Dacă ești trader, ești într-un domeniu în care trebuie să iei decizii. În fiecare zi trebuie hotărăști ce tranzacție să accesezi, când să cumperi, cum să abordezi ordinele, când să ieși și cum să te adaptezi schimbării condițiilor.
Dacă vrei să fii un trader de succes trebuie să iei deciziile corecte. Este mai ușor de zis decât de făcut, dar, există o componentă a procesului decizional care se remarcă și îți influențează acțiunile zilnice, fără a realiza.
Accesezi doar tranzacții bune? Adevărul din spatele atașamentului emoțional
Sunt sigur că vrei să ocupi doar poziții ”bune” și să eviți deciziile greșite. O influență de natură psihologică își pune amprenta pe mintea noastră, creând un efect pe care traderii îl numesc ”a fi atașat emoțional de o tranzacție (being married to a trade)”.
A fost făcut un experiment în care un număr de pariori profesioniști pe curse de cai au fost întrebați despre probabilitatea unor rezultate, înainte de a plasa pariuri1. Apoi, pariu pe anumite curse. După plasarea pariurilor, au fost întrebați din nou despre încrederea pe care o au în rezultatul cursei.
Rezultatele au fost evidente. După plasarea pariurilor, profesioniștii erau mult mai siguri de corectitudinea deciziei lor, deși nu s-a schimbat nimic.
Ce i-a determinat pe profesioniști să devină mai siguri după plasarea pariurilor?
Sporirea certitudinii – cum ne păcălim în fiecare zi
Fenomenul psihologic este numit ”disonanță cognitivă”. Oamenilor le place viața ordonată și armonioasă. Dacă ceva nu funcționează conform planului, îl repară și caută soluții pentru ca totul să revină la normal. Investopedia definește acest concept ca ”emoția neplăcută care rezultă din a crede două lucruri contradictorii în același timp”. 2
Pariorii au pariat pe un rezultat anume, iar pentru a atinge o stare de armonie, mintea i-a determinat să creadă ca aceea este decizia corectă. În cazul în care și-ar fi pus la îndoială decizia, ar fi resimțit un nivel ridicat de stres, iar oamenii evită acest gen de situații. Tranzacționarea funcționează pe același principiu. Cumpărăm un anume instrument deoarece credem că prețul se va aprecia. În cazul în care prețul scade, tranzacția mergând împotriva noastră, căutăm informații care să ne confirme datele inițiale. Încercăm să creăm o stare de armonie prin crearea unui sentiment puternic de siguranță. Cu cât prețul scade mai mult, cu atât avem nevoie de mai multă certitudine pentru a evita disonanța cognitivă, care determină efectul ”de atașare emoțională (being married to a trade)”. Nu putem reduce pierderile deoarece ar reprezenta o confirmare a faptului că ne-am înșelat.
Un exemplu de disonanță cognitivă în trading
Screenshot-ul de mai jos prezintă o tranzacție ipotetică long chiar înainte ca prețul să scadă. Pentru a menține poziția și ca să o justifice, traderul caută confirmare pretutindeni. De obicei, aceștia caută confirmare în exterior, departe de sistemul lor de trading. Un trader tehnic caută fundamente și știri care îî confirmă ideea, iar traderii macro își consultă indicatorii.
Cu cât tranzacția merge mai mult împotriva ta, cu atât vei suferi mai multe pierderi prin închiderea poziției. De cele mai multe ori, traderii nu înțeleg conceptul de pierdere nerealizată, tratându-le ca și cum nu ar fi reale. Prin urmare, reducerea pierderilor cât mai devreme este obligatorie. În tranzacționare, a te înșela nu este o mare problemă, întâmplându-se des, dar să menții o decizie greșită este o problemă capitală.
Este mai ușor de rezistat la început, decât la sfârșit. Da Vinci
Referințe:
1 Paul Slovic, “Behavioral Problems of Adhering to a Decision Policy,” manuscris nepublicat, 1973.
2 http://www.investopedia.com/terms/c/cognitive-dissonance.asp
Acest articol a fost compilat mul?umită colaborării dintre Comparic.pl ?i Tradeciety.com – un website creat de doi traderi – Rolf ?i Moritz, care împărtă?esc cuno?tin?ele lor despre trading prin intermediul diferitelor articole, podcasturi ?i înregistrări video. Textul original poate fi găsit la: Tradeciety.com