Graficul de mai jos este preluat dintr-un raport realizat de prietenii noștri de la Elliott Wave International.

Investitiile active vs pasive _ Castigatorul este_1

Este la fel de simplu precum pare – nu e nevoie de prea multă animație.

Probabil nu îți este destul de clară diferența dintre fondurile pasive și cele active, sau de ce ar merita să discutăm despre această diferență, așadar te rog să continui să citești pentru că îți voi oferi un rezumat.

Fondurile active includ elementul uman, de exemplu un manager de fonduri.

Persoanele care investesc în fonduri active își doresc un manager care poate identifica trenduri într-o piață de titluri de stat, indici, acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente din piața monetară. Managerul de fond observă oportunități în piață și decide alocarea fondurilor în mod corespunzător.

Instrumentul utilizat pentru investițiile pasive este ”Index Fund” – fondurile care reflecta un indice. Pe scurt, aceste fonduri urmăresc un indice (ca Dow sau NASDAQ), iar orice traseu are indicele, fondul îl va urma.

Fonduri care reflecta un indice au fost create în anii de piață de tip bear din 1970. Totuși, participarea a fost aproape inexistentă până după 1985, atunci când piață de tip bull era deja în desfășurare.

Totuși, spre deosebire de indicii de acțiuni din SUA (care au resimțit două declinuri uriașe în primul deceniu al anilor 2000), evoluția fondurilor care reflecta un indice a mers doar într-o direcție, adică în sus, timp de 3 decenii.

Cota de piață a fondurilor care reflectă un indice, din totalul fondurilor mutuale de capital, depășește 35%, iar linia de trend devine mai abruptă.

Totalul investițiilor în indici în ziua de azi depășește 4 trilioane de dolari.

Să revenim la grafic.

Acest grafic ne arată cum trendul de investiții pasive a accelerat în 2016. Pentru acest an, 286 de miliarde de dolari au fost transferate din fondurile active, o valoare record.

Nu exagerăm dacă presupunem că cel puțin o parte dintre retrageri au devenit depuneri în fonduri pasive. Aproape 428,6 miliarde de dolari au fost investiți în fonduri active în 2016, acesta reprezentând un alt record.

Așadar, întrebarea este de ce? De ce a crescut cota de piață a fondurilor care reflectă un indice de la practic 0 în 1985, la peste 35% în 2016?

De ce un număr tot mai mare de investitori și-ar încredința banii, nu unor experți, ci presupunerii că piața bursieră poate avea grijă de investiția lor?

Aceste întrebări, dar și multe altele își găsesc răspunsul în Raportul asupra Stării Piețelor Globale, publicat anual de Elliott Wave International. Mai jos poți găsi informații suplimentare.

Piețele de pretutindeni se află într-un moment critic – trebuie să vezi acest raport gratuit acum.


Acesta este al cincilea an în care EWI a creat lucrarea noastră anuală, Raportul asupra Stării Piețelor Globale. Și din moment ce multe piețe globale se află într-un punct critic, aceasta ar putea fi cea mai bine sincronizată ediție de până acum!

Provine din paginile publicațiilor plătite. Pentru o perioadă limitată, poți consulta acest raport fără niciun cost.