Tranzacționarea pe baza acțiunii prețului și a modelelor de lumânări sunt cele mai utilizate concepte ale analizei tehnice. Totuși, există multe concepții greșite ale acestor concepte care cauzează confuzii și decizii de tranzacționare eronate.

Acest articol prezintă cele mai bune 5 modele de lumânări și modul de tranzacționare pe baza acestei teorii în mod profesionist. Oferim o perspectivă diferită a analizei lumânărilor și explicăm cele mai uzuale probleme întâmpinate de utilizatorii acțiunii prețului.

4 secrete ale tranzacționării pe baza lumânărilor

  1. Contextul și localizarea

Contextul se referă la necesitatea de a compara, de fiecare dată, lumânarea actuală cu cea mai recentă acțiune a prețului. Un semnal este util dacă se potrivește contextului.

Prin localizare înțelegem să tranzacționăm pe baza lumânărilor doar la niveluri importante de preț. De exemplu, un pinbar în zona unei formațiuni double top/bottom oferă mai multe informații decât același model regăsit în mijlocul graficului.

  1. Dimensiunea

Dimensiunea lumânării îți poate oferi informații despre intensitate, momentum și trenduri. Lumânările mai ample subliniază prezența unui trend puternic, iar lumânări mici, formate după un raliu lung, poate prevesti inversarea trendului.

  1. Umbrele

Umbre lungi în zona nivelurilor importante de suport/rezistență sugerează, de obicei, inversarea trendului. Umbrele arată respingeri și încercări nereușite de creștere/scădere ale prețului. Umbrele lungi de respingere apar, deseori, în apropierea formațiunilor double tops/bottoms, putând fi un model util. Pe de altă parte, o lumânare amplă, lipsită de umbre, este un semn al intensității puternice.

  1. Corpul

Corpul reprezintă diferența dintre prețul de deschidere și cel de închidere al sesiunii. Trebuie interpretat în contextul umbrelor și dimensiunii. Un corp mic, dar cu umbre impresionante arată nehotărâre, un corp solid lipsit de umbre semnifică putere, un corp mic fără umbre subliniază lipsa interesului față de piață, iar un corp amplu cu umbre impresionante exprimă volatilitatea crescută, dar și volum ridicat de tranzacționare.

Cele mai bune 5 modele de lumânări

Dacă deschizi o carte sau un website de specialitate, este foarte probabil să găsești numeroase formațiuni de lumânări. În opinia mea, nu trebuie să le reții, existând posibilitatea ca memorarea unor informații nefolositoare să îți afecteze activitatea de trading. Ținând cont de cele patru principii prezentate anterior, poți interpreta 90% din graficele de preț. Cele cinci exemple pe care le vom prezenta au rolul de a-ți arăta cum să interpretezi cele mai bune tipuri de formațiuni.

#1 Formațiunea Abandoned baby – Evening star

Acest model este cel mai utilizat în cazul graficelor zilnice, dar o variație poate apărea și în cazul intervalelor mai mici.

Formațiunea de lumânări și secvența:

  • În timpul unui trend ascendent : Apare o lumânare amplă verde – o lumânare mică, prezentând un gap pozitiv – o lumânare roșie mare cu un gap negativ
  • În timpul unui trend descendent : o lumânare mare roșie – o lumânare mică, prezentând un gap negativ – o lumânare verde, amplă ce conține un gap pozitiv

Concepte și caracteristici importante: Prezența unui gap nu este obligatorie, dar secvența de lumânări este obligatorie pentru acest model. Lumânarea mică situată între cele două ample, prezintă, de obicei, umbre în ambele părți, confirmând maximul și minimul pieței, dar și confruntarea dintre ”tauri (bulls) și urși (bears)”.

Semnificație: Modelul evening star este o structură clasică ce indică inversarea. După un trend puternic, piața se deschide cu un gap pozitiv, dar, care, nu reușește să avanseze mai mult. A treia lumânare reprezintă o mișcare inversă puternică, confirmând schimbarea de trend.

Cea mai importantă etapă a acestui model este așteptarea celei de-a treia lumânări pentru a confirma inversarea și modelul.

#2 Doji – Spinning top

Formațiunile Doji sunt foarte întâlnite, regăsindu-se sub diferite denumiri. De asemenea, pot fi interpretate diferit, semnificația depinzând de contextul graficelor.

Formațiunea de lumânări: O lumânare Doji este caracterizată de un corp mic, cu umbre în ambele părți. Dimensiunea umbrelor sunt asemănătoare. Acestea apar după mișcări puternice ale trendului și/sau în apropierea nivelurilor anterioare de suport/rezistență.

Concepte și caracteristici importante : O singură lumânare Doji nu reprezintă un semnal și nu ar trebui să tranzacționezi pe baza acesteia. O Doji reprezintă o lumânare de ”avertizare”. Apariția acestui model pe un grafic H4 nu este relevantă, în special în cazul pieței Forex, deoarece se formează des în timpul sesiunilor cu activitate scăzută.

