Ce reprezintă volumul? Volumul este numărul de acțiuni sau contracte care își schimbă proprietarul într-o perioadă. Datele sunt prezentate, de cele mai multe ori, sub forma unor linii verticale în partea inferioară a graficului.

Volumul – 10 motive pentru care ar trebui să îl urmezi:

1.

Volumul confirmă sau neagă direcția actuală de mișcare. Într-un trend normal de creștere, volumul ar trebui să se deplaseze în direcția mișcării prețului. Cu alte cuvinte, lumânările de tip bullish ar trebui urmate de un volum crescător, iar cele corective de un volum descrescător. Într-un trend de tip bearish vom întâlni situația opusă: lumânările de tip bearish vor prezenta volume în creștere, pe lângă cele de tip bullish (corective) care vor manifesta un volum în scădere.

2.

Dezacordurile dintre direcția mișcării prețului și volum indică posibile schimbări de trend. Nu reprezintă o cauză pentru decizii imediate, dar este un avertisment important.

3.

Formațiunile de analiză tehnice regăsite în grafic (în special cele de spargere în partea superioară, de exemplu pătrunderea printr-un triunghi sau o formațiune Head & Shoulders) ar trebui să fie confirmate prin volum

4.

Mișcările violente, contrare trendului, ar trebui să fie confirmate de comportamentul volumului. Dacă în timpul unui trend apare o mișcare violentă, contrară trendului dominant, (de exemplu, în timpul unui trend de scădere, o singură sesiune este încheiată cu o creștere de 3%), volumul ne va spune dacă mișcarea reprezintă o inversare permanentă a trendului. Dacă o asemenea modificare apare în timpul unui volum mai mare decât cel al lumânărilor anterioare poate semnala o schimbare de trend. Totuși, dacă volumul este obișnuit, va urma un impuls de scădere.

5.

Volumul este urmat de traderi profesioniști, iar, în contrast cu indicatorii de preț, acesta oferă informații suplimentare și reale.

6.

Adaptează valoarea poziției de intrare la volumul zilnic al instrumentului. În momentul unei lichidități reduse, deschiderea unei poziții cu o valoare prea mare poate modifica, radical, prețurile acțiunilor, contractelor sau al oricărui alt titlu. Această problemă apare, în special, în cazul tranzacțiilor cu mărfuri și de capital.

7.

Volumul este o altă informație care nu trebuie ignorată în timpul procesului decizional din timpul tranzacționării. Traderii de succes înțeleg și utilizează toate informațiile pe care le primesc.

8.

Volumul indică pătrunderea lui Smart Money pe piață. Indicatorii care măsoară comportamentul mulțimii nu sunt relevanți în momentul în care un singur investitor, denumit și Smart Money, deținător de importante resurse financiare, schimbă direcția trendului.

9.

Volumul îți permite să precizezi momentele de acumulare și distribuție. Este manifestat printr-o perioadă de mișcare a pieței într-un interval îngust. Apoi, prețul multor sesiuni se menține la o valoare similară, iar volumul rămâne destul de ridicat în comparație cu perioada anterioară de timp.

10.

Analizează spargerea unor niveluri importante care are loc în timpul perioadelor cu volatilitate limitată. Aceasta se poate petrece în timpul perioadelor cu volatilitate scăzută. De exemplu, în timpul unui weekend lung sau între Crăciun și Anul Nou. Volumul din această perioadă indică faptul că niciun Smart Money nu a influențat mișcarea pieței, lucru confirmat la revenirea lichidității la niveluri normale.

Distribuie
Articolul precedentRSI CCI – Opțiunea binară
Articolul următorLevierul, depozitul – Cum funcționează?
Absolvent al Universităţii de Ştiinţe Economice din Katowice. Trader activ pe piaţa forex si de acţiuni încă din anul 2013. El se bazează atât pe analiza tehnică, cât şi pe elemente de macroeconomie. Tehnicile preferate? Fibonacci şi acţiunea preţului.

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici