Aceasta este cea mai frecventă problemă a traderilor. Cum să setezi ordinele de marcare a pierderii pentru a îți proteja poziția, dar să nu o închizi prea curând? Vestea bună este că stabilirea ordinelor de tip stop loss prin intermediul instrumentelor de tranzacționare Fibonacci este mai ușoară. În acest articol poți citi despre elementele de bază ale stabilirii acestor tipuri de ordine și câteva sfaturi mai avansate.
Ar trebui să utilizezi ordine de tip stop loss?
În ultima vreme am citit câteva opinii cum că folosirea acestor ordine nu ar fi recomandată. Nu mă voi lupta cu toți. Dacă un trader profesionist crede că acest tip de ordine nu sunt necesare, atunci aceasta este alegerea lui. Dacă face bani, este bine. Dar dacă ești un investitor nou, care se străduiește să închidă un an pe profit, este necesar să folosești ordinele de tip stop loss.
Să o spunem clar și răspicat: ordinele de marcare a pierderii nu sunt perfecte. Nu reprezintă ceva care te va face bogat sau profitabil. Nu este, de asemenea, ceva 100% exact. Îți stabilești nivelurile acestor ordine, iar stop loss-urile tale sunt pe cât de bun sunteți ca trader.
De ce sunt bune aceste ordine?
Ordinele de marcare a pierderii sunt bune pentru că te protejează de posibilele decizii impulsive. De câte ori ai așteptat prea mult timp pentru a închide o tranzacție pe pierdere? Cu speranța că este doar o corecție și că într-un minut, cumpărătorii se vor întoarce în piață.
Emoțiile sunt cel mai rău consultant al tău. Nu poți să le dezactivezi total, dar poți lucra la minimizarea impactului acestora asupra tranzacțiilor tale. Oprirea pierderii este unul din instrumentele care te pot ajuta să realizezi acest lucru.
Ideea de la baza ordinelor stop loss
Ideea unei poziționări bune a ordinelor este să te ajute să îți păstrezi pierderile mici și să fii dominat de emoții în procesul tău decizional. În acest fel poți avea trei tranzacții închise pe pierdere la rând, dar pierderea ta cumulată din aceste trei tranzacții să nu fie atât de mare. Următoarea tranzacție poate fi însă mult mai profitabilă.
Să ne uităm la următorul exemplu.
John vrea să cumpere 200 de acțiuni la compania YYY la 12$. Este dispus să riște 1,2$ pe fiecare acțiune. Are un sentiment pozitiv în privința acestei companii și primește undă verde de la strategia lui de tranzacționare. A cumpărat acțiunile și după două zile i s-a activat ordinul stop loss. A pierdut 1,2$x200 acțiuni = 240$.
Ziua următoare decide să inițieze o nouă poziție. A apărut o străpungere pe graficul companiei VVV. Cumpără 80 de acțiuni la 20$ și își setează ordinul stop loss cu 1,5$ mai jos. La început arată bine, dar apoi apar zvonuri privind compania YYY și acțiunile încep să se deprecieze. I s-a activat ordinul stop loss. Pierderea lui a fost de 1,5$x80 acțiuni = 120$.
Nu este mulțumit de rezultat, dar analizează alte oportunități. Are câteva opțiuni, dar decide să mai aștepte confirmări. Care apar la câteva zile în cazul companiei HHH. Cumpără 50 de acțiuni la 42$ fiecare și își setează ordinul stop la 38,5$. Nu prea există mișcări de preț următoarele zile, dar la un moment dat acțiunea începe să se aprecieze. În următoarele săptămânii acțiunile cresc până la 52$, iar John decide să-și închidă poziția deoarece este o rezistență puternică în apropierea acelui nivel. Închide poziția la 52$ iar profitul lui este de 50 de acțiuni x (52$-42$) = 500$.
În anterioarele 2 tranzacții a pierdut 360$, deci profitul lui este de 500$-360$=140$. Ok, nu s-a îmbogățit, dar nici prea rău nu este. Dar dacă pierderile din tranzacțiile anterioare erau mai mari? Atunci ar încerca în continuare să își acopere pierderile.
Exemplul este unul simplu dar sper că ați înțeles care este idea. Face parte din activitatea de trading, ordinele stop loss se vor activa. Scopul tău este să găsești tranzacții profitabile datorită cărora să poți acoperi și pierderile pe care le-ai putea înregistra.
Raportul risc/beneficiu
Este un obiectiv comun să încerci să mențineți acest raport la 1:2 sau chiar 1:3. Acest lucru înseamnă că traderul este dispus să riște, de exemplu, 2$ pe acțiune și se așteaptă să câștige 4$ pe acțiune (1:2) sau 6$ (1:3).
