Acțiunea prețului este unul dintre cele mai populare concepte de trading, iar un trader care știe să îl aplice în mod corespunzător își poate îmbunătăți performanța și modul de analizare a graficelor. Totuși, există numeroase informații false care creează confuzie în rândul traderilor, determinându-i să eșueze. În acest articol vă prezentăm cele mai importante 8 secrete despre acțiunea prețului și cele mai bune sfaturi despre acțiunea prețului.
#1 Zonele de rezistență și suport sunt superioare nivelurilor
Suportul și rezistența reprezintă unul dintre cele mai cunoscute concepte ale acțiunii prețului, dar doar un număr restrâns de traderi obțin profit aplicându-le. Motivul este, de obicei, simplu, deși nu este evident la prima vedere.
Majoritatea traderilor folosesc linii orizontale în tranzacționarea pe baza suportului și rezistenței, care oferă o perspectivă bună retrospectiv, dar nu și în tranzacționarea în timp real. Motivul este că liniile nu reprezintă o modalitate eficientă de vizualizare a mișcărilor prețului, pe când zonele de suport și rezistență sunt mult mai eficiente în analiza prețului.
Screenshot-ul de mai jos surprinde această situație: traderul care utilizează liniile fie ratează o oportunitate de tranzacționare atunci când prețul nu atinge liniile sale, fie este eliminat în timpul spike-urilor de volatilitate. Traderul care utilizează zonele poate filtra ”zgomotul”.
#2 Trebuie să te concentrezi doar pe maxime și pe minime
Acest punct descrie un concept de bază, care este foarte important de înțeles, dar, din păcate, nu este utilizat destul de des. Analiza maximelor și minimelor oferă informații despre intensitatea trendului, direcția pieței și poate estima punctele de încheiere ale unui trend sau inversări de trend.
Acest tip de analiză poate fi utilizat alături de orice altă metodă convențională de tranzacționare și este un aspect foarte important. Acestea sunt câteva sfaturi care să te ajute să înțelegi acest concept la un nivel superior cunoștințelor generale de trading:
- Observi valuri lungi de trend cu retrageri mici? (este semnalul unui trend puternic)
- Prețul dezvoltă rar maxime în creștere/ minime în scădere? (poate indica pierderea momentumului)
- Observi creșterea volatilității – umbre mai ample ale lumânărilor – în timp ce prețul atinge noi maxime/minime? (probabil că ai auzit citatul: cea mai mare volatilitate se regăsește în jurul momentelor de inversare)
- Un trend ascendent, care nu reușește să dezvolte maxime în creștere, ar trebui să îți atragă atenția
Îți recomand să analizezi orice model de grafic ”ca la carte” și vei observa că singurul lucru care contează este modul în care se formează minimele și maximele în cadrul acelei formațiuni.
#3 Localizarea – imbunătățește-ți metoda de tranzacționare
Dacă descoperi cel mai promițător semnal de preț, îți poți spori șansele de reușită dacă [perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””][adrotate group=”3″][/perfectpullquote]tranzacționezi doar la niveluri importante și semnificative de preț. Majoritatea amatorilor fac greșeala de a lua în considerare semnale de preț, fără a ține cont de locul în care apar, întrebându-se de ce rata de câștig este atât de scăzută.
Când tranzacționez, încep cu trasarea zonelor de suport și rezistență, după care marchez zonele de cerere și de ofertă, așteptând ca prețul să ajungă acolo. Accesez o tranzacție doar în momentul în care un semnal se formează în zonele de preț evidențiate. Această abordare îți va oferi o metodă de tranzacționare cu un nivel scăzut de stres (utilizează alerte de preț în jurul nivelurilor selectate pentru a-ți elibera și mai mult timp) și va îmbunătăți calitatea modului de tranzacționare.
#4 Totul este relativ – aplică contextul
O greșeală majoră a traderilor este faptul că privesc acțiunea prețului ca pe o metodă de trading standard, căutând lumânări care să îndeplinească criteriile. În tranzacționare, totul este relativ și trebuie să faci corelația dintre informațiile despre preț și ceea ce s-a întâmplat înainte.
Graficul de mai jos surprinde această situație. În timpul trendului ascendent, vezi lumânări multiple, dar primele două sunt mici, în comparație cu acțiunea prețului anterioară. Prin urmare, nu oferă semnale importante, iar formațiunea este ignorată. Lumânarea care a marcat maximul a arătat o respingere puternică, lumânarea fiind mai amplă decât cele anterioare.
Întotdeauna compară cea mai recentă acțiune a prețului cu evenimentele anterioare.
