Marcarea profitului este foarte importantă 🙂 Este momentul când îl înregistrezi. Închiderea unei tranzacții va fi diferită pentru fiecare strategie. În această parte vă voi împărtăși câteva lucruri importante din experiența mea.

Semnalele transmise de mediile mobile/oscilatori nu sunt atât de grozave

Încă văd oameni care tranzacționează în baza semnalelor date de mediile mobile sau de oscilatori. Nu este un lucru atât de rău. Și eu le folosesc, mai ales pentru a decide deschiderea unei poziții. Dar acestea au o oarecare întârziere și folosirea lor nu este recomandată atunci când dorești să închizi tranzacția în cel mai bun punct posibil. Așa cum am menționat mai sus, putem vedea mișcări puternice în jurul unor niveluri importante – traderii știu foarte bine care sunt aceste zone la nivel zilnic sau săptămânal. În plus, avem și tranzacționarea în baza algoritmilor. Dacă aștepți un semnal de închidere de la un oscilator, de cele mai multe ori profesioniștii și-au închis deja pozițiile.

În exemplul de mai jos poți vedea graficul la 5 minute pe EUR/USD. Mișcarea ascendentă a fost puternică, dar s-a încheiat la linia R1 (roșu). Dacă te uiți atent, poți observa umbrele lungi ale lumânărilor lângă linia R1. Prețul a încercat să se aprecieze, dar era o zonă de rezistență puternică. Putem presupune că traderii au folosit acest nivel pentru închiderea tranzacțiilor și pentru marcarea profiturilor. Dacă dorești să închizi o tranzacție pe termen lung în baza MACD (sau a altui oscilator, MACD este doar un exemplu aici), atunci vei întârzia. Aceeași situație se întâmplă și cu mediile mobile, observând cât de târziu a apărut punctul de intersecție.

Punctele pivot sunt foarte importante

Am scris mai multe despre punctele pivot în acest ghid. Îți poți construi întreaga strategie de tranzacționare în jurul punctelor pivot. Poți folosi alte strategii, dar să folosești și punctele pivot în decizia de închidere a unei tranzacții.

Ceea ce este important în legătură cu punctele pivot este că avem multe tipuri în funcție de orizontul de timp. Avem:

Interval mai mic de o zi – de exemplu la o oră, 4h și așa mai departe.

Zilnic  – linia pivot, cele de rezistență și suport fiind bazate pe maximele, minimele, închiderea ședinței anterioare;

Săptămânal – linia pivot, cele de suport și rezistență sunt bazate pe maximele, minimele și închiderea săptămânii anterioare;

Lunar – linia pivot, cele de suport și rezistență sunt bazate pe maximele, minimele și închiderea lunii anterioare;

Anual – linia pivot, cele de suport și rezistență sunt bazate pe maximele, minimele și închiderea anului anterior.

Datorită acestui lucru, fiecare își poate alege cele mai potrivite puncte pivot. Tranzacționezi pe termen lung? Punctele pivot la intervale săptămânale sau lunare adaugă valoarea tranzacționării ta. Daytader? Atunci ai punctele zilnice și cele pe intervale mai mici de timp.

Cum să folosești punctele pivot pentru închiderea unei tranzacții

Linia de mijloc este pivot. Deasupra pivotului avem linii de rezistență, mai jos sunt liniile de suport. În majoritatea cazurilor, dorim să avem pe grafic linii de la 1 la 3 adică S1, S2, S3, R1, R2, R3. Poți calcula mai multe niveluri cum ar fi R4, R5, S4, S5, dar le vei folosi foarte rar.

Cele mai importante linii sunt R2, S2. Desigur, prețul se poate opri la orice nivel, însă mulți traderi vor confirma că, de multe ori, liniile R2 și S2 reprezintă ținte pentru ei. De aceea, atunci când prețul este aproape de S2 sau R2, este o idee bună să închizi o poziție sau o parte din ea.

Uneori, tendința va fi puternică, iar prețul va sparge a doua linie și ar putea ajunge la cea de a treia (S3 sau R3.) Pot să spun din experiență – în această situație setezi ordinul de marcare a profitului la a treia linie. Atunci când se atinge nivelul, închizi poziția și nu mai tranzacționezi :).

Am avut momente când arăta ca Armaghedonul – tendința în jos atât era de puternică. Am văzut că S3 era la locul lui, dar l-am ignorat și am menținut poziția deschisă, sperând să scadă. În cele mai multe cazuri S3 a funcționat, prețul revenind peste acest nivel. Povestea este asemănătoare pentru R3.

Se întâmplă foarte rar ca prețul să se coboare sub cea de a treia linie – desigur, pot exista unele știri politice sau economice care pot susține o astfel de mișcare. În acest caz, prețul ignoră nivelurile importante, deoarece piața este invadată de ordine. Dar acestea sunt excepții. Credeți-mă când spun din experiență că liniile S3/R3 reprezintă ultimele ținte atunci când ar trebui să marcăm un profit suficient de bun.

Haideți să ne uităm la câteva exemple:

În graficul de mai jos avem GBP/JPY la o oră cu puncte pivot săptămânale. Poți vedea că trendul ascendent a fost puternic, dar două săptămâni la rând mișcarea s-a încheiat la linia R3. Chiar și în trend puternic liniile R3/S3 sunt respectate, traderii doresc să marcheze profitul și în situații ca aceasta o fac la cea de a treia linie. Nu există speranță de mai mult sau cine știe ce dorințe.

Apoi avem graficul pe DAX la 5 minute. Scăderea a fost rapidă, dar s-a încheiat chiar la linia S2. Dacă ai avea linii Pivot pe graficul tău, ai ști că ar trebui să cauți ieșirea din poziția de vânzare undeva în acea zonă.

Și Fibonacci funcționează foarte bine

Și liniile de avans Fibonacci funcționează foarte bine atunci când urmează să plasezi ordine de marcare a profitului.

Există însă un dezavantaj al acestei metode. Ar trebui să știi cum se trasează liniile Fibonacci pe grafice. Cu punctele pivot este o altă poveste – liniile sunt calculate în baza formulei, astfel încât nu există nici o îndoială. Pe de altă parte, tranzacționarea cu Fibonacci nu este atât de dificilă, așa că este bine să înveți cum să le folosești.

Cu Fibonacci avem:

Mișcarea de la A la B – este o mișcare care este folosită pentru calcularea avansului

Puncte de avans peste/sub B – niveluri posibile de ieșire

La punctele pivot am avut liniile S2/R2 ca cele mai probabile ținte. Cu avansul Fibo, acest nivel este de 161,8%. De multe ori acest nivel va fi țintit de traderi. Dacă prețul continua să crească avem 200% apoi 227%, 238,2% și așa mai departe … Dar ești mai atent la nivelurile de sub 200%.

Pentru a rezuma, avansurile sunt la:

127%

138.2%

161.8%

200%

Uneori traderii preferă să folosească și nivelul 150%.

Poți de asemenea să cauți zone în care ai avansuri Fibo și alte instrumente cum ar fi linii de pivot sau de suport/rezistență. Astfel devine mai ușor de decis unde să închizi o poziție.

Nu uita de liniile de suport/rezistență

Traderii știu unde sunt liniile importante de suport și de rezistență. Ar trebui să știi și aceste lucruri. Cel mai bine este să treci la un interval de timp mai lung și să cauți cele mai importante niveluri. De ce este atât de important acest lucru? Aceste linii vor fi ținte de profit pentru ceilalți traderi, astfel încât ar trebui să fii conștient de cele mai importante zone. În acest fel nu vei fi surprins de o schimbare bruscă de direcție a pieței.