Tranzacționarea pe baza trendului reprezintă tranzacționarea în direcția fluxului. Atunci când trendul este ascendent, de ce ai vrea să cauți oportunități short? Tranzacțiile long sunt varianta mai sigură. Numeroși amatori încearcă să găsească inversări, chiar dacă trendul actual domină de câteva luni. În același timp ar fi putut câștiga tranzacționând în direcția trendului.
Chiar dacă nu ești un trader în direcția trendului, poți folosi acest concept împreună cu metoda ta de trading: începi cu intervalul daily, analizând dacă trendul este ascendent, descendent sau lateral, după care folosești această informație pe intervalul tău, pentru a programa tranzacțiile. Pentru a putea interpreta corect acțiunea prețului, graficele și direcția trendului, îți vom prezenta cele mai eficiente metode de analiză grafică.
În cadrul cursului nostru de tranzacționare Forex vei învăța mai multe despre această metodă.
Diferite faze ale pieței
Înainte de a explica modalitatea de identificare a unui trend, trebuie să știm ce căutăm. Piețele pot avea trei direcții: ascendentă, descendentă sau laterală.
Imaginea de mai sus surprinde cele trei scenarii, dar și modul în care piețele alternează cele trei variante. Să descoperi ce s-a întâmplat după ce evenimentul a avut loc este ușor. Partea dificilă este să observi ce se întâmplă în timp real, când partea dreaptă a graficului nu este completată. Aici intervine acest articol. Nu îți vom arăta cum să identifici intrări, ci o modalitate mai eficientă de înțelegere a prețului și a trendurilor.
1. Metoda simplă: graficul tip linie
Majoritatea traderilor utilizează doar graficele tip bară și lumânare, uitând de un instrument eficient și simplu, care elimină ”zgomotul” și aglomerația: graficul tip linie. Scopul barelor și al lumânărilor este de oferi detalii despre ceea ce se întâmplă pe grafic, dar sunt acestea necesare în identificarea trendului? Probabil că nu.
Este recomandabil ca un trader să privească imaginea de ansamblu din când în când (cel puțin o dată pe săptămână), alegând graficul tip linie pentru a obține o imagine mai clară a situației actuale. Singurul nostru obiectiv este de a identifica direcția, iar graficul linie este varianta optimă, în special dacă ne aflăm pe un interval de timp mai ridicat și dorim să vedem direcția dominantă a pieței.
2. Maxime și minime
Aceasta este metoda mea preferată de analiză grafică, deși poate părea simplă, îți oferă toate informațiile de care ai nevoie. Analiza tehnică convențională susține că în timpul unui trend pozitiv apar maxime în creștere, întrucât cumpărătorii sunt majoritari și impulsionează prețul, dar și minimele sunt în creștere, cumpărătorii achiziționând din ce în ce mai devreme. Același lucru se întâmplă și în cazul unui trend negativ: minimele sunt în scădere, surplusul vânzătorilor scade prețul, iar maximele sunt în scădere deoarece vânzătorii vând din ce în ce mai devreme, cumpărătorii nefiind interesați.
Nu este necesar să te pierzi în analiză dacă folosești direcția trendului doar ca pe un filtru pentru tranzacții. De cele mai multe ori vei putea determina, relativ rapid, dacă este un trend de creștere, de scădere sau lateral.
Dacă nu poți determina rapid ce se întâmplă pe grafic, este mai bine să aștepți până când vei surprinde o imagine clară.
3. Mediile mobile
Mediile mobile reprezintă unul dintre cele mai utilizate instrumente de trading și pot fi folosite și pentru a identifica direcția pieței. Totuși, trebuie să cunoaștem câteva caracteristici ale analizei trendului pe baza mediilor mobile.
- Numărul de perioade pe care este calculată media mobilă influențează în mod semnificativ semnalul dat atunci când se schimbă direcția prețului.
