Crucial pentru a-ți îmbunătății performanța

Nu există un sprijin mai bun pentru performanța viitoare decât întocmirea unui jurnal al performanțelor de tranzacționare.

Este o chestiune de preferințe ceea ce scriem în jurnal, însă există și exemple disponibile online care oferă informații de bază.

Jurnal de tranzacționare

Un tabel simplu al tranzacțiilor închise este tot ceea ce ai nevoie, deși cele mai sofisticate jurnale pot conține chiar și reacțiile pieței la anumite evenimente.

Informațiile de bază pe care să iei în considerare:

  • perechea valutară
  • data și ora tranzacției
  • valoarea poziției
  • ordinele stop loss și take profit în pips. Valoarea monetară poate fi înșelătoare. Utilizând pip-ul vei avea un etalon
  • o scurtă descriere a strategiei. Poate fi abreviată prin folosirea unui sistem de codare.
  • descrierea încrederii în poziții. 1-10 reprezintă o bună metodă de evaluare
  • un scurt plan de management

Putem descrie multe dintre aceste aspecte prin a le pune pe grafic. Save Screen din momentul deschiderii poziției este o altă metodă foarte bună, astfel putem să ne întoarcem oricând la aceste detalii și astfel putem analiza procesul de luare a deciziei.

Un alt aspect ce merită salvat este procesul decizional și modul în care am gestionat poziția în timpul în care a fost activă.

Exemplu

Faza 1 – Deschiderea ordinului

Completează jurnalul cu cât de multe informații pe care le consideri necesare, dintre cele prezentate. O captură de ecran este o idee bună.

 

Faza 2 – Managementul poziției

Fiecare modificare a poziției este înregistrată. Notează motivul pentru care nivelul de stop loss a fost modificat sau orice altă schimbare a vreunui ordin. Te va ajuta în înțelegerea viitoare a raționamentului tău.

 

Faza 3 – Închiderea poziției

Notează și dacă ai marcat o pierdere sau un profit. Dacă nu s-a activat un ordin, notează motivul pentru care ai anulat ordinul.

 

Faza 4 – Verificarea

Verifică dacă motivul deschiderii sau închiderii poziției a fost întemeiat. Compară cu alte tranzacții. Construindu-ți o imagine în minte îți va permite să validezi metodologia de tranzacționare.

Un jurnal de tranzacționare reprezintă o unealtă bună pentru educație, validare a strategiilor și analiză. Nu irosi prea mult timp, în mod special pentru analizarea pierderilor. Problema este că o analiză prea detaliată ar putea determina o abordare mult prea precaută. Ai încredere în ceea ce vezi și utilizează jurnalul într-o manieră pozitivă.

Ce vei obține?

În primul rând, în acest fel îți vei aminti comportamentul din trecut, și mulțumită acestui fapt vei ști cum să reacționezi, în viitor, dacă apar condiții asemănătoare.

În al doilea rând, îți vei descoperi greșelile și vei verifica dacă analiza anterioară a fost corectă sau există loc de îmbunătățiri. Putem elimina una dintre cele mai mari greșeli – putem exclude sau reduce situațiile în care am ales un moment nepotrivit pentru deschiderea unei tranzacții sau am avut management defectuos al pozițiilor.

Managementul nepotrivit al tranzacțiilor poate determina declanșarea ordinelor de Stop Loss prea des, sau prea devreme, închizând poziții atunci când piața merge, de fapt, în direcția pe care am anticipat-o.