#5 4 indicii ale acțiunii prețului și ale lumânărilor
Acest punct continuă ideea punctului 4, demonstrând importanța contextului în tranzacționarea pe baza acțiunii prețului. Următoarele 4 sfaturi te vor ajuta să eviți majoritatea greșelilor făcute de traderii care caută modele standard.
- Dimensiunea umbrelor
Dacă există o mulțime de umbre ample, volatilitatea și incertitudinea cresc. În special în cazul unui market top sau a unei congestionări, umbrele tind să fie mai ample.
2) Umbre bullish vs bearish
Majoritatea umbrelor lungi sunt în partea de sus sau în cea de jos? Cele din partea inferioară indică, de obicei, o respingere și încercări bearish care au eșuat.
3) Poziția corpului
Corpul lumânării este mai aproape de partea inferioară sau de cea superioară a acesteia? Corpurile care închide în apropierea părții superioare semnalează presiune bullish, în special dacă lumânarea are o umbră amplă bearish.
4) Corpul
Rata dintre corp și umbre îți poate oferi multe informații. Lumânările ce prezintă corpuri ample și umbre mici indică putere, în timp ce un corp mic, dar cu umbre ample semnifică indecizie.
#6 Orarul brokerului nu este important
Suntem întrebați cum afectează orarul brokerului și momentul de închidere al lumânărilor acțiunea prețului. Sincer, nu are importanță asupra performanței tale de ansamblu, deși intervale de timp ca 4H sau daily vor arăta diferit în funcție de broker.
Graficul de mai jos surprinde această idee. Cele două imagini ilustrează aceeași piață și aceeași perioadă de timp, ambele prezentând un interval 4H. Au fost utilizate ore de închidere diferite, prin urmare, există mici diferențe între cele două. Anumite semnale importante de pe graficul din stânga nu se regăsesc pe cel din dreapta și invers. Așadar, nu există un program mai bun al vreunui broker, doar semnale care variază. Cel mai important aspect este să iei decizii consecvent, fără a crea confuzie prin alternarea diferiților brokeri.
Nu te lăsa stresat de programul brokerului, pe termen lung, rezultatele se echilibrează dacă rămâi consecvent.
#7 Squeeze-ul amatorilor și ”vânarea stopurilor”
Formațiunile convenționale de acțiune a prețului sunt evidente, iar majoritatea traderilor consideră că brokerii le vânează nivelurile de stop, întrucât pare că de fiecare dată sunt declanșate ordinele de stop, deși setup-ul a fost evident.
Este foarte ușor pentru traderii profesioniști să estimeze nivelurile de intrare ale amatorilor și să plaseze ordine de stop atunci când se formează un model al acțiunii prețului. ”Vânătoarea de stopuri” pe care o observi nu este a brokerului, ci a traderilor profitabili care vor să genereze mai multă lichiditate de pe urma amatorilor. Ar trebui să aștepți ca squeeze-ul amatorilor să ia sfârșit sau să adaugi un spațiu de siguranță stopului pentru a nu-ți fi închise tranzacții potențial profitabile.
#8 Selecția corectă a pieței
Alcătuirea unei liste a piețelor de interes înainte de a începe tranzacționarea este foarte [perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””][adrotate group=”4″][/perfectpullquote]importantă, iar selecția pieței este un concept puțin înțeles. Acesta este un exemplu personal: în fiecare duminică analizez peste 15 perechi forex pe care le am în vedere. De obicei, doar 6-8 dintre acestea vor face parte din lista mea de interes pentru săptămână ce urmează. Principala cauză de eșec sunt formațiunile de acțiune a prețului cu probabilitate scăzută, care se remarcă prin congestii restrânse, consolidări ale squeeze-urilor și intervale înguste, dar foarte volatile.
Selecția piețelor eficiente este importantă, întrucât ar trebui să cauți piețe care oferă acțiuni de preț clare, evitând piețele imprevizibile și pline de ”zgomot”. Nu face greșeala de a rămâne fixat pe perechile tranzacționate, alternează-le și concentrează-te doar pe piețele cu o bună acțiune a prețului.
Majoritatea acestor sugestii nu sunt considerate secrete ale acțiunii prețului de către traderii avansați, dar, amatorii, își pot îmbunătății calitatea tranzacțiilor și a perspectivelor asupra pieței prin utilizarea acestora. Dacă ai alte sfaturi sau exemple de greșeli ale tranzacționării pe baza acțiunii prețului, lasă un comentariu.
Acest articol a fost compilat mulțumită colaborării dintre Comparic.pl și Tradeciety.com – un website creat de doi traderi – Rolf și Moritz, care împărtășesc cunoștințele lor despre trading prin intermediul diferitelor articole, podcasturi și înregistrări video. Textul original poate fi găsit la: Tradeciety.com
Instrumentele financiare derivate tranzacționabile în marjă sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.