Toate disclaimerele de trading susțin că tranzacționarea este riscantă, deși nu ar trebui să implice vreun risc. Caracterul riscant este dat de execuția greșită, dar și de o mentalitate nepotrivită. Acest concept este înțeles greșit. După ce comparăm un mod necugetat de tranzacționare (modul în care majoritatea amatorilor tranzacționează) cu unul în care riscul este controlat (modul corect de tranzacționare), vei înțelege cum să te adaptezi.

Strategia ta + Cunoștințe despre gestionarea riscului = Risc controlat

Lipsa unei strategii + Lipsa unui control al riscului = Tranzacționare nesăbuită

Tranzacționare necugetată Un nivel controlat de risc
Nu cunoști sistemul?

Condiții variabile ale pieței: trenduri cu momentum ridicat, maxime ale pieței înalt volatile, consolidări cu o volatilitate scăzută, trenduri sau intervale cu momentum scăzut

 

Ca trader trebuie să înveți când să tranzacționezi, când sistemul tău de trading se potrivește condițiilor generale din piață sau când e necesar să nu te implici.

Ai o strategie.

Profesioniștii știu când să tranzacționeze. Înțeleg în întregime metoda utilizată și cunosc condițiile care se potrivesc stilului lor. Ei înțeleg cum să își modeleze sistemul de trading în așa fel încât să fie compatibil cu personalitatea și caracterul lor.

 

O metodă de tranzacționare trebuie construită pe baza calităților personale, dar, în același timp, defectele nu trebuie lăsate să influențeze deciziile.

Nu folosești un stop?

Nu sunt multe de explicat. Dacă nu utilizezi un ordin de stop, ai eșuat din start. Dacă nu ai un nivel de stop, nu îți poți controla riscul.

Respecți punctul de stop.

Profesioniștii știu că un ordin de stop este obligatoriu, dar și că trebuie să îl respecte. Nu îl modifică în timpul tranzacției și acceptă pierderile când acestea apar, fără a pune întrebări.

Se adună pierderile?

Asumarea pierderilor reprezintă o altă greșeală de începător. Doar în situația în care ai planificat să-ți asumi o pierdere, ținând cont de această decizie când ai dimensionat pozițiile, are sens să-ți asumi o pierdere.

Redu pierderile.

În loc să aștepți, asumându-ți pierderi, profesioniștii reduc pierderile și micșorează poziția când condițiile se înrăutățesc. Reducerea riscului și limitarea pierderii potențiale când situația se agravează, este cea mai rapidă metodă de a-ți îmbunătăți performanța.

Ocupi o poziție mai mare după o pierdere?

Încercând să revii și să îți aduci contul în zona de rentabilitate faci o greșeală majoră, dând dovadă de nesăbuință în tranzacționare.

Deții o metodă de dimensionare a pozițiilor.

Traderii profitabili utilizează o strategie clară de dimensionare a pozițiilor. Nu investesc prea mult într-o singură poziție, știind că șansele sunt de partea lor.

Dimensiunea pozițiilor tale variază?

Inconsistența dimensiunii pozițiilor reprezintă o caracteristică care îți afectează capitalul. Investind prea mult sau prea puțin în tranzacții individuale este o greșeală, dacă nu ai reguli clare. Dimensionarea impulsivă a pozițiilor trebuie evitată, deoarece duce la creșterea volatilității contului.

Utilizezi o tehnică flexibilă de poziționare.

Schimbarea dimensiunii pozițiilor în funcție de rezultatele din trecut trebuie evitată. Pozițiile ar trebui să varieze în funcție de rata istorică de câștig, de rata câștig – risc, de calitatea setupului și de gradul de volatilitate pe care îl suporți. Atunci când folosești mai multe strategii, o abordare flexibilă a dimensionării pozițiilor este necesară.

Ai obiective săptămânale?

Fixarea unor obiective zilnice, săptămânale sau lunare creează presiune suplimentară. Nu poți forța tranzacțiile. În încercarea de a obține câștiguri exacte vei face greșeli neforțate, tranzacționând fără limită.

Înțelegi variația.

Tratezi tranzacțiile ca atare. Conceptul de variație este important de înțeles, astfel vei putea acționa corect, fiind în siguranță. Pierderile sunt normale, învață să le accepți și să treci peste.

Trebuie sa faci bani?

Nu ai un plan de rezervă în cazul în care tranzacționarea nu funcționează? Mai mult, banii din cont au o valoare prea mare și nu îți permiți să îi pierzi? Cercetările au descoperit că acest tip de trader are performanțe mult mai scăzute. Dacă ”este obligatoriu să reușești”, vei eșua, aproape garantat.

Tranzacționează pe rând.

Nu creai presiune emoțională suplimentară inutilă. Lucrezi cu ce îți oferă piața, analizând pe rând tranzacțiile. Pe de altă parte, știi faptul că o tranzacție are importanță infimă asupra carierei tale de trader.

Obiectivul unui trader profesionist este de a obține cele mai bune tranzacții, fără a-și lăsa ego-ul să intervină.

Toți banii tăi sunt deținuți de broker.

Pentru a te proteja de problemele legate de brokeri sau de riscul sistematic, recomandăm depozitarea unei fracțiuni din capitalul total de tranzacționare în contul brokerului. Dacă, de exemplu, deții 50 de mii de dolari, depozitezi doar 20%(10 mii de dolari), dar acționezi ca și cum ar fi întreaga sumă.

Nu utiliza această măsură doar pentru a crește riscul!

Minimizează riscul în afara graficelor

Totul începe cu alegerea înțeleaptă a brokerului. Evită bucket shopurile, verifică opțiunea de segregare a fondurilor, reglementarea brokerului, customer support-ul. Nu te lăsa păcălit de cadouri de bun-venit, întreabă despre protecție față de balanța negativă și verifică politica de retragere.

 

Risc vs varianță

O mare confuzie are loc când vine vorba despre varianță și risc:

Varianța descrie schimbările naturale care au loc în balanța contului tău, cauzate de natura tranzacționării. Pierderile sunt normale, nu poți controla ce tranzacție va fi câștigătoare și care nu, chiar dacă semnalele de intrare sunt asemănătoare. Pe de altă parte, riscul există când nu ești sigur pe ceea ce faci, sau când ajungi în situații în care deviezi de la planul de tranzacționare, ocupi tranzacții pe care nu ar trebui să le ocupi sau pierzi mai mult decât ai plănuit.

În timp ce varianța este normală și face parte din tranzacționare, riscul poate și ar trebui să fie controlat și gestionat.

Desigur, există aspecte pe care nu le poți controla, neavând influență asupra modului în care prețul evoluează, dar, dacă ai un avantaj, și anume când folosești o metodă dovedită și te concentrezi pe proces și pe lucrurile pe care le poți controla, elimini o mare parte din factorii de risc care distrug atât de multe conturi de tranzacționare în fiecare zi.


Acest articol a fost compilat mul?umită colaborării dintre Comparic.pl ?i Tradeciety.com – un website creat de doi traderi – Rolf ?i Moritz, care împărtă?esc cuno?tin?ele lor despre trading prin intermediul diferitelor articole, podcasturi ?i înregistrări video. Textul original poate fi găsit la: Tradeciety.com

Instrumentele financiare derivate tranzacționabile în marjă sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici