Când analizăm un grafic încercăm să descoperim nivelurile la care prețul are tendința de a-și schimba direcția, de a reacționa. Dacă observi aceste poziții, vei avea un avantaj important în planificarea investițiilor.
Schimbările de direcție apar deoarece modificările de preț creează cicluri pe grafic. Dacă piața refuză un nivel, la un moment dat, este foarte probabil ca situația să se repete în viitor, sau cel puțin să reacționeze într-un anumit mod.
Care este diferența dintre suport si rezistență?
Când analizăm graficul, încercăm să descoperim niveluri importante, atât superioare, cât și inferioare nivelului actual de preț.
Nivelurile superioare se numesc rezistențe, iar cele inferioare suporturi. Investitorii și analiștii utilizează, de obicei, abrevierea S/R. Motivul este că orice mișcare de creștere va întâlni rezistență la nivelul respectiv, iar orice mișcare de scădere va găsi susținere la nivelul corespunzător.
Dacă prețul depășește un nivel de rezistență în timpul unei creșteri, acea rezistență devine suport, și viceversa.
Suportul și rezistența nu sunt reprezentate de niveluri exacte, ci de regiuni de preț, cu alte cuvinte nu poți stabili un nivel folosind doar un preț.
Sunt folosite câteva metode de a stabili nivelurile S/R, unele utilizează maximele și minimele lumânărilor japoneze, altele doar linia unui grafic.
Modul de trasare a liniilor de suport/rezistență, când tranzacționezi, nu este important. Totuși, e necesar să înțelegi că nivelurile nu sunt niciodată exacte, putând indica o “spargere” falsă. Este vital să nu te afli, de fiecare dată, “în partea greșită a pieței”.
Cum să setezi suportul și rezistența
După cum știi, investitorii care utilizează MT4 au posibilitatea de a specula utilizând diferite intervale de timp: M1, M5, M30, H1, H4, D1, W1, MN. Cu cât intervalul de timp este mai ridicat, cu atât nivelul devine mai solid.
Dacă un trader tranzacționează pe grafice M5 sau M15, nu va seta nivelul de suport și de rezistență pe grafice săptămânale sau lunare, iar dacă tranzacționezi pe grafice zilnice, nu te vor interesa S/R pentru intervalele mai mici de timp.
Un alt lucru care trebuie remarcat este numărul de teste și reacțiile prețului la nivelurile de suport sau de rezistență.
Graficul de mai jos arată cât de des piața a respectat anumite niveluri:
Acesta ezemplifică și situațiile în care nivelul de suport devine rezistență și invers.
În timp ce intervalele de timp avansează, se pot vedea nivelurile care se mențin.
Se poate observa că distanțele dintre suport și rezistență sunt, de obicei, asemănătoare. Cele mai importante sunt cele care au fost testate atât în rol de suport, cât și de rezistență.
Așa cum poți observa, piața se mișcă în funcție de “cutii”. Mai multe detalii despre cutii poți citi aici.
Vei observa că prețul se mișcă de la o cutie la alta, iar în momentul în care sparge o cutie se va muta la un alt nivel, de obicei, setat în trecut. Nu este obligatoriu, dar, deseori, putem observa un impuls puternic de două cutii, după care urmează corecția.
Mulți investitori novice au o problemă cu setarea nivelurilor principale de rezistență și de suport. Trasează prea multe niveluri, fiind dificil să determine care sunt cele mai importante și care pot oferi o oportunitate de investiție.
În tabelul de mai jos, sunt două niveluri care, probabil, ar fi identificate ca suport de traderii începători.
După cum se poate observa, nivelul verde nu a fost testat în trecut și nu va fi nici în viitor, astfel putem spune că este irelevant. Nivelul albastru a fost testat de două ori înainte, așadar, ar trebui luat în considerare în timpul observării pieței.
Profită
În concluzie, setarea corectă a nivelurilor cheie de suport și de rezistență este esențială.
Este foarte probabil ca prețul să își schimbe direcția în momentul în care ajunge la acele niveluri, oferindu-ne un avantaj.
Capacitatea de a seta niveluri puternice de suport și rezistență poate minimiza pierderile și mări profitul. Analiza cutiilor oferă o oportunitate de câștig în timpul consolidării.