Cum să setezi un ordin Stop Loss

Să pierzi bani reprezintă un “risc profesional” al tranzacționării pe piețele financiare. ”Utilizarea” experienței este o lecție utilă pentru a devieni un trader mai bun.

Cheia este, evident, să obții mai multe tranzacții câștigătoare decât pierzătoare.

Utilizarea unui ordin de tip stop loss pentru a limita pierderile reprezintă o acțiune esențială.

În teorie, un stop loss ar trebui plasat deasupra sau sub (în funcție de poziția ta, short sau long) un nivel unde dacă ajunge piața, ar contrazice sau nega motivul pentru care poziția a fost deschisă inițial. Cu cât mai aproape este stop loss-ul de nivel de deschidere a tranzacției, cu atât se riscă mai puțini bani, dar și probabilitatea de a se activa este mai ridicată.

Stop loss pentru a ieși din zona de consolidare.

Există două locuri unde să setezi ordinul de tip stop loss atunci când prețul iese din consolidare. Poziția ar trebui deschisă cu ordine în așteptare de tip Buy Stop sau Sell Stop, iar SL ar trebui să fie ori la mijlocul consolidării, ori la sfârșitul acesteia.

Cum să setezi un ordin Stop Loss 2016-08-15_EDU-SL-1

Un ordin buy stop reprezintă un ordin la care cumperi la un preț mai mare decât cel al pieței. Este ca și cum ai avea o poziție short, dorind să o închizi, dar de fapt cumperi pe un breakout. Opusul reprezintă un ordin de tip sell stop.

Stop loss pentru tranzacții în concordanță cu trendul.

Acest tip de tranzacționare mai este numit și tranzacționare swing. Pozițiile sunt deschise în timpul corecțiilor, SL ar trebui setat deasupra maximului marcat de ultima corecție (în cazul unui trend de tip bearish) sau sub (în cazul unui trend bullish). Apoi, ar trebui să mutăm SL conform trendului care se dezvoltă, cum se observă și în graficul de mai jos.

Stop loss pentru o poziție împotriva trendului.

De cele mai multe ori ar trebui să fie o formațiune clară: Double Top, H&S, etc. În exemplul de mai jos ar fi destul de greu să deschizi o poziție profitabilă când pariezi pe pierderi. Dacă s-ar întâmpla (poate din cauza datelor macro), SL ar trebui să fie puțin peste maxim.

Metode mai sofisticate de a controla pierderile:

  • ATR (average true range). SL este de 2 sau 3 ori mai mare decât ATR. Setezi un ordin stop la o valoare de 2 ori sau de 3 ori mai mare decât intervalul mediu care este vizualizat în timpul perioadei de observație
  • Margin Call. Presupunem că investești doar banii pe care ești dispus să îi pierzi. Ar trebui să fie o pierdere de 2-3% din capital. În acest caz ar trebui să te asiguri că brokerul nu te va taxa suplimentar.  

 

Distribuie
Articolul precedentMA AO STOCHASTIC
Articolul următor“Domnul Teamă” și “Doamna Lăcomie” – cei mai mari “inamici” ai unui trader
Marcin Wenus: Redactor şef al site-ului Comparic.ro
Redactor şef al site-ului Comparic.com. Tranzacţionează din anul 2004, fiind profesional implicat in piaţa forex din anul 2006. Este fan al abordării tehnice a pieţelor, iar in acest moment se concentrează pe strategia Ichimoku Kinko Hyo si pe acţiunea preţului. In tranzactiile sale cauta cea mai buna rata risc/câștig (risk-reward ratio). Speaker la numeroase evenimente legate de investiţiile in pieţele de capital. Ca lector, lucrează cu cele mai mari firme de brokeraj din Polonia şi din lume. Este vicepreşedinte al Fundaţiei FxCuffs, în domeniul Educării si Dezvoltării Pieţelor Financiare.

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici