O eroare ”copilărească”

Aceasta este o greșeală comisă de traderi de toate nivelurile, fiind însă mai ușor de corectat la începutul carierei.

În momentul în care un grafic arată o mișcare bruscă este tentant pentru un novice să se grăbească să tragă concluzia că “am observat oportunitatea aceasta înaintea colegilor mai conservatori”.

Realitatea este că traderii experimentați urmăresc să cumpere un preț care are potențial de creștere, iar novicele vinde “în momentul declinului” astfel intrând în contradicție cu piața. Acesta ar trebui să fie un memento al faptului că “trendul este prietenul tău” (“the trend is your friend”), iar trendurile au o perioadă de viață mai mare decât capitalul unui novice nerăbdător!

Când analizezi graficul este ușor să observi minimele și maximele întrucât sunt evidente.

Realitatea este întotdeauna diferită

Identificarea unei schimbări de trend reprezintă abilitatea cel mai greu de obținut deoarece îmbină numeroși factori influențați de piață, dar și experiență și un bagaj de cunoștințe. Deschiderea unei tranzacții în direcția opusă trendului este, prin definiție, foarte riscantă, în special din cauza faptului că 90% din încercările de inversare a trendului sunt realizate fără succes, trendul dominant reluându-se în majoritatea cazurilor.

Acest grafic arată un exemplu de deschidere a unei poziții pe indicele Dax împotriva trendului dominant, însă din vârf. După ce a depășit rezistența la 10100 puncte, prețul a început să crească, oprindu-se la 11000 puncte.

Indiciul a fost o formațiune care a indicat scăderea prețului.

Orice trader care avea o pozitie short a avut mult de pierdut, pentru ca oricând o astfel de lumânare sau formațiune de lumânări produce o reversare într-un trend atât de puternic, lucrurile se termină prost.

Distribuie
Articolul precedentValutele și perechile valutare. Ce reprezintă și cum funcționează?
Articolul următorPiața de capital și funcțiile sale de bază
Fascinat de piaţa forex, acesta este implicat activ în investiții încă din anul 2013. Trader pe termen scurt, foloseşte tranzacţionare de tip swing si acţiunea preţului pentru a înţelege ce se întâmplă cu adevărat în pieţe. El se bazează pe simplicitate, gestionarea riscului si pe disciplină.

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici