Bine ați venit la tutorialul despre MetaTrader 4. Aceasta este, în momentul de față, cea mai utilizată platformă pentru tranzacționarea Forex. Cei mai mulți brokeri dețin această platformă în ofertă. Diferența constă în personalizarea cu logoul și numele brokerului.
MetaTrader 4
În cele mai multe cazuri, pentru a descărca MetaTrader este necesar să îți deschizi un cont pe site-ul brokerului respectiv. Vei primi un e-mail cu numele de utilizator și parola, dar și link-ul de unde se poate descărca.
După instalare, rulează programul și loghează-te pe contul de tranzacționare. Trebuie să apeși File -> Login, apoi să introduci numele de utilizator și parola din email. Ar trebui, de asemenea, să alegi serverul potrivit, fie că este demo sau real.
După logare este recomandat să îți modifici parola. O poți face apăsând pe Tools – Options – Server. Apeși butonul de schimb, introduci parola veche o dată, iar pe cea nouă de două ori. Poți alege tipul de parolă pe care vrei să-l schimbi. Cu parola master te loghezi pe cont, deținând controlul total, în comparație cu parola de investitor, care îți oferă accesarea unui preview : tranzacțiile actuale și cele trecute. Dacă dorim să îi oferim cuiva un preview al contului, îi putem da contul de investitor ca să poată urmări progresul.
Ecranul principal – MetaTrader 4
Primul lucru pe care îl observăm în cadrul platformei este ecranul principal care conține un grafic, terminalul și bara de instrumente.
Ecranul principal ne oferă majoritatea instrumentelor necesare pentru începerea tranzacționării. Le vom explica pe majoritatea dintre ele.
Graficele – MetaTrader 4
Graficele sunt primele pe care le vei vedea când vei deschide platforma. Reprezintă metoda grafică de a prezenta evoluția prețurilor în timp, fiind numeroase căi pentru a le construi. Prețul într-un anumit moment este unic, de exemplu 1,50 USD pentru o GBP. Dar ce se întâmplă în cazul în care prețul din ziua respectivă variază între 1,50 și 1,51? Sau dacă ziua începe la 1,50, la prânz crește până la 1,51, apoi scade la 1,48, iar ziua se termină la 1,49?
Așadar, un grafic care surprinde doar prețurile de închidere ale perioadei respective nu este suficient. Ne putem folosi de un grafic tip bară și de graficele de tip lumânare japoneză, care ne arată cinci lucruri:
- Timpul – fiecare lumânare este responsabilă de un interval de timp (1 minut, 1 oră, o zi, etc)
- Deschiderea – nivelul prețului la începutul perioadei de timp
- Maximul – cel mai înalt nivel de preț atins în intervalul respectiv
- Minimul – cel mai scăzut nivel de preț atins în intervalul selectat
- Închiderea – nivelul de preț la sfârșitul perioadei
În acest fel se creează o lumânare, corpul reprezintă distanța dintre prețul de deschidere și cel de închidere, culoarea diferă în funcție de prețul de închidere în comparație cu cel de deschidere, iar umbrele reprezintă maximele și minimele fiecărei lumânări. Cele mai multe lumânări au umbre, însă, uneori, prețurile de deschidere și închidere coincid cu maximul și minimul, lumânarea fiind lipsită de umbre.
Fiecare dintre aceste tipuri are plusuri și minusuri. Dreapta graficului este foarte simplu de interpretat, dar nu conține suficientă informație pentru trader. Graficele de tip bară și lumânare dețin aceeași informație, dar diferă puțin ca aspect. Graficele bară arată mai clar modificările de preț, valurile, modele top și bottom. Cele lumânare îți oferă posibilitatea de a analiza mai eficient amplasarea prețurilor de deschidere și închidere. Din acest motiv, graficele bară sunt, teoretic, mai clare, dar lumânările îți oferă ușurință în utilizarea modelelor.
Dacă întrebi care tip de grafic este cel mai bun, nu vei găsi un răspuns. După părerea mea, fiecare tip este folositor într-un anumit context. De exemplu, băncile utilizează deseori grafice cu zoom mic, aducând cu graficul tip dreaptă.
Un număr mare de traderi utilizează graficele lumânare, în special acțiunea prețului în tranzacționare.
Fereastra platformei – MetaTrader 4
Două funcții foarte importante, pe care ar trebui să le analizăm, sunt Navigator și Market Watch. Prima deține credențialele conturilor noastre pe care le-am salvat în timpul conectării pe platformă, astfel, putem cu ușurință să trecem de pe un cont pe altul, dacă este cazul.
Market Watch ne permite să urmărim toate instrumentele puse la dispoziție de brokerul nostru. Putem deschide graficele oricărui instrument pe care îl dorim.
Dacă nu găsim un instrument care ar trebui să fie în oferta brokerului, apăsăm click dreapta în zona ferestrei și apoi selectăm opțiunea Show All, lista instrumentelor actualizându-se.
O altă fereastră pe care o vom folosi este terminalul, acolo se găsesc pozițiile active sau ordinele în așteptare, fiecare având un număr de parametrii.
Ordinul – fiecare are un număr unic, mulțumită acestuia fiind posibil să îl identifici în istoric și în baza de date a brokerului
Timpul – ora deschiderii poziției, conform platformei
Tipul – tipul ordinului, de exemplu buy limit sau sell stop
Mărimea – numărul de loturi ale poziției
Simbolul – numele instrumentului
Prețul – prețul la care tranzacția a fost deschisă, în funcție de acesta vom calcula profitul sau pierderea
S/L – ordinul Stop Loss, este un ordin în așteptare care este contrar tranzacției deschise.
T/P – ordinul Take Profit, este asemănător S/L, acesta ne permite să închidem tranzacția în momentul în care prețul va atinge nivelul dorit, obținând profit
Deschiderea unei tranzacții – MetaTrader 4
În momentul în care deținem un cont cu un depozit, vom selecta instrumentul, volumul și direcția tranzacției, apoi selectăm opțiunea New Order din partea de sus a ecranului. Apoi, în fereastra deschisă alegem instrumentul (dacă diferă de cel de pe grafic), volumul tranzacției și cumpărare sau vânzare cu prețul bid sau ask.
Tranzacționarea cu un click – MetaTrader 4
Avem posibilitatea de a deschide un nou ordin, apăsând ALT + T sau click dreapta pe grafic și selectând One Click Trading.
OCT ne oferă posibilitatea de a plasa o comandă cu un singur click. În partea din stânga sus se află panoul OCT, cu volumul, prețul bid/ask și butoanele de buy și sell. În plus, apăsând click dreapta pe grafic vor apărea opțiunile limit și stop, cu prețul pe care l-am selectat.
Este un instrument foarte util pentru deschiderea rapidă a tranzacțiilor, editând parametrii direct pe grafic.
Proprietățile graficului – MetaTrader 4
Poți, fiind chiar indicat, să modifici graficul în așa fel încât să se potrivească preferințelor tale. MT4 îți oferă posibilitatea de a schimba culorile elementelor, poți folosi șabloane prestabilite sau să îți creezi propria variantă.
În tab-ul general poți găsi setări de bază, cum ar fi prețul bid/ask, grid-ul, volumul, etc.
Reprezentarea grafică – MetaTrader 4
Platforma MT4 oferă o multitudine de instrumente de bază pentru reprezentarea grafică, utile în analiza tehnică. Pe bara de instrumente găsim doar o parte din acestea, restul fiind “ascunse” în tab-ul Insert. Dacă vrei să desenezi o dreaptă sau o formă pe grafic, trebuie să stabilești un punct sau două pentru a delimita desenul. Dreapta diagonală necesită două puncte deoarece reprezintă două niveluri. Canalul echidistant necesită trei puncte (două pentru dreapta de trend, iar unul pentru dreapta echidistantă), o situație asemănătoare este și în cazul unui model triunghiular.
Elementele desenului pot fi marcate, mutate sau editate. Pentru a marca un obiect trebuie să dai dublu click pe acesta, apoi click dreapta pentru a vedea meniul. Acolo putem alege operația pe care dorim să o utilizăm asupra elementului, după care deschidem fereastra de proprietăți unde selectăm parametrii.
În fereastra de proprietăți putem modifica culoarea, stilul și lățimea dreptei.
În tab-ul Parameters putem stabili valorile numerice ale nivelurilor și timpul (axele X și Y) a anumitor puncte, dar și dacă dreapta de trend are două benzi sau doar una.
Tab-ul Visualisation ne permite să stabilim intervalul de timp pe care vedem dreapta. Este foarte utilă atunci când variem intervalele mici cu cele mari, deoarece linia de trend pentru M1 sau M5 TF va fi inutilă pe graficul H4 sau D1.
Atunci când apăsăm click dreapta pe grafic putem găsi opțiunea objects, menționând toate obiectele din pagină, fiind o metodă ușoară de a le edita.
Indicii – MetaTrader 4
Ultimul instrument pe care îl prezentăm în cadrul acestui tutorial este reprezentat de indici
Aceștia reprezintă, de cele mai multe ori, derivate ale prețului. Pot liniști mișcările prețului pe termen scurt, sau să determine modificări dinamice. Exemplul de bază este media. Ne arată prețul mediu al unei perioade n, dar prin preț putem înțelege multe lucruri – prețul de închidere, de deschidere, maxim, minim, mediu, etc.
În exemplul de mai sus putem observa două medii pe graficul cu 8 și 21 de perioade. Acestea au valori diferite, fiind utile în diferite strategii. Mediile pot fi utilizate în căutarea trendurilor și a consolidărilor, sau în multe alte situații.