitul obținut în poziția deschisă este doar virtual. Numai atunci când închizi poziția și marchezi profitul, atunci poți spune că ai făcut X dolari în acea tranzacție. Există multe situații în care piața se poate întoarce în câteva secunde. Dacă tranzacționezi mai mult de câteva luni, probabil că ai văzut căderi abrupte (flash crash) sau alte mișcări de piață puternice. În cazul în care piața evoluează împotriva ta, dintr-un profit frumos, temporar poți încheia tranzacția în pierdere.

Prin închiderea parțială a poziției poți avea un control mai bun al managementului banilor și al dimensionării poziției. Voi arăta câteva exemple în care poți închide parțial o poziție.

Închiderea parțială și ordinele SL

Când închizi o parte din poziția ta, o parte rămasă deschisă. Așadar, marchezi o parte din profit, dar cum rămâne cu parte deschisă? Unde plasezi ordinul SL? Este întotdeauna o idee bună să muți ordinul la punctul de intrare. În acest fel, dacă ceva nu merge bine cu partea deschisă atunci nu vei pierde bani.

Când poți folosi închiderea parțială?

Desigur în cele mai multe cazuri, va fi când ai profit. Nu ești sigur că mișcarea s-a încheiat, dar vrei să marchezi o parte din profituri.

Sunt multe situații în care poți face acest lucru. Avem câteva exemple mai jos.

Tranzacționarea pe termen lung

În tranzacționarea pe termen lung, îți menții poziția deschisă cât poți.

S-ar putea să observi semnale că tendința slăbește. Poate că prețul este în unele zone de rezistență și există o mișcare laterală. Sau prețul se apropie de un nivel foarte important. Când ai un profit frumos pe poziția ta, este o idee bună să închizi o parte din acesta. Poți întotdeauna să reintri în piață după o corecție.

Zonele de rezistență și inversările de trend

Există niveluri care sunt foarte importante pentru traderi. Poate fi o linie pivot sau de rezistență bazată pe istoricul prețurilor. Să spunem că traderii sunt pe cumpărare. Atunci când poziția este pe profit, ei stabilesc să îl marcheze (TP), la linia R2.

Avem, de asemenea, roboții de tranzacționare. Programatorii știu că în jurul liniei R2 ne putem aștepta la o serie de vânzări din cauza ordinelor TP. Aceștia programează roboții să vândă la acest nivel pentru o perioadă scurtă de timp.

În acest fel, putem vedea mișcări rapide de preț în apropierea unor niveluri importante.

Dacă suntem pe plus și vedem că ne apropiem de o asemenea zonă, putem închide o parte din poziție.

Puține ținte de preț

Ce se întâmplă dacă tendința este puternică și prețul poate ajunge la linia R3? Când folosim pivoți avem puține linii de sprijin și rezistență. Același lucru este valabil și când folosim Fibonacci – există câteva linii de avans la care traderii își pot închide tranzacțiile. Și în aceste cazuri, putem folosi închiderea parțială.

Să verificăm graficul de mai jos și să discutăm exact despre această situație.

Pe grafic putem vedea linii de retragere și de avans Fibonacci. Deschidem o poziție pe vânzare, 2 loturi pe EUR/USD. Totul merge bine, există o mișcare puternică în jos. Din experiența noastră, știm că 161,8% este adesea ținta ordinelor TP. Cu toate acestea, mișcarea este puternică și avem o altă țintă bună la linia de 200%. Cel mai bun mod de a gestiona această situație este închiderea unei părți a poziției la linia de 161,8%. Apoi, mutăm ordinul SL la punctul de intrare – în acest fel, chiar dacă prețul se întoarce brusc, nu vom pierde niciun ban. Ultimul lucru de făcut este să stabilești ordinul de marcare a profitului la nivelul de 200%.

Desigur, poți tranzacționa folosind un alt sistem. Eu folosesc Fibonacci ca exemplu, dar poți avea puține ținte bazate pe linii de trend sau pivot sau o altă tehnică de tranzacționare. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții este că îți poți administra poziția. Cu o închidere parțială poți să îți protejezi profitul. Când modifici ordinul SL la punctul de intrare, te asiguri că nu vei pierde bani. Și o parte din poziția rămasă deschisă – uneori funcționează, alteori nu.