- O medie mobilă (rapidă) calculată pe un număr mic de perioade poate oferi semnale false și premature, întrucât reacționează prea devreme la mișcări minore ale prețului. Pe de altă parte, o medie mobilă rapidă te poate scoate devreme, atunci când trendul se apropie de o schimbare.
- O medie mobilă lentă poate aduce prea târziu semnale sau te poate ajuta să profiți mai mult de pe urma unui trend, atunci când filtrează ”zgomotul”.
Screenshot-ul de mai jos surprinde o medie mobilă exponențială pe 50 de perioade (50 EMA), o medie mobilă pe termen mediu.
Poți observa că în timpul trendului ascendent, prețul s-a menținut deasupra mediei mobile, iar, în momentul intersectării, trendul a devenit lateral. În acest caz, media se situează în mijlocul intervalului.
Dacă vrei să utilizezi mediile mobile ca pe un filtru, poți folosi 50 MA pe graficul daily, după care caută tranzacții în direcția daily MA pe intervale de timp mai mici.
4. Canalele și liniile de trend
Canalele și liniile de trend reprezintă o altă metodă de identificare a trendului, dar care te poate ajuta să înțelegi mai bine piețele aflate într-un interval.
[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””][adrotate group=”3″][/perfectpullquote]În timp ce mediile mobile și analiza maximelor și minimelor pot fi folosite și la începutul unui trend, liniile de trend se potrivesc etapelor târzii deoarece necesită cel puțin 2 puncte de atingere (preferabil ar fi 3) pentru a putea trasa linia de trend.
Utilizez liniile de trend, în special, pentru a identifica schimbări ale unor trenduri stabilite. În momentul în care există un trend intens, dar, brusc, linia de trend este depășită, poate fi semnalul de tranziție către un nou trend. Liniile de trend din timpul mișcărilor laterale sunt ideale pentru a descoperi scenarii de breakout, atunci când prețul revine în ton cu trendul. De asemenea, liniile de trend pot fi folosite împreună cu mediile mobile, având caracteristici complementare.
Dacă vrei să afli mai multe despre liniile de trend, vizionează videoclipul nostru: învață să trasezi linii de trend.
5. Cum să utilizezi indicatorul ADX
Indicatorul ADX este utilizat pentru a determina direcția trendului, dar și intensitatea. Acesta este format din trei drepte: cea care îți arată intensitatea trendului (am eliminat-o din acest exemplu deoarece vrem să analizăm doar direcția), dreapta +DI care arată intensitatea bullish (dreapta verde) și dreapta -DI care surprinde puterea bearish (dreapta roșie).
După cum se poate observa din grafic, ADX semnalează un trend ascendent atunci când linia verde este superioară celei roșii și un trend descendent în situația contrară. În cazul unei mișcări laterale, cele două linii sunt foarte apropiate, oscilând în apropierea medianei.
Acest indicator poate fi folosit împreună cu mediile mobile și, în momentul în care liniile DI se intersectează, prețul se suprapune mediei mobile. În videoclipul de mai jos explicăm cum se poate utiliza ADX alături de celelalte concepte.
Îmbinarea celor mai bune instrumente de trading
După cum am văzut în acest articol, fiecare metodă are avantaje și dezavantaje, niciuna nu va funcționa de fiecare dată. Totuși, nu este necesară o tehnică de a ajunge la o rată de câștig de 100% (lucru imposibil), atâta timp cât câștigurile depășesc pierderile.
Totul se rezumă la cât de inspirat ești în alegerea instrumentelor de trading, cât de bine le cunoști și cât de bine știi să le aplici condițiilor în timp real din piață.
Acest articol a fost compilat mulțumită colaborării dintre Comparic.pl și Tradeciety.com – un website creat de doi traderi – Rolf și Moritz, care împărtășesc cunoștințele lor despre trading prin intermediul diferitelor articole, podcasturi și înregistrări video. Textul original poate fi găsit la: Tradeciety.com
Instrumentele financiare derivate tranzacționabile în marjă sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.