Dacă raportul risc/beneficiu este în jur de 1:1, atunci nu se intră în respectiva tranzacție pentru că nu merită riscul asumat.
Descrierea raportului risc/beneficiu este un subiect bun pentru un alt articol. Pentru moment, haideți să rămânem la partea de risc. Traderii cu experiență, care caută oportunități bune, știu de unde să plaseze ordinele de stop loss. Ei nu inițiază o tranzacție pentru ca apoi să se întrebe: „Hmm, poate că acesta este un nivel bun pentru plasarea acestui tip de ordine”. În principiu aceștia știu că atunci când se gândesc să deschidă o poziție, o fac pentru că au identificat un raport bun risc/beneficiu. Vă rog rețineți acest lucru.
Când se setează ordinele de tip stop loss?
Cea mai bună practică este de a stabili nivelul ordinului în același moment în care îți deschideți poziția. Ar trebui să știi în avans unde dorești să plasezi ordinul. Când deschizi ordinul, setează corect ordinul de stop loss. De ce? Pentru că mai târziu probabil că vei ezita să plasezi ordinul SL. S-ar putea să îl plasezi la un nivel greșit, din cauza emoțiilor.
Unde ar trebui setat ordinul SL?
Este dificil să răspund în câteva cuvinte, dar sunt câteva reguli bune de urmat. Înainte să trecem prin ele, haideți să discutăm despre cele mai frecvente două greșeli.
Greșeala 1: Plasarea ordinului SL prea aproape.
Când ordinele SL sunt setate prea aproape de nivelul din piață, atunci există șanse mari să se activeze la prima mișcare mai amplă sau atunci când acestea sunt vânate de alți jucători. Piețele sunt foarte volatile astăzi și este ușor să se activeze ordinele SL când acestea sunt setate prea aproape. Am observat că acest lucru se întâmplă traderilor care nu vor să piardă prea mulți bani. Deoarece ordinul SL este foarte aproape de punctul de intrare, atunci când este declanșat, pierderea în cont este una mică. Principala problemă constă în faptul că aceste ordine sunt declanșate foarte des. Astfel încât ajungi să ai zeci de mici pierderi care, o dată cumulate, rezultă într-o pierdere uriașă pe contul tău.
Greșeala 2: Plasarea ordinului SL prea departe.
Nimănui nu-i place să i se declanșeze ordinul SL. Unii traderi le plasează prea departe tocmai pentru a evita acest lucru. Ei nu vor să fie prinși în timpul vânătorii sau al corecției de preț. Aceste ordine setate prea departe se declanșează rar, dar când se întâmplă – pierderea este foarte mare. În anumite ocazii funcționează, dar de multe ori acestea sunt în cele din urmă declanșate, iar pierderile rezultate sunt foarte mari.
Deci care este răspunsul la această întrebare? Trebuie să găsești calea de mijloc! Ok, recunosc nu este răspunsul la care vă așteptați ;).
Începeți să vă uitați atent la mișcările prețului. Dacă ai citit celelalte articole ale mele, ai văzut probabil următorul grafic, dar acesta reprezintă un răspuns la problema ta. Presupun că încerci să investești într-o piață cu trend clar. Când nu există nici o tendință, nu tranzacționa. Ceea ce știm este că într-un trend ascendent avem o secvență de vârfuri mai mari și minime mai mari, la fel ca în grafic. Dacă tendința este puternică și solidă, poți observa cu ușurință secvența doar analizând evoluția prețului. Atunci când apare ceva în neregulă cu tendința, prețul întâmpină dificultăți în atingerea următorului vârf – semn că o corecție este posibilă.
Setarea ordinului SL sub ultimul minim
Cu toate aceste informații îți poți plasa ordinul sub ultimul minim semnificativ, atunci când te afli într-o poziție de cumpărare. Când trendul este solid, ar trebui să câștigi. Când tendința este foarte slabă, se va declanșa ordinul SL. Este un lucru bun pentru că prețul ar putea scădea semnificativ sub nivelul ordinului SL.
De asemenea, funcționează pe o direcție descendentă a pieței. Pur și simplu caută să poziționezi ordinul deasupra ultimului vârf.
Setarea ordinului SL într-o piață în scădere
Iată care este logica aici. Dacă prețul într-un trend descendent va reuși să depășească ultimul vârf, atunci există șanse mari ca prin ordinele lor, cumpărătorii să încerce să preia controlul. Nu vrei să fii pe vânzare în această situație. Vrei să îți închizi poziția și să cauți alte oportunități.
Ridicarea ordinului SL
Sunt un mare fan al acestei metode, cu toate acestea mulți nu o folosesc. Este foarte simplă așa că în următoarele tranzacții încearcă să o folosești.
Cum funcționează? Îți plasezi ordinul SL când deschizi o tranzacție. În unele situații acesta va fi declanșat destul de repede. Alte ori piața va merge așa cum ai vrut tu. Acest lucru este bun, dar ce faci atunci când poziția ta este una profitabilă? Prețul se poate întoarce și poate declanșa ordinul SL și dintr-o poziție profitabilă vei încheia tranzacția cu o pierdere. Aceasta a fost greșeala mea de fapt, timp de mulți ani. Am avut atât de multe poziții profitabile pentru o vreme, dar la final le închideam cu pierdere.
Acum, când poziția mea este profitabilă, îmi ridic pur și simplu ordinul SL la punctul de intrare. În acest fel, chiar dacă prețul se va întoarce împotriva mea, nu pierd nici măcar un singur dolar. Când ar trebui ridicat ordinul SL la punctul de intrare? Nu imediat ce poziția ta devine profitabilă. Stai puțin și vezi cum stau lucrurile. Trebuie să îți dezvolți propriul sistem. De obicei, eu aștept până când prețul este cel puțin de două ori mai departe de punctul de intrare. Deci, într-o tranzacție unde poziția de intrare a fost la 20 și ordinul SL fusese stabilit la 18 (2$ sub prețul de intrare), am ridicat nivelul SL la 20, de îndată ce prețul a atins nivelul de 24 $ (de două ori peste nivelul de SL, astfel 2 × 2 $ = 4 $). Uneori setez mai sus mai devreme – într-adevăr depinde de situație.
Când prețul continua să crească, ridic nivelul și mai mult. De ce? Pentru a-mi proteja profitul. Dacă prețul nu va reuși să atingă ținta mea, eu încă mai obțin profit din această poziție. Se numește ordin mobil (trailing), deoarece ordinul urmează practic evoluția prețului tot timpul. Când prețul crește, la fel și nivelul ordinului tău. Desigur, dacă prețul într-un trend ascendent începe să scadă, nu reducem și nivelul ordinului SL. Există multe metode de utilizare a ordinului trailing. Poți urmări filmulețul de mai jos pentru a vedea cum folosesc anumiți traderi această tehnică.
Regula de 1%
Unii traderi folosesc regula celor 2%, dar acesta nu este cel mai important aspect al acestei reguli. Regula 1% înseamnă că poți risca numai 1% din capitalul tău tranzacționabil la fiecare poziție.
De exemplu atunci când ai 20.000$ în cont, poți risca doar 20.000$*1%=200$ la fiecare tranzacție.
Da, poți risca doar 200$ pe tranzacție. Mulți traderi nu au conturi suficient de mari, așa că pur și simplu ignoră această regulă. Adevărul este că aceasta este o regulă excelentă care te ajută să supraviețuiești. Chiar dacă ai avea 20 de tranzacții la rând, închise pe pierdere, ai rămâne cu mai mult de jumătate din banii în cont. Fără această regulă, probabil că ai căuta bani pentru următorul cont.
Este un subiect vast pe care îl voi detalia într-un articol separat. Este decizia ta să folosești sau nu această regulă. Eu unul o folosesc și pot spune că mi-a salvat contul de multe ori.
Dacă aplici și regulile de plasare a ordinelor SL vei deveni un trader mult mai bun.
Ordine SL în tranzacționarea cu Fibonacci
Când tranzacționezi în baza numerelor Fibonacci, este ușor să folosești ordinele de marcare a pierderilor.
Când intenționez să deschid o poziție pe cumpărare aștept o corecție până la linia de retragere. Când intru după un semnal de confirmarea plasez ordinul SL sub liniile de 61,8% sau 78%:
Plasarea ordinului SL sub linia de retragere de 78%
Atunci când prețul coboară sub aceste linii nu mai îmi doresc să am poziții deschise pentru că prețul ar trebui să crească, nu să coboare sub ele.
Atunci când intru pe cumpărare după o străpungere a graficului, atunci ordinul SL va fi sub cea mai apropiată linie de retragere:
Setarea ordinelor SL folosind retragerea Fibonacci (după străpungere)
De ce? Pentru că presupun că trendul este suficient de puternic după depășirea ultimului maxim, iar prețul ar trebui să crească. Dacă nu se întâmplă acest lucru înseamnă că este ceva în neregulă cu trendul sau este o depășire falsă. Îmi marchez o pierdere mică și aștept alte condiții de piață.
Concluzie
Plasarea ordinelor de oprire a pierderii este un subiect important. Mulți traderi au diferite modalități în care fac acest lucru. Ar trebui să lucrezi la strategia ta de tranzacționare și să practici diferite modalități de plasare a ordinelor SL. Vine cu timpul, dar merită să exersezi. Ordinele stop loss pot fi un instrument excelent în tranzacționarea ta și sper că am reușit să arăt acest lucru în articolul meu.