Controlarea emoțiilor este, de obicei, mai importantă decât capitalul financiar. Un trader care se lasă impulsionat de emoții este mai probabil să își ”distrugă” contul sau să renunțe la acest domeniu întrucât nu își mai poate controla emoțiile și intră în tilt mode.

[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””][adrotate group=”3″][/perfectpullquote]De fiecare dată când un trader marchează o pierdere sau face o greșeală îi este afectată starea de spirit. Începutul e lent, dar poate degenera, iar o lungă serie pierzătoare sau luni lipsite de evoluție pot determina un trader să își piardă cumpătul.

Cine nu a întâmpinat situații în care o tranzacție pierzătoare a determinat accesarea uneia compensatoare, ducând la un efect în lanț, cu pierderi însemnate, iar tu te afli într-o situație de drawdown fără a știi cum.

În fiecare săptămână trebuie sa îți monitorizezi starea emoțională. Chiar și o mică serie de pierderi poate determina tranzacționarea pe baza emoțiilor, greșeli impulsive sau tranzacționarea fără a ține cont de reguli.

Este foarte important să-ți protejezi starea emoțională. În continuare vei găsi lista celor mai bune 10 sfaturi pentru a-ți păstra starea mentală optimă.

#1 Separă graficele de platforma de execuție

După ce ai accesat o tranzacție, închide platforma brokerului și mută-te pe cea cu grafice. Eu, de exemplu, utilizez tradingview.com pentru reprezentările grafice, iar, după ce am ales o tranzacție, deschid platforma brokerului, aleg ordinul și revin la Tradingview.

Sună simplu, dar are multe beneficii: nu interferezi cu ordinul tău deoarece nu îl ai în fața ochilor. Astfel, se adaugă un nivel de protecție care ajută la evitarea greșelilor. Poate aduce o schimbare radicală, din acest motiv te îndemn să încerci.

#2 Treci la un interval de timp superior

Majoritatea traderilor optează pentru intervale mai scăzute de timp deoarece vor să își îmbunătățească tranzacția sau să observe mai rapid schimbările de preț. Niciodată nu trebuie să schimbi intervalul de timp într-unul inferior, odată ce ai accesat tranzacția. Dacă este cazul, alege primul interval superior. Vei observa că, pe un interval de timp mai mare, volatilitatea și modificările de preț nu vor mai fi la fel de îngrijorătoare.

#3 Analizează doar nivelul de închidere al lumânărilor

Această situație este greu de înțeles, dar, în urma unor cercetări, am descoperit că traderii tind să-și administreze greșit tranzacțiile. Doar prin simpla analiză a nivelului de închidere a unei lumânări, vei evita numeroase situații în care ai fi acționat incorect la mișcări spontane de preț.

Mulți traderii vor contesta această situație. Dacă nu ai încercat-o nu ar trebui să faci presupuneri premature. Luarea deciziilor doar pe baza închiderii lumânărilor este benefică stării tale emoționale, eliminând o mare parte din stres.

#4 Un nivel rezonabil de risc

Ar trebui să deschizi o poziție doar în momentul în care accepți posibilitatea de a pierde. Aspectul care îți poate afecta cel mai mult starea emoțională este nivelul de levier. Dacă deschizi tranzacții prea mari, poți pierde o mare parte a contului. În aceste condiții este dificil să iei decizii bune de tranzacționare, fiind o situație cu un grad ridicat de stres.

De obicei, este recomandat să plasezi 1% -2% per tranzacție. Folosind această abordare de gestionare a riscului îți vei proteja contul.

#5 Respectă ordinul de stop

La început, obișnuiam să mă simt vinovat de acest aspect și, din această, cauză setam ordinul de stop la un nivel mai permisiv atunci când prețul se apropia, întrucât nu voiam să sufăr o pierdere. Această abordare a dus la pierderi importante, încetinindu-mi evoluția. În același timp, era frustrant deoarece știam că este greșit, iar frustrarea a dus la și mai multe decizii eronate. Corectarea acestui deficit a avut un efect pozitiv asupra performanței mele. Am reușit acest lucru prin aplicarea sfaturilor 1 și 3.

Acceptă pierderea. În timpul carierei tale, vei accesa mii de tranzacții, dar nu trebuie să permiți ca una singură să aibă un impact disproporționat asupra contului tău.

#6 Încearcă activitatea fizică

Este unul dintre sfaturile mele favorite. După o greșeală sau o pierdere, renunță la platforma de trading și ocupă-te de o activitate diferită. Exercițiile fizice reprezintă cea mai ușoară modalitate de a-ți destinde gândurile. Alți traderi aleg să citească (ficțiunea este o alegere bună în această situație), să mediteze sau să iasă la o plimbare, în timp ce ascultă muzică.

O pierdere nu este o problemă majoră, dar, când are loc, pare o situație tragică. Este important să privești în perspectivă și să înțelegi că va apărea o altă tranzacție. Starea ta emoțională depinde foarte mult de situația mentală.

#7 Folosește doar banii pentru speculație

Aceasta este o regulă evidentă, dar pe care mulți o încalcă. Am întâlnit persoane care au pierdut o mare parte din fondurile de pensie sau din banii pentru taxa de facultate a copiilor. Acest eveniment îți va afecta serios starea emoțională, fiind greu, uneori chiar imposibil, să îți revii dintr-o asemenea pierdere.

Este grea de acceptat pierderea banilor, dar, dacă nu îți permiți să îi pierzi, nu ar trebui să ii folosești în tranzacționare. Nu te gândi că îi vei recupera. Nu se va întâmpla niciodată. Fă un pas în spate și auto-analizează-te.

#8 Tranzacționează pe piața pe care deții un avantaj

Selecția pieței este o abilitate foarte importantă pentru un trader și trebuie să cunoști condițiile de piață în care sistemul tău are cea mai bună performanță, dar și când este cazul să stai deoparte. Este frustrant să-ți fie închise tranzacțiile în timpul perioadelor volatile sau ca o tranzacție să fie neschimbată după o perioadă de timp, fiind o fază cu momentum scăzut.

Prin urmare, descoperă situațiile în care sistemul tău are cea mai bună performanță. Acest lucru te va ajuta să tranzacționezi mai puțin, fiind un alt concept important.

#9 Completarea unui jurnal și analiza performanței

Trecerea în jurnal a tranzacțiilor tale, urmată de analizarea datelor oferă o imagine corectă a activității tale. Nu îți poți ascunde greșelile și defectele. Este important să înțelegi când greșești, care sunt greșelile și cât de mult te afectează. Este o bună metodă de a nu repeta aceleași greșeli.

Un jurnal de trading te ajută să conștientizezi, iar, prin înțelegerea deplină a comportamentului tău de trading, poți gestiona mult mai bine starea emoțională

#10 În timpul perioadelor neprofitabile micșorează pozițiile

[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””][adrotate group=”4″][/perfectpullquote]Depășirea unui drawdown este o provocare din punct de vedere emoțional, iar majoritatea traderilor încearcă să forțeze prin poziții mai mari. În timpul unui drawdown, traderii tind să reacționeze pe baza emoțiilor, iar deciziile de trading au de suferit. Acestei situații i se adaugă un grad sporit de risc, care nu are un final pozitiv. În timpul unui drawdown, prioritatea ta ar trebui să fie recăpătarea încrederii în abilitățile tale și menținerea stabilității emoționale.

Sper ca aceste sfaturi să îți fie folositoare. Nu face schimbări majore bruște, implementează modificări mici, cărora să le urmărești rezultatul, după care repetă acest proces. Vei observa că protejarea stării emoționale va avea un impact mai important decât un indicator nou sau un sistem de intrare.


Acest articol a fost compilat mulțumită colaborării dintre Comparic.pl și Tradeciety.com – un website creat de doi traderi – Rolf și Moritz, care împărtășesc cunoștințele lor despre trading prin intermediul diferitelor articole, podcasturi și înregistrări video. Textul original poate fi găsit la: Tradeciety.com

Instrumentele financiare derivate tranzacționabile în marjă sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.