O strategie de tranzacționare

Privind cum o oportunitate trece pe lângă tine reprezintă o experiență frustrantă. Pierderea unei perioade volatile cauzată de publicarea unor date economice poate fi un exemplu.

O strategie de tranzacționare pe baza datelor economice

Această activitate poate fi foarte profitabilă, dar necesită muncă suplimentară, sârguință și experiență. ATR-ul îmbunătățit, care poate fi de 40 de ori mai mare decât cel normal, are propriile recompense în această perioadă.

Folosește-ți experiența sau instinctul!

Instinctul se referă să tranzacționezi pe baza informației pe care o vezi pe ecran, nu analizând un grafic. Experiența îți va cere să analizezi un grafic, iar tranzacționarea pe baza numerelor se referă la instinct, mai puțin în cazul în care decizia ta este în totală contradicție cu valorile respective.

Instinct: Deschide o tranzacție în baza datelor fundamentale care tocmai au apărut, în direcția dată de acestea.

Experiența: Este metoda tehnică în care deschidem o poziție așteptându-ne la un breakout în intervalul de volatilitate care apare cu două ore înaintea publicării.

Nu este mai mult sau mai puțin indicat să îți folosești instinctul, dar este, de cele mai multe ori, varianta mai profitabilă, dar și mai riscantă.

Prima variantă este foarte dificil de aplicat pentru un investitor individual, în afară de cazul în care poziția este pe termen lung.

Totuși, dacă tranzacția ar fi deschisă ca răspuns la datele publicate, acestea nu ar putea fi analizate întrucât comportamentul instrumentului este prea volatil.

Instituțiile financiare importante plasează ordine automate, reacționând la date în mai puțin de o secundă. Prin urmare, acest tip de tranzacționare este imposibil de utilizat de un trader individual fără să își utilizeze instinctul, iar acest lucru este posibil după multe luni, poate chiar ani de experiență și de analiză a reacțiilor pieței.

În contrast, a doua opțiune este mai practică. Principiul este asemănător cu breakout-ul dintr-un canal, despre care am discutat înainte. Trebuie să determini punctele de minim și de maxim din ultimele două ore, apoi să setezi două ordine Buy și Sell Stop. Acestea se numesc ordine de breakout, care vor fi deschise la un preț mai mic decât cel actual.

Reguli de tranzacționare pe baza datelor macroeconomice

Reguli de tranzacționare a datelor macro:

 • Alege piața și datele care vor fi publicate
 • Analizează graficul istoric pentru a vedea cum au influențat publicările trecute piața
 • Înaintea publicării găsește un canal de variație (ultimele două ore). Dacă este posibil, fă legătura cu oscilațiile prețului determinate de publicările anterioare
 • Setează ordine BS și SS cu câteva secunde înaintea publicării
 • Plasează SL la capetele opuse ale canalului sau închide poziția în momentul în care primul breakout se dovedește fals
 • Setează un trailling stop după ce mișcarea începe sau închide poziția manual dacă simți că impulsul devine mai slab

Aspecte de care trebuie să ținem cont:

 • Intervalul de acțiune după breakout va fi prea mic, după ce deschidem o poziție prețul va reveni în interiorul canalului, singura opțiune fiind să închidem poziția. Astfel putem să mai “luptăm” și în altă zi
 • Prețul revine în intervalul canalului și breakout-ul are loc în direcția opusă. Acest lucru este destul de probabil, ai grijă să nu activezi ordinul în mod accidental. Este mai sigur să setezi ordinul în așteptare la o distanță de câțiva pipși față de canal, dacă înaintea publicării datelor prețul este prea aproape de una din liniile canalului
 • Lichiditatea pieței este scăzută, iar prețul la care va fi deschis ordinul în așteptare va fi diferit decât cel anticipat. Acest aspect nu ar trebui să afecteze un trader cu o anume reputație, dar evită piețele cu lichiditate scăzută și tranzacționează pe baza principiilor managementului capitalului. Dacă setăm ca pierderea posibilă să nu depășească 2% din capital, chiar dacă apare un derapaj în volumul achizițiilor, care poate însemna o pierdere dublă, acest lucru nu va fi tragic pentru trader.
 • Datele sunt în concordanță cu previziunile, iar nimic nu evoluează. Retrage imediat ordinele deoarece modificările așteptate nu au avut loc
 • Brokerii măresc spread-ul în funcție de date. Analizează comportamentul normal al brokerilor față de valori. Ia în considerare înlocuirea brokerului dacă ești nemulțumit

Exemple de tranzacționare a EURUSD în funcție de datele macroeconomice

La ședința BCE din 22 octombrie, Mario Draghi a anunțat că se vor face demersuri pentru a încuraja deprecierea EUR. După cum se observă în tabelul 30M, impulsul a depășit 100 de pipși în următoarele ore, iar scăderea a continuat.

Reguli de tranzacționare pe baza datelor macroeconomice 2

În cazul publicării Raportului NFP din 2 octombrie 2015. Datele au fost mai slabe decât era prevăzut, ducând la o scădere de 150 pipși în doar 10 minute. În timp ce ATR a determinat o scădere de 5 pipși în 5 minute, în această situație valoarea a fost de 30 de ori mai mare.

Reguli de tranzacționare pe baza datelor macroeconomice 3

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici