Este o greșeală des întâlnită, în special în cazul traderilor începători, dar nu numai. Pe măsură ce acumulează experiență, consideră că sistemul lui, alături de cunoștințele potrivite și de experiență îi vor oferi abilitatea de a descoperi minime și maxime și de a acționa în mod corespunzător.

Când piața are o reacție importantă față de un eveniment, apare ideea de a fi “mai deștept decât ceilalți”. Atunci când investitorii cu experiență cumpără de pe o piață în creștere, traderii începători deschid poziții short, considerând că au găsit nivelul maxim. Traderul se va afla ”de partea greșită a pieței”, fiind departe de aplicarea zicalei: “trendul este prietenul tău” și îndreptându-se către o poziție pierzătoare.

Pentru un novice, poate părea ușor de găsit minime și maxime prin analiza grafică. Mulți traderi au iluzia că evoluția pieței este ușor de prezis (Most people have 20/20 hindsight!). Fără confirmare, deschiderea unei poziții în direcția opusă a trendului reprezintă o metodă sigură de pierdere a capitalului. Asta din cauză că 90% din încercările de inversare ale trendului sunt corecții, iar o probabilitate de 10% nu este suficientă pentru a investi timp și bani.

Acesta este un exemplu de deschidere a unei poziții împotriva trendului și o încercare de a prinde maximul pe indicele DAX.

În februarie 2015, după ce a străpuns rezistența la 10100 de puncte, DAX a cunoscut un impuls de creștere care s-a oprit la 11000 de puncte. Modelul acțiunii prețului a fost vizibil pe graficul zilnic, părând că trendul crescător ar putea fi aproape de sfârșit.

Încercarea de a prinde maximele și minimele - greșeala comună

În orice caz, așteptând ca un trend puternic de creștere să se încheie după o singură lumânare sau să determine o inversare de trend, vei ajunge, de cele mai multe ori, într-o situație negativă. Concluzia este: deschiderea unei poziții trebuie să aibă loc după confirmarea direcției. Amintește-ți, ”trendul este prietenul tău”.

Încercarea de a prinde maximele și minimele - greșeala comună 1

 

Lasă un răspuns

Te rugăm să îți scrii comentariul
Te rugăm să îți scrii numele aici