Strategia Perspectivei largi
Wide VIew reprezintă o strategie obișnuită de urmărire a trendului. Scopul acesteia este de a deschide o tranzacție la sfârșitul corecției, atunci când este identificat un trend puternic (crescător sau descrescător). Sunt folosite două intervale:M30 și M15.
Identificarea trendului
Aceasta se bazează pe două medii mobile exponențiale (de 48 de perioade și de 120 de perioade). Acestea surprind trendul din ultima zi (48MA pe un grafic de 30 de minute), din ultimele 2 zile și jumătate (120MA pe un grafic de 30 de minute). Mediile sunt conectate cu cotațiile de pe piața Forex, după cum știm, iar tranzacționarea este disponibilă 24 de ore pe zi. Pentru acțiunile americane utilizez EMA 13-period și 33-period. Dacă vrem să folosim această strategie pe altă piață financiară trebuie să ne amintim să corelăm corect acele medii.
Analiza mediei în comparație cu prețul, dar și în comparație cu o altă medie, ne determină să facem o primă evaluare a semnalului. Elementul de bază în identificarea trendului este identificarea intensității.
Pentru realizarea analizei avem nevoie de instrumente, dar și de experiență în evaluarea pieței. Pentru a determina dacă există un trend puternic trebuie să determinăm unghiul mediilor mobile. Nu avem nevoie de indici sofisticați, trebuie doar să examinăm viteza mediilor mobile. Aceasta poate fi evaluată, observând dacă media pe termen scurt se îndepărtează de cea pe termen lung, confirmând trendul.
Dacă observi o asemenea situație (ca cea din următorul grafic), mergem pe intervalul M5.
Configurarea graficului M5
Am identificat deja trend-ul, este timpul să setăm un grafic de 5 minute, care ne va ajuta în căutarea semnalelor de deschidere a poziției. Începem prin configurarea indicilor.
Este recomandabil să utilizezi următoarele instrumente pe graficul M5:
- Bollinger Bands(interval 6, deviație 3)
- Oscilatorul Stochastic(6,3,3)
- Williams Percent Range(interval 48)
După configurarea graficului urmează cea mai importantă parte, căutarea semnalelor.
Generarea semnalelor
Atunci când Williams Percent Range a atins nivelul de subevaluare sau de supraevaluare (generând semnale concordante cu trendul de ordin înalt) așteptăm apariția unei lumânări de cerere (R% sunt subevaluate) sau de ofertă (R% sunt supraevaluate). Această lumânare trebuie să aibă un corp puternic, iar punctul de închidere să fie în apropierea maximelor (în cazul unui semnal de cumpărare) sau a minimelor (în cazul unui semnal de vânzare). În același timp, corpul acesteia ar trebui să fie mai dezvoltat decât al lumânării anterioare. Dacă toate condițiile sunt îndeplinite, primim semnalul de a accesa pozițiile.
Managementul riscului
Strategia implică utilizarea ordinelor de Stop Loss, Take Profit sau Trailing Stop. Riscul pentru un ordin nu ar trebui să depășească 0,5% din capital, iar mărimea ordinului ar trebui ajustată la nivelul de Stop Loss.
Pentru a adapta ordinul Stop Loss la condițiile actuale ale pieței utilizăm instrumentul Bollinger Bands. Pentru comenzi de cumpărare, SL ar trebui setat sub banda inferioară a Bollinger Bands. În cazul ordinelor de vânzare, acesta ar trebui setat deasupra liniei superioare.
Închiderea tranzacției (2 opțiuni)
- Prima opțiune: După cum am menționat, strategia utilizează un ordin de Take Profit, care ar trebui setat la o distanță de două ori mai mare decât ordinul de Stop Loss (RR 1:2). Dacă SL este la 15 pipși, TP ar trebui să fie la 30 de pipși.
- A doua opțiune: Alternativa este utilizarea unui Trailing Stop. Această abordare diferă de cea a TP (RR 1:2), închizând doar jumătate din poziție. Menținem restul ordinului de Trailling Stop, care ar trebui să fie egală cu distanța de la nivelul de rentabilitate la primul nivel de Take Profit. Conform primului exemplu, Trailling Stop-ul ar trebui să fie la 30 de pipși.
Filtrare suplimentară
Setările de bază ale strategiei WiViSt presupune riscarea a 0,5% din capital. Totuși, avem o altă metodă de a suplimenta capitalul investit în acea poziție. Această variantă necesită un semnal suplimentar de filtrare – Oscilatorul Stochastic. Pe baza acestuia determinăm dezacordul dintre preț și oscilator. Dacă acesta există, este un semnal de a reveni la trendul unui interval mai mare. Atunci putem risca 1% din capital.