Semnificație : Această formațiune arată nehotărâre. După un raliu puternic, o Doji marchează o pauză a pieței pentru a reevalua situația. Dimensiunea umbrelor pot furniza informații despre dinamica de tranzacționare din timpul unei Doji – umbrele ample indică o confruntare puternică între ”tauri (bulls) și urși (bears)”, iar cele mici subliniază lipsa activității din piață.

O Doji este o bună oportunitate pentru a plasa un trail stop, o inversare a trendului fiind foarte probabilă, sau să retragi o parte din profit pentru a te proteja de schimbarea direcției pieței.

#3 Engulfing sau outside bar

Formațiunea Engulfing sau outside bar reprezintă un semnal puternic, emițând semnale sigure dacă se găsește în locul și contextul potrivit. Aceasta poate indica o inversare a trendului sau continuarea acestuia.

Formațiunea și secvența de lumânări: O lumânare mică, urmată de una mai amplă care o cuprinde (corpul primei lumânări este mai mic decât a celei de-a doua). De obicei, nivelurile de deschidere și de închidere ale celei de-a doua lumânări trebuie să le cuprindă pe cele ale primei pentru a obține semnale de calitate.

Concepte și caracteristici importante : Un model engulfing este mai relevant când prezintă umbre mici și când a doua lumânare este mult mai mare decât prima. Deseori, a doua lumânare poate prezenta o umbră de respingere, modelul devenind mai puternic.

Semnificație: Acest model poate indica o inversare de trend sau un semnal de continuare al acestuia, în funcție de direcția celei de-a doua lumânare. Existența unei lumânări ample, roșii după un raliu poate semnala o inversare a trendului.

Dar, în timpul trendurilor, poți observa că formațiunile engulfing apar în perioada de retragere, fiind util pentru a suplimenta o tranzacție existentă sau pentru a descoperi un nou punct de intrare.

Acest model indică intensitate deosebită în locul în care participanții inversează complet acțiunea prețului. O închidere superioară/inferioară a celei de-a doua lumânare este foarte importantă deoarece numeroși traderi analizează piața în timpul zilei, utilizând nivelurile de închidere/deschidere zilnice pentru a plasa ordine.

#4 Inside bar și Fakey

Modelul inside bar este asemănător cu Doji, fiind foarte întâlnit, iar psihologia din spatele lui merită analizată.

Formațiunea și secvența de lumânări : Inside bar este opusul modelului engulfing. Inside bar se referă la o lumânare mică, cuprinsă de cea anterioară.

Fakey are loc în situația în care, după crearea formațiunii inside bar, prețul depășește minimul/maximul formațiunii, apoi își inversează direcția. Acest tip de model poate fi comparat cu o un model de breakout fals sau cu cel bear/bull trap, prețul semnalând un breakout, care se inversează imediat.

Concepte și caracteristici importante: Acest tip de formațiune semnalează o pauza a activității de trading, de obicei, la terminarea unor trenduri lungi sau înaintea formării unui nou trend. În mod normal, prezintă o perioadă de acumulare și distribuție importantă, deseori marcată de mișcări explozive.

Fakey reprezintă un model clasic, profesioniștii folosindu-se de nerăbdarea traderilor amatori.

#5 Formațiunile pinbar, hammer, kangaroo tail

Pinbar-ul reprezintă una dintre cele mai populare formațiuni de lumânări. Deseori este foarte vizibilă, procesul de formare oferind multe informații despre psihologia de trading.

Formațiunea de lumânări : Pinbar-ul se caracterizează printr-o singură umbră lungă într-una din părți, cealaltă parte fiind formată doar din corp. De obicei, partea în care se află corpul nu prezintă umbră sau are o dimensiune redusă.

Concepte și caracteristici importante : Un pinbar poate apărea după terminarea unui trend lung, semnalând o inversare sau în timpul unor trenduri în care traderii încearcă să inverseze direcția și sunt respinși – această formațiune reprezintă un semnal de continuare a trendului.

De obicei, apar formațiuni engulfing ce prezintă o umbră lungă de respingere, fiind foarte asemănătoare cu un pinbar puternic.

Semnificație : Umbra unei lumânări arată, deseori, nerăbdarea traderilor amatori care pierd. Aceștia ocupă poziții prea devreme deoarece încearcă să estimeze mișcări ale prețului. Profesioniștii cunosc acest lucru, inversând rapid prețul și formând umbrele lungi.


Acest articol a fost compilat mulțumită colaborării dintre Comparic.pl și Tradeciety.com – un website creat de doi traderi – Rolf și Moritz, care împărtășesc cunoștințele lor despre trading prin intermediul diferitelor articole, podcasturi și înregistrări video. Textul original poate fi găsit la: Tradeciety.com

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici