Abordarea consecventă a ordinelor de stop loss este foarte importantă, întrucât elimină aspectele emoționale și impulsive ale tranzacțiilor nereușite, situație greu de suportat pentru majoritatea traderilor. Dacă nu știi unde să plasezi stopul, plasarea aleatoare a unui SL are mari șanse să aibă un efect negativ.

Pe de altă parte, când știi direcția în care se îndreaptă ordinul (deoarece ai un motiv pentru care ai ales acel nivel), folosind aceeași abordare de fiecare dată, tentația de a ignora propriile reguli în ceea ce privește SL scade.

Îți prezentăm 6 metode, instrumente și concepte care pot fi folosite pentru a plasa SL, explicând atât beneficiile, cât și dezavantajele.

Bollinger Bands

Potrivite traderilor ce urmează trendul, fiind un instrument bun pentru a descoperi nivelurile potrivite pentru plasarea stopurilor. În cadrul unui trend crescător, în mod normal, mișcările crescătoare ale prețului se apropie de benzile exterioare. Un trend care își pierde momentumul se va retrage din apropierea benzilor exterioare, menținându-se în vecinătatea benzii din mijloc. Reține că banda din mijloc este o medie mobilă, iar în timpul retragerii trendului dinspre medie și pe baza scăderii momentumului, prețul revine în apropierea nivelului mediei.

Traderii care urmăresc trendul își setează stopul deasupra sau dedesubtul benzii mediane, urmărindu-i evoluția pe măsură ce trendul avansează. Un trader ce preferă o strategie conservatoare, va plasa stopul în afara benzii exterioare opuse.

Linia de trend, suportul și rezistența

Liniile de trend reprezintă un instrument faimos în ceea ce privește plasarea stopurilor. Fiind un nivel natural de suport și rezistență, numeroși traderi îl utilizează. Spargerea liniei de trend semnifică, de cele mai multe ori, sfârșitul sau scăderea intensității unui trend, fiind necesară plasarea unui stop de cealaltă parte a liniei, astfel vei închide tranzacția când apar semnale clare de preț.

Dezavantajul este viziunea subiectivă a trasării liniilor, nefiind clar dacă trebuie să urmărești umbrele sau corpurile lumânărilor. Prin urmare, sugerăm să trasezi linia de trend prin unirea extremelor (umbrele), astfel vei fi precaut în plasarea stopurilor, evitând semnalele false din timpul spike-urilor volatilității premature.

În plus, nivelurile de suport și rezistență sunt mai eficiente în cazul unei situații de mișcare laterală, anumite concepte, precum Benzile Bollinger și mediile mobile, pierzându-și eficiența în timpul episoadelor de mișcare laterală din piață.

Este recomandat să adaugi câteva puncte de siguranță între linia de trend și stop. Este cunoscut faptul că un număr mare de traderi utilizează linii orizontale și de trend pentru plasarea stopului, devenind o țintă ușoară în timpul evenimentelor de tip ”squeeze”.

Nivelurile Fibonacci

Nivelurile Fibonacci acționează ca suport și rezistență, conceptele de plasare al stopului în funcție de suport/rezistență fiind valabile și în acest caz. După identificarea unei potențiale intrări și a unei secvențe rezonabile 1-2 pentru instrumentul Fibonacci, poți utiliza nivelurile de retragere pentru plasarea SL.

Dezavantajul este că nu se poate identifica, de fiecare dată, o secvență 1-2, în special în interiorul intervalului sau la începutul unui trend, ca urmare, utilizarea metodei Fibonacci nu va avea efect de fiecare dată.

Mediile mobile

Când am prezentat Benzile Bollinger am vorbit puțin și despre mediile mobile. Când prețul se află într-un trend, acesta se îndepărtează de media mobilă. În momentul în care trendul încetinește și se inversează, prețul se apropie de medie. Poți observa fluctuațiile prețului în jurul mediei mobile pe termen lung pe orice grafic ce conține prețul.

În plus, mediile mobile populare, cum ar fi mediile mobile zilnice de 50, 100, 200 acționează ca niveluri naturale de suport și rezistență. Așadar, poate fi profitabilă trasarea lor pe grafic și plasarea stopurilor în exteriorul acestor medii mobile.

ATR

Abordarea SL cu ajutorul ATR reprezintă o metodă dinamică deoarece dimensiunea stopului variază în funcție de volatilitatea pieței. Când ATR are o valoare ridicată semnalează volatilitate crescută și fluctuații mari ale pieței, necesitând setarea unui SL mai permisiv pentru a evita închiderea prematură a poziției. Pe de altă parte, în situația unei volatilități scăzute, trebuie utilizat un SL mai strict, care să combată efectul mișcărilor mici de preț fără a sacrifica rata câștig : risc.

Avantajul este că ATR-ul poate fi utilizat împreună cu majoritatea celorlalte metode de setare a SL. Dacă, de exemplu, utilizezi nivelurile de suport și rezistență pentru stopuri, un ATR crescut îți va indica necesitatea

Sfat: Canalul Keltner transpune ATR-ul pe graficele tale, facilitând utilizarea conceptului pentru plasarea unui stop.

Modelele de preț și formațiunile de preț – metoda prețului natural

Acest concept este printre cele mai utilizate strategii pentru plasarea stopurilor. Atunci când tranzacționezi pinbars, setezi stopul deasupra sau dedesubtul maximului. Când întâlnești o formațiune Head & Shoulders, intri în timpul unei pauze de pe linia ”gâtului”, plasând stopul de cealaltă parte a liniei. Traderii care intră în timpul retragerilor, vor plasa stopul puțin deasupra sau dedesubtul maximului/minimului.

Dezavantajul este că această plasare a SL este foarte cunoscută și ușor de remarcat. Este denumită și ”squeeze-ul amatorului”, atunci când observi un model de preț evident urmat de un semnal clar, urmarea semnalului face tranzacționarea dificilă.

Într-unul din tweet-urile sale, Trader Dante, a discutat despre acest subiect și noi i-am preluat ideea, fiind explicația perfectă. Imaginea din stânga este rezultatul acestei idei. Adăugarea conceptului ATR pentru a plasa stopuri este, de cele mai multe ori, cea mai inspirată idee.

Time stop

Acest concept se aplică tuturor tehnicilor menționate anterior. Dacă ocupi o poziție buy la un anumit preț, așteptându-te la o creștere a prețului, dar acest lucru nu are loc, prețul menținându-se în jurul nivelului de cumpărare, analiza ta a fost eronată, iar tranzacționarea nu va avea rezultatul așteptat. Menținerea unei tranzacții în care ideea ta a fost demonstrată a fi greșită reprezintă un pariu, iar tu nu deții o tranzacție cu o probabilitate ridicată. Dacă ai ocazia să minimizezi pierderile, fă-o și nu aștepta să se întâmple ceva.

Concepte eronate de setare a SL

Utilizarea unui SL fix se datorează comodității traderilor, aceștia neconsiderând importantă plasarea unui nivel rezonabil de la început. Setarea unui stop, la întâmplare, la 5,10 sau 20 de puncte de nivelul de intrare contravine tuturor principiilor de trading. Este ca un jucător de baschet care aruncă după fiecare doi pași, neținând cont de poziția din teren, dacă adversarii îl pot bloca ușor sau dacă există vreun coechipier plasat mai bine. Trebuie să analizezi lucrurile din perspectivă, observând evoluția pe grafic. Scurtăturile nu funcționează.

Tradeciety.com,

Distribuie
Articolul precedentValute – Noțiuni de bază
Articolul următorIchimoku Kinko Hyo – prezentarea strategiei
Fascinat de piaţa forex, acesta este implicat activ în investiții încă din anul 2013. Trader pe termen scurt, foloseşte tranzacţionare de tip swing si acţiunea preţului pentru a înţelege ce se întâmplă cu adevărat în pieţe. El se bazează pe simplicitate, gestionarea riscului si pe disciplină.

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici