Elementele de bază ale strategiei

Price Action

“Ce reprezintă acțiunea prețului?” este întrebarea adresată de majoritatea traderilor începători. Dacă le spunem că “reprezintă modificarea prețului în timp”, majoritatea vor rămâne cu destule semne de întrebare. Acest articol îți va prezenta exemple de grafice, cu ajutorul cărora vom analiza această strategie și vom expune metode de transpunere în practică.

Ești gata? Să începem

La început îți vom prezenta fundamentele. Graficul următor ilustrează exemple de concepte de bază utilizate în prezentarea strategiei Price Action:

Price Action - prezentarea strategiei 1

 

Atenție: Termenul de lumânare are legătură cu tranzacționarea pe baza graficelor de tip lumânare, iar termenul de bară face referire la graficele de tip bară. Ambele tipuri de grafice prezintă aceeași informație, dar într-o modalitate puțin diferită, graficul bară este o reprezentare mai puțin clară, dar eu utilizez cei doi termeni ca sinonime.

Bara crescătoare sau bullish, este caracterizată prin niveluri minime și maxime superioare celor ale lumânării anterioare. Barele crescătoare reprezentate pe grafic formează trendul de creștere. În general, se spune că o bară este de creștere atunci când punctul de închidere este superior celui de deschidere. În exemplul nostru se pot observa și lumânări negre, semnificând faptul că punctul de închidere a fost inferior celui de deschidere. Dar, în acest caz, afirmăm că este de tip crescător, deoarece punctele critice au fost superioare  lumânării anterioare. Acesta este un semn al trendului puternic, cumpărătorii (bulls) fiind majoritari.

Lumânarea descendentă, bearish, se distinge prin faptul că nivelurile minime și maxime sunt inferioare celei de dinainte. În exemplul anterior existau lumânări care aveau punctele de închidere sub cele de formare, lucru tipic pentru o bară de scădere, dar nu în toate situațiile. Barele de scădere se regăsesc atunci când vânzătorii (bears) sunt majoritari.

Inside bar mai este numită și lumânare cu range mai mic. Maximul său se află sub cel al lumânării anterioare, iar minimul deasupra minimului lumânării anterioare. Majoritatea traderilor respectă cu strictețe această definiție, dacă punctul de terminare al uneia este egal cu cel al lumânării anterioare, nu se mai încadrează acestui tip, pe când alții nu sunt atât de stricți. Apariția acestui tip de formațiune semnifică lipsa deciziei din piață. Ca în cazul oricărui alt tip de lumânare, distanța dintre prețul de deschidere și cel de închidere subliniază intensitatea ezitării, nici cumpărătorii și nici vânzătorii nu domină.

Outside bar reprezintă o lumânare de acoperire, uneori cunoscută și ca Engulfing Bar. Se caracterizează printr-un range mare, maximul depășindu-l pe cel al lumânării anterioare, iar minimul este sub nivelul inferior al formațiunii precedente, “cuprinzând sau acoperind” lumânarea vecină. În graficul de mai sus, punctul de închidere al Outside Bar a fost puțin superior prețului de deschidere, semnalând dominanța cumpărătorilor.

Dacă deschiderea se află în zona inferioară a unei treimi sau chiar al unui sfert din totalitatea lumânărilor, iar punctul de închidere se găsește în partea superioară a ⅓ sau chiar ¼ din totalitatea lumânărilor, fenomenul se numește upper covering, rezultând o dominație a cumpărătorilor. Pe de altă parte, dacă punctul de deschidere se află în partea superioară a ⅓ sau ¼ din totalitatea lumânărilor, iar punctul de închidere în partea inferioară a ⅓ sau ¼ din total, fenomenul se numește down covering, marcând dominația vânzătorilor.

Există o altă definiție a unei Outside bar, în special în cazul graficelor lumânare: prețurile de deschidere și de închidere trebuie “să le acopere” (includă) pe cele ale lumânării anterioare. Conform acestei definiții, putem găsi exemple de lumânare “de acoperire”, chiar dacă deschiderea și închiderea nu cuprind extremele lumânării anterioare. Prima definiție, a fost realizată, probabil, în baza analizei graficelor de tip bară, fiind mai dificil de observat punctele de deschidere și de închidere decât în cazul graficelor de tip lumânare.

Ce putem considera semnal al Price Action?

Când au loc mișcări în piață, rămân anumite tipare sau “urme”. Aceste tipare reprezintă acțiunea prețului, modificări ale prețului prezentate pe grafic, iar, uneori, datorită acestora ne putem face o idee despre următoarele mișcări. Acestea se numesc semnale, setup-uri ale Price Action sau doar ale strategiei acesteia.

Cel mai important lucru pentru noi este descoperirea unui semnal al Price Action care să poată confirma posibilitatea de a intra în piață și de a deschide o tranzacție nouă. Vom vedea cum putem asocia acțiunea prețului cu anumite relații din piață, semnalele care cooperează se confirmă reciproc, astfel, putem găsi tranzacții cu o probabilitate ridicată de succes. Ne vom concentra pe strategie și pe momentul propice de intrare în piață.

Graficul surprinde exemple ale strategiei mele preferate din cadrul Price Action. Este recunoscută ca Reversal Pin Bar Formation. Această situație mai este denumită și “Nasul lui Pinocchio”, o lumânare cu umbră mare și corp mic într-una din părți, fiind asemănătoare cu nasul lung al lui Pinocchio. La început, crește sau scade destul de mult, după care își schimbă direcția, închizându-se în extrema opusă în apropierea punctului de deschidere și lăsând o urmă în forma umbrei lungi. Observă că unul din exemple a eșuat, dar, această situație, este regăsită și în realitate, nu orice setup va fi corect și, prin urmare, profitabil.

Price Action - prezentarea strategiei 2

Acțiunea prețului și convergența

Convergența reprezintă acel punct din piață unde două sau mai multe niveluri se suprapun. Această zonă este foarte importantă. Conform dicționarului, acest cuvânt înseamnă coincidență sau identitate. Acesta este motivul pentru care, atunci când căutăm convergențe, căutăm zone unde întâlnim două semnale sau poziții diferite.

Graficul următor surprinde un exemplu de “interpretare” a Price Action, pe baza strategiei de convergență. Punctul sau zona de convergență determină pozițiile importante. În acest exemplu, pin bar-ul se retrage de la nivelul dreptei de rezistență observată pe grafic și de rezistența dinamică dintre 8-term EMA și 21-term EMA (dreapta roșie și cea albastră). O altă componentă a convergenței regăsită în grafic este trendul descendent. Dacă se va aplica și acțiunea prețului, în direcția trendului, ca în acest exemplu, indică un loc de convergență. În concluzie, avem 3 componente, interconectate, care intensifică semnalul de deschidere a pozițiilor short pe baza setup-ului de pin bar:

  • Trendul descendent
  • Retragerea dreptei de rezistență orizontale
  • Retragerea rezistenței dinamice

Price Action - prezentarea strategiei 3

Cum utilizezi Price Action pentru a defini trendul

Graficul următor arată oscilația minimelor și a maximelor, în ambele tipuri de trenduri. Prețul de pe grafic este în trend crescător dacă dezvoltă maxime (HH – Higher High) și minime (HL – Higher Low)  în creștere. Trendul descendent este prezent în momentul în care remarcăm maxime (LH – Lower High)  și minime (LL – Lower Low) în scădere. Dacă prețul acționează diferit, se află în consolidare: se modifică în interiorul unui interval specific (triunghi, steag, dreptunghi).

Price Action - prezentarea strategiei 4

Se spune că are o durată mai mare dacă prețul atinge maxime și minime superioare (trend de creștere) sau minime și maxime inferioare (trend descendent). Când trendul nu este clar, se dezvoltă, în general, o consolidare care este mai vizibilă pe grafice ale intervalelor mai mici. Pe măsură ce devii mai experimentat, vei putea interpreta graficul fără să modifici intervalul de timp.

Dacă prețul se află într-o perioadă de consolidare compactă, se spune că prețul se mișcă lateral. Dacă intervalul este mai cuprinzător, se spune că prețul oscilează în intervalul de tranzacționare, în lipsa secvențelor bine determinate de creșteri și scăderi, care ar putea arăta trendul dominant. În următorul grafic întâlnim exemplificate cele două situații:

 

Price Action - prezentarea strategiei 5

Utilizarea Prcie Action pentru a urma trendul, dar și în situația consolidării

“Urmarea trendului” este un sfat destul de vag, de cele mai multe ori creându-le probleme traderilor începători, care nu au încă o strategie eficientă. Interpretarea mea spune că trebuie doar să găsești setup-ul Price Action pe graficul zilnic, reprezentând o șansă mai mare de succes. Situația este și mai favorabilă dacă setup-ul este corelat cu trendul actual, fiind o situație de convergență. Tranzacționarea în timpul consolidării este recomandată atunci când există un range, niște limite unde prețul poate reveni. Se poate utiliza și o perioadă de consolidare mai restrânsă pentru a câștiga, în acest caz sunt mai utile graficele pe o perioadă mai scurtă de timp. Este recomandabil să câștigi experiență în folosirea Price Action pe graficele zilnice.

Acest grafic surprinde exemplul perfect de utilizare a strategiei Price Action pentru a acționa în direcția trendului și în perioada de consolidare:

 

La sfârșit…

Acum deții câteva elemente de bază despre această strategie. Pentru moment, nu am menționat ce intervale de timp ar trebui să utilizezi la începutul perioadei de învățare. Toate graficele utilizate surprind intervale de o zi, fiind foarte important să înveți să tranzacționezi pe acest interval, înainte de a încerca intervale inferioare. Motivul este simplu: graficele zilnice surprind cel mai clar și exact oscilația prețului. Cu cât intervalul de timp este mai mic, cu atât imaginea este mai tulbure iar modificarea prețului aleatoare. Asemenea unei clădiri care are nevoie o fundație rezistentă, fiind un trader începător, trebuie să dobândești cunoștințe solide de tranzacționare, fiind recomandat să înveți pe baza graficelor zilnice.

The strategy description is based on Learn to Trade The Market materials. Charts were prepared and described by Nial Fuller – Australian Price Action guru.