Ai grijă la “dl Teamă” și la “d-na Lăcomie” pentru că nu sunt prietenii tăi! Deseori se spune că cei mai buni traderi sunt cei mai puțin emotivi.
“Dl Teamă”
De ce ar trebui să ne temem de posibilitatea de a pierde bani? Doar în cazul în care investești mai mult decât îți permiți să pierzi. Nu există investiție fără risc, poate doar obligațiunile de stat din SUA, însă chiar și acestea și-au mai pierdut din reputație.
De ce să te temi să pierzi bani?
Fiecare investiție are un cost. Consideră pierderea banilor costul de a fi profitabil. Chiar și traderii marilor bănci ar trebui să piardă. În acest fel se construiești caracterul și ajută la gestionarea mai bună a riscului și mai ales la câștigarea experienței.
Ca antreprenor, investești într-o idee. Ca mic proprietar al unei afaceri, nu există un risc mai mare decât cel de la deschiderea afacerii.
Privește tranzacționarea, nu ca o singură investiție, ci ca o călătorie către profit. Desigur, factorul de frică poate fi gestionat. Testează mai multe teorii, folosește un cont demo și realizează tranzacții mici. Devino încrezător și utilizează teama ca pe o modalitate de ați ascuți instinctele.
Înțelegerea corectă a elementelor de bază este singurul mod de a te bucura de un start bun. Care este elementul principal care influențează prețul? Întreabă pe oricine! Acest element este prezent în toate aspectele vieții de zi cu zi.
Oferta și cererea
Cea mai volatilă (literalmente, dar și la figurat) materie primă este petrolul. Prețul are mari fluctuații în anumite momente. Care e motivul? Cererea și oferta. OPEC încearcă să controleze prețul, dar fără succes.
Învinge teama și stigmatul social
Le spui în mod constant prietenilor despre salariul tău sau ce bonus mare primești? Nu! Cel puțin nu în societatea vestică. Așadar, investițiile și economiile acumulate cu riscurile pe care ești dispus să le accepți sunt tot private. Adresându-ți-se întrebări, de către “experți, de fiecare dată când intri într-un bar, va duce la instalarea nesigurantei și poate și a fricii de ridicol. Fii rezervat cu informatiile, răbdător, iar peste 10 ani întoarce-te într-un Ferrari (sau nu).
“Doamna Lăcomie”
Am discutat despre domnul Frică, acum să o cunoaștem pe doamna Lăcomie. Ea nu este înrudită cu domnul Frică, nu au caracteristici în comun, însă au același efect devastator asupra tranzacțiilor tale.
Doamna Lăcomie te încurajează să iei decizii care în mod obișnuit nu fac parte din strategia ta: ”deschide o poziție de cumpărare aici, țintește un profit mai mare, mută stop loss-ul la 20 de pips”. Acestea sunt vorbele doamnei Lăcomie.
Tradingul este un maraton, nu un sprint, iar doamna Lăcomie te poate face să devii nerăbdător. Ți-ai definit strategia, ai calculat parametrii riscului și îți cunoști limitele. Nu o lăsa pe doamna Lăcomie să preia conducerea.
Cine ascultă de doamna Lăcomie?
Lăcomia se alimentează din nerăbdare. Odată ce te-ai hotărât să tranzacționezi, lăcomiei îi va păsa doar de plasarea primei tranzacții.
Gândește-te la această zicală a lui H. Jackson Brown: “Nu renunța la obiectiv doar pentru că necesită timp. Timpul oricum este trecător.” Doamna Lăcomie te va urî, însă există multe alte oportunități în piață.
Ai răbdare. Există numeroase metode de a câștiga din tranzacționare, dar există și mai multe moduri de a pierde.
Care este cheia succesului?
Warren Buffet, un om care pare că deține secretul succesului, obține un randament mediu de 19,7%. Acest procent nu pare spectaculos, dar este consistent și îi permite să se mențină în domeniu după mulți ani. Secretul? Un randament de 19,7% pe an, nu un randament 1000% și apoi nimic.
Când ai timp, și ai reușit să combați teama și lăcomia, fă un test. Începe cu o investiție de 10.000 dolari, la care adaugi 20% anual și vezi cum evoluează. Vei ajunge milionar în 27 de ani! Nu este un câștig uriaș, dar o sumă decentă pentru pensie, dacă asta este dorința ta.