Graficele reprezintă reprezentarea grafică a evoluției prețului unui activ într-o perioadă definită. Pentru începători poate părea destul de neclar.

Indicatorul MACD

Un indicatorul semnalează un eveniment. Acel eveniment poate reprezenta maximul sau minimul trendului, o inversare sau un breakout. Nimic nu este sigur. În momentul în care toți indicatorii estimează începerea unui raliu al unei perechi valutare, poate apărea un eveniment care să infirme prognoza. Prețul se modifică și apar alte semnale sau indicatori noi.

Un exemplu de modificare în aceeași direcție a cursului EURUSD și a indicatorului MACD(dreptele albastre de pe grafic):

Dezacordul dintre comportamentul prețurilor și indicatorul MACD

 

În funcție de intervalul de timp, discrepanța poate dura o perioadă mai lungă. Așadar, observarea incoerenței dintre preț și indicator nu ar trebui să fie un semnal final pentru traderi. Totuși, este primul semn că trendul actual își pierde din intensitate și s-ar putea corecta în viitorul apropiat.

În exemplul următor, discrepanța dintre USDJPY și indicele MACD pe intervalul săptămânal a durat mai mult de trei ani până când trendul de scădere s-a terminat, prețul începând să crească. Discrepanțele dintre comportamentul prețului și indice sunt marcate de dreptele albastre.

Dezacordul dintre comportamentul prețurilor și indicatorul MACD

Utilizând confirmarea suplimentară, detectarea divergențelor poate ajuta în tranzacționare. În exemplul de mai sus, aceasta a fost reprezentată de primul semnal, dar rupturile de deasupra liniei de trend au confirmat schimbarea acestuia.