Tranzacționarea pentru investitorii experimentați poate fi foarte plăcută și profitabilă. Din păcate nu este un drum ușor pentru un începător, multe ”capcane” pot apărea. Anumite tipuri de comportament, care îți sunt benefice în viață, pot fi dăunătoare pe piața bursieră.

Acestea sunt doar două din numeroasele capcane care îi așteaptă pe investitorii novice:

  1. Urmează ”tabăra majoritară” din piață

Majoritatea traderilor de pe piața bursieră se înșală, aproape tot timpul. Sentimentul traderilor este pus la încercare. Acesta este interpretat în mod contrar, însemnând că dacă majoritatea investitorilor așteaptă un trend crescător, prețul va scădea. Acest efect este cauzat de faptul că cei care au vrut să cumpere au făcut-o deja. Investitorii începători care caută idei de tranzacționare pe internet sunt sortiți eșecului. Pentru o ”tabără”, este incert dacă persoana care scrie pe forumul respectiv are sau nu experiență. Pentru cealaltă, un bun investitor este flexibil în luarea deciziilor, putând rapid să schimbe decizia greșită. Ca un rezultat, o persoană care oferă sfaturi poate fi pentru o lungă perioadă pe piață, în timp ce începătorii vor deține poziții neprofitabile, sperând la o inversare.

  1. Tranzacționarea pe baza știrilor “fierbinți”

“Ce facem cu știrile importante? Le aruncăm la gunoi.”. Asta îi învață Ed Seykota (investitor și coach american cunoscut) pe studenții săi.

Aceasta este una din multele reguli bune, întrucât știrile importante de pe piața bursieră sau de la o companie care tranzacționează pe piața bursieră sunt folosite pentru poziții pe termen scurt, după această mișcare, prețul revine la trendul principal.

Un exemplu al acestei situații este atacul terorist din Paris din noiembrie 2015. În timpul weekendului, site-urile financiare au publicat informații și analize despre scăderile și “dezastrele” care vor urma pe piețele financiare. Anumiți investitori au crezut în acele informații, iar la începutul zilei de luni, au început să vândă sau să deschidă poziții short. Finalul “vânzării în masă” al indicelui german DAX poate fi observat în tabelul de mai jos. Traderii speriați au deschis poziții short în punctul de minim.

Reacția indicelui DAX30 după atacul terorist din Paris(noiembrie 2015):

Gândirea independentă câștigă pe piața bursieră 1

 

 

Reacția indicelui FTSE100 după votul Brexitului(24 iunie 2016):

Gândirea independentă câștigă pe piața bursieră 